Enver Selim Everdi: Kocaeli’de beş belediye başkanının değişeceğini düşünüyorum. Büyükakın’ın oy oranı ise…

Kocaeli’de seçim anketi dendiği zaman akla ilk gelen isim, Türkiye çapında son genel seçimlerde yanılma payı en düşük anketi açıklayan Asosyal Araştırma’nın sahibi Enver Selim Everdi’den çok önemli açıklamalar,

Kocaeli’nin yetiştirdiği önemli isimlerden, son genel seçimlerde yaptığı anket çalışmalarıyla neredeyse seçim sonucunu bir hafta önceden tahmin eden, Beşiktaş Jimlastik Kulübünün seçimlerinde başkan seçilen Hasan Arat’ın alacağı oy oranını birebir yakalayan, Asosyal Araştırma’nın sahibi Enver Selim Everdi, belediye başkan adaylarının belirlenmesinin arefesinde Nokta Gazetesinin sorularını yanıtladı. AK Parti’de beş belediye başkanının değişeceğini ifade eden Everdi, olması beklenen senaryolarla ilgili ipuçları verdi. AK Parti’de aday gösterilen isimlerin bugüne dek parti adına çok büyük katkılar sağlamadığını ifade eden Everdi, Başiskele’de Hüseyin Ayaz, Çayırova’da Şevki Demirci’nin aday çıktığı senaryoda yaşanabilecek gelişmeleri de aktardı. CHP’yle ilgili de değerlendirmeler yapan Everdi, İzmit Belediye Başkan adaylığı için Fatma Kaplan Hürriyet’in doğru bir isim olduğunu söyledi.

FATMA HANIM DOĞRU ADAY

İzmit’le başlayalım istiyorum. Yaklaşan yerel seçimlerde AK Parti’nin en büyük hedeflerinden biri İzmit. Bu ilçedeki değerlendirmeleriniz neler?

İzmit, sorunlu bir yer. Nokta TV’deki bir canlı yayın programımızda da açıklamıştım. CHP’nin İzmit adayı Fatma Kaplan Hürriyet oluyor. CHP için de en doğru aday olduğunu düşünüyorum. Yani diğer adaylarla nasıl bir şey olur bilmiyorum ama İzmit'te çekişmeli bir yarış bekliyor. Tabii Fatma Hanım'ın beş senede yaptıkları var. Ciddi memnuniyet için kitlesi var.

TÜM GÜCÜNÜ SAHAYA YANSITACAK

AK Parti tarafındaysa şöyle bir durum var. İşte Fatma hanımdan korkuluyor, korkulmuyor tartışması değil. Araştırma anketleri dışında bir örnek 2019 yerel seçimleri var. AK Parti’nin tek kaybettiği ilçe burası. Hedefi bozan bir belediye. İzmit’i kazanmak için de AK Parti tüm gücünü sahaya yansıtacaktır. Bu ayın sonuna doğru da adayın belli olacağını düşünüyorum.

DERİNCE VE KARAMÜRSEL

CHP’nin kendisini çok güçlü gördüğü ilçelerden ikisi Derince ve Karamürsel. Oradaki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP en çok kendini iddialı gördüğü ilçeler var. Evet. Derince, Karamürsel. Evet ama bu iddia neye göre geliyor? Bir önceki 2019 seçim sonuçlarına göre iddialı. Oradaki adaya bakıyor. Yani rakamları işine geldiği gibi yorumlamak doğru bir şey değil. Mesela CHP’nin dün Parti Meclisinden karar çıktı. Darıca adaylarını da açıkladılar. Saide Arslan hanım aday oldu. Mesela Darıca’da Yakup Törk ile çok ciddi bir rüzgar yakalamıştı CHP. Ama yeniden Törk’ü aday göstermedi. Şimdi orada aldığım oy zaten benim cebimde diye bir matematik yapmak doğru değil. Burada yanlışa düşülüyor.

MUHALEFETİN DURUMU

Millet İttifakı dağılmış durumda gözüküyor. Bu seçimi nasıl etkileyecek? Tabi bir de şöyle bir görüş var: İttifak olmasa bile seçmen sandıkta bir iş birliği yapabilir…

Millet İttifakı dağılmış durumda. Bir iş birliği yapılacak deniyordu, o da suya düşmüş gibi görünüyor. Bir önceki seçime baktığınızda Cumhur İttifakı'nda herhangi bir çatlak yok. Kocaeli’deki Saffet Sancaklı olayında da gördük. Orada net bir duruş var. Yani orada bir parçalanma söz konusu değil. Net bir şekilde duruyor. Şimdi diğer tarafta seçim kazanılan yerlerde büyük farklar olmadı. Evet, sandıkta ittifak olacaktır görüşü var. Fakat seçmen kendi partisinin logosunu gördüğü zaman farklı bir reaksiyon verebiliyor. E yine kendi partisini ittifak olmadan destekleyenler de var.

İYİ PARTİ HAKSIZ DEĞİL

Bir de kendinizi İyi Parti seçmeni olarak değerlendirin. Bir önceki yerel seçimlerde de İyi Parti’ye doğru düzgün belediye verilmedi ki. İyi Parti, bugünkü kavgasında çok da haksız değil aslında. İyi Parti’ye belediye verilmedi. Dolayısıyla parti oy da almadı. İstanbul'da, Ankara'da kendi adayıyla girdiğinde olan bir seçmen bir reaksiyon gösterebilir. Genel olarak şunu söyleyebilirim: 2019 rakamlarıyla 2024’ü yorumlamak, çok da doğru değil.

BEŞ BELEDİYE BAŞKAN ADAYININ DEĞİŞMESİNİ BEKLİYORUM

Gelelim en önemli sorulardan birine… AK Partili belediye başkanları arasındaki isimlerden değişim bekliyor musunuz?

Evet, AK Partili belediye başkanları arasında bir değişim beklentim var. Beş tane ilçe belediye başkanının yeniden aday gösterilmeyeceğini düşünüyorum. Böyle bir değişim beklentim var.

BU DEĞİŞİM NASIL SAĞLANIYOR?

Peki gözlemlerinize göre, bu değişimin parametrelere neler?

AK Parti'nin bir çalışma fikri var. Anketlerine bakıyorlar belediye başkanlarının. Vatandaşların ilişkilerine bakıyorlar. Tabii kentin önde gelen isimleriyle de değerlendirmeler yapıyorlar. Genel merkezin kendi çalışmaları var. Bu çalışmalar topyekun değerlendirdiğimizde hem beş tane belediye başkanı Ak Parti'de de değişim kuralı var biliyorsunuz. Bu milletvekilleri için de var, belediye başkanları için de. Belli bir yenilenmeye gidiyor, belli sayıda. Ben bu sefer de projeye de öyle çok yüksek bir oranda olmasa da bir değişim bekliyorum. Beş belediye başkanı değişecek diye düşünüyorum.

HİÇ SORUN GÖZÜKMYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın durumunu da sormuş olalım…

Burada çok rahat konuşabilirim. Yaptığımız çalışmalar da yani Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yapılan tüm anketlerde yani muhalefetin anketlerinde de bizim kendi çalışmalarımızda, genel merkezin, AK Parti Genel Merkezi'nin yaptığı anketlerde de Tahir Büyükakın’ın ciddi bir oyu var. Net bir şekilde görülüyor.

Objektif bir değerlendirmeyle baktığımızda inkar etmek yanlışlık olur. Yani sahaya çıktığımızda bu İzmit'te de, Gebze'de de işte Karamürsel'de de başka ilçelerde de, on iki ilçede de Tahir Başkan'a vatandaşın bakışı, değerlendirmesi farklı. Bu nedenle Büyükakın’ın adaylığıyla ilgili de seçilmesi noktasında da bir sorun olacağını düşünmüyoruz.

TAHİR BÜYÜKAKIN’IN OY ORANI

Peki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi seçimleriyle ilgili Tahir Büyükakın’ın yeniden aday gösterildiği senaryoda bir oy oranı tahmininiz var mı?

Evet, bununla ilgili de bir çalışma yaptık. Şu an itibarı ile Tahir Büyükakın’ın aday olduğu senaryoda yüzde 55’lik bir oy oranıyla seçimi tamamlayacağını öngörüyoruz. Bu, bugünün çalışması. Bunun altını özellikle çizmek gerekiyor. Ülkenin genel siyasi durumuna bağlı olarak artı-eksi oynamalar muhakkak olacaktır. CHP ya da diğer partilerde henüz bir aday çalışması yok. Bu nedenle onlarla ilgili net bir oran vermek de mümkün değil. Adayların belli olması lazım.

HÜSEYİN AYAZ’IN ADAYLIĞININ BAŞİSKELE’YE ETKİSİ

Yine kent siyasetinin gündemlerinden biri Başiskele Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Ayaz. Başiskele’de Hüseyin Ayaz’ın aday olduğu senaryoyla ilgili bir çalışmanız var mı? Seçime etki edeceğini düşünüyor musunuz?

Üç dönem belediye başkanlığı yapmış bir isimden bahsediyoruz. Şunu söyleyebilirim: Hüseyin Ayaz’ın adaylığı bir etki oluşturabilir. Ama şunu soruyorsanız: “Seçim kaybettirir mi?” İşte bu bambaşka bir etki. Yani neden bunu söylüyorum? AK Parti'nin oy oranı Başiskele2de yüksek. Evet, Hüseyin Ayaz'ın bir etkisi olabilir. Belli bir miktar bir etkisi olur. Bir de dediğim gibi Ayaz ortaya net bir tablo da koymadı. Yani daha nereden aday olduğunu bilmiyoruz. İşte Yeniden Refah mı diyoruz? Bir gün bakıyoruz, İyi Parti mi diyorsun? Bugün bağımsız çıkacak diyorsun. Burada da çok önümüzde net bir tablo olmadığı için vatandaşın bu noktada kafası karışık ama şunun şunu söyleyebilirim. Seçim kaybettirmek başka bir şey. Bu çok büyük bir iddia. Yani evet seçimde bir etkin olabilir. Ama seçim kaybettirme şeyi çok daha farklı bir şey böyle bir tehlikeye açıkçası konuşuyorlar. Bunun Türkiye’de çok az örneği var.

ADAY GÖSTERİLEN İSİMLER AK PARTİ’YE ÇOK KATKI SAĞLAMADI

Yani bir de bu bahsettiğimiz örnekler hep farklı senaryolar. Mesela Ak Parti'de işinden ziyade hem cumhurbaşkanına olan bağımlılıktan bir oy verme davranışı görüyoruz vatandaşta. Hem de AK Parti'de aday gösterilen isimlerin çok bir büyük katkısı olmadı bugüne kadar. Bu kabul edilmesi gereken bir gerçek. Yani isimler kendi anlamında ciddi katkısı anketlerde de verilerde de seçimlerde de bunu gördük. Bir Ahmet Davutoğlu örneği var. Yüzde 49,5 oyla Başbakan olmuştu. Daha sonra yaşananları hepiniz biliyorsunuz. DEVA Partisinin durumu da ortada. Örnekler bu şekilde. AK Parti’nin içinde olan isimlerdi, ezip geçeceğiz diyorlardı. Sonuç ortada.

ALGININ ÇOK İYİ OLMASI LAZIM

Mesela Başiskele’deki Hüseyin Ayaz hadisesinin bir benzeri Çayırova’da var. Orada da Şevki Demirci ismi konuşuluyor…

Hem Başiskele'de hem Çayırova'da isimlerin düşünüldüğü kadar etkili olması çok kolay bir şey değil. Ya bunu yapabilmeniz için size çok büyük haksızlıklar olması lazım. Öyle şeyler olması lazım ki vatandaş size her şeye rağmen yeniden sahip çıksın.. Keza vatandaşın genelinde çok iyi algıların olması gerekir ki vatandaş bize tekrar sahip çıksın ve iktidara rağmen size oy verip orada size seçim kazandırsın.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber