Gıda katkı maddelerine sınırlama getirildi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından insan sağlığının korunması, gıda satışında adaletin sağlanmasına yönelik, gıda katkı maddelerine sınırlama getirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, AB mevzuatında yapılan değişiklikleri ulusal mevzuata yansıtmak amacıyla bazı gıda katkı maddelerinin ürün özeliklerinde değişiklik yapıldı, yeni bazı katkı maddelerinin de ürün özellikleri belirlendi.
Söz konusu gıda katkı maddelerinin listesi yönetmelik değişikliğiyle yayımlandı.
PASTIRMA KAPLAMASINDA RENKLENDİRİCİ KULLANIMI YASAKLANDI
Yumuşak taze peynirler dışındaki olgunlaştırılmamış peynirlerdeki katkı maddeleri fosforik asit, fosfatlar, di, tri ve polifosfatların kullanımı yasaklandı. Dönerde, kullanılan katkı maddelerine de sınırlama getirildi. Döner, kanatlı döner ve ısıl işlem görmüş sucuk ürünlerinde, kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan katkı maddesinin kullanımı yasaklandı. Pastırmanın kaplamasında renklendiricilerin kullanımı yasaklandı. Yöresel helvalarda renklendirici kullanımı yasaklandı. Kaymak, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünler ile baklava yapımında, tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı.