Geri dönüşüm isyanı; “İzmit Belediyesi yer içer, hesabı Dilber öder”
İzmit Belediyesi'nin geri dönüşüm ihalesinde usulsüzlük olduğunu iddia eden geri dönüşüm firması sahibi Yunus Arıkan, “İzmit’te başka geri dönüşüm firması mı yok? İzmit Belediyesi yer içer, hesabı Dilber öder” diye tepki gösterdi” diye tepki gösterdi.
Kocaeli’de yaklaşık 15 yıldır Geri Dönüşüm sektöründe olan Arıkan Geri Dönüşüm firmasının işletmecisi Yunus Arıkan, geçtiğimiz günlerde İzmit Belediyesi tarafından yapılan geri dönüşüm ihalesine tepki gösterdi. Arıkan, kilosunu 4 liraya almaya kabul ettikleri geri dönüşüm malzemesinin 3 liraya Tanrıkulu Geri Dönüşüm firmasına ihale edildiğini ifade etti. Her sene bu ihalenin Tanrıkulu Firmasını verildiğini ifade ederek, “İzmit’te başka geri dönüşüm firması mı yok? İzmit Belediyesi yer içer, hesabı Dilber öder” diye tepki gösterdi.
“BELEDİYE ZARARA UĞRATILDI”
15 yıldır geri dönüşüm işinde olduklarını ifade eden Arıkan, “Yaklaşık üç yıl önce İzmit Belediyesi geri dönüşüm ihalesine çıktı. Biz bu ihaleye katılım sağladığımızda evraklarımız tam olduğu halde sizin evraklarınızda eksik var. İhaleye katılım sağlamayın demişlerdi. Biz de ihaleden uzak durduk. Belediyeden bu tepki gelince tonuna 300 TL verdiğimiz dönemde tonunu on iki kuruştan Tanrıkulu'ya verdiler. Milyonlarca lira belediye zarara uğratıldı. Şimdi 2024 yılında da on gün önceden ihaleye çıktı belediye. Bizimle beraber üç dört firma katılım sağladı. Bizim isteğimiz şudur. Bu malzemenin belli bir miktarı var. Bu malzemenin şu anda dört TL kilosu. Bu malzeme tonu bin 820 liradan ihaleye çıkıyor. 3 milyon TL karşılığında Tanrıkulu geri dönüşüme hibe çekiliyor.
“PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”
Bu malzemenin kilosu 4 lirayken niye İzmit Belediyesi bu malzemeyi 3 TL'den Tanrıkulu'ya veriyor. Bedeli ise biz üç yüz bin beş yüz bin miktar önden yatırarak bu malzemeyi dört TL'ye almaya hazırız. Belediyeyi de aradık bu konuyu söyledik. Belediye bu konuyu kulak arkası yaptı. Yani burada birileri para yiyorsa bu paranın ortaya çıkması lazım. Biz de İzmitliyiz, Kocaeliliyiz. Belediyemizin şu anda bir dünya borcu var. Yani bu başkanımızdan da kaynaklanabilir sebep olabilir. Başkasından da kaynaklanabilir. Neden bu malzeme dört liraya satıldığı yerde üç liraya Tanrıkulu'ya peşkeş çekildi. Biz de bir geri dönüşüm firmasıyız. Başka geri dönüşümcüler de var. Neden? Tanrıkulu.
“TEKRARDAN İHALE İSTİYORUM”
Sayın Havva Açıkgöz var. Çevre Koruma Müdürü. Biz de bizzat kendi dedi ‘Siz bu ihaleye girmeyin ben bu işi Tanrıkulu'nun yapmasını istiyorum’ dedi. Kendisi söyledi bunu. Bizim ihaleye girmemizi istemiyor. Tanrıkulu'nun ihaleye girmesini istiyor. Sabah başka bir geri dönüşümcü arkadaşımız bizim adımız da kendi adınla beraber ihaleye gidiyor. Evraklarımız tam olduğu halde bize ihaleye girmememizi söylüyorlar. Özellikle her sene Tanrıkulu. Ya Tanrıkulu'dan başka geri dönüşümcü mü yok piyasada? İhale açık ihale usulü canlı yayında yapıldı. Ben bir vatandaş olarak ya da bir geri dönüşümcü olarak bunu canlı yayında izlemek istiyorum. Biz bunu şu anda izleyemedik. Aradım belediyeyi dedin ki biz bunu canlı olarak izlemek, görüntülemek istiyoruz. Bize de Sistemde arıza var. Şu anda görüntü veremiyoruz dediler. Tekrardan ihale açılmasını istiyorum. Malzemenin kilosu 4 TL 3TL'ye verilmesinin sebebi nedir? İzmit Belediyesi yer içer hesabı dilber öder” dedi.