Fetullah'ın vizesi için ABD'ye mektup yazmış!
Abdullah Gül'ün Fetullah Gülen'in ABD'den alamadığı 'I-140' vizesi için Washington'a mektup yazdığı ortaya çıktı. K
Eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'dan skandal bir paylaşım geldi. Dumanlı, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "I-140" olarak adlandırılan ABD'de kalıcı çalışma vizesini alabilmesi için dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün önayak olduğunu açıkladı. Gül'ün ABD'ye mektup yazarak Gülen'i övgü dolu sözlerle anlatmasından sonra ABD Gülen'in vizesine onay verdi.
VİZE BAŞVURUSU ONAYLANMIŞTI
Gülen, 1999 yılında ABD'ye gitmiş, vize süreci ise oldukça uzun sürmüştü. Gülen'in çeşitli alanlarda yaptığı vize başvuruları reddedilince 2006 Kasım ayında “I-140” olarak adlandırılan kalıcı çalışma (alien worker-yabancı işçi/çalışan) vizesi için başvuru yapmıştı. Aralarında ABD derin devletinin elemanlarından Graham Fuller ve Morton Abramowitz dahil 30 kişinin referans mektubu dahi vize başvurusu için kabul edilmemişti. Mahkeme son olarak "ani" bir kararla "16 Temmuz" 2008 tarihinde Gülen'in vize başvurusunu onaylamıştı.
DUMANLI ANLATTI
Dumanlı, o dönem Abdullah Gül'le görüşmesini bir video ile anlattı. Gül'ün kendisine "Hocaefendi'nin böyle bir vize problemi mi var?" dediğini belirten Dumanlı, kendisinin de "Dedim var, orada malesef avukatlar uğraşıyor ama bir türlü vize alamıyor" yanıtını verdiğini kaydetti. Gül'ün buna karşılık "Ben bunu hallederim" diyerek Gülen'in vizesi için harekete geçtiğini aktaran Dumanlı şunları kaydetti: "Abdullah Gül, 'Hocaefendi'ye yapılan bu yanlıştır, ben bunu hallederim. Amerika Dışişleri bakanlığına bir yazı gönderirim' dedi. O meşhur, zaman zaman tartışılan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Amerika Dışişleri Bakanlığı'na yazdığı resmi yazı bir şekilde böyle başlamıştır."
VİZE İÇİN MEKTUP YAZDIRMIŞ
Dumanlı, Abdullah Gül'ün bu konuda çok hassas davrandığını ve "çok insani" yaklaştığını vurgulayarak "Ben bunu çözerim dedi. İçişleri Bakanlığı'ndan bir yazı istedi. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yazıyla Sayın Fetullah Gülen'in bir terör örgütü üyesi olmadığı, terör faaliyetleriyle alakası olmadığı, barışçı, aynı zamanda demokrat, aynı zamanda insan hakları savunucusu olan bir yapılanmadan bahsedildi, sivil toplumdan bahsedildiğini ifade eden bir yazı yazdı" dedi.
Dönemin Washington Büyükelçisi'nin Gül'ün mektubunu işleme koymak istemediğini vurgulayan Dumanlı yaşananları şöyle anlattı: "Hatta o günün Amerika'da bulunan Washington Büyükelçimizin mektubu vermeme, resmi yazıyı işleme koymama gibi temayülleri olmasına rağmen ısrar etti, Bu yazı verilecek Amerika'ya dedi. Yazı verildi."