Gökmen Hasançebi rakamlarla SEDAŞ’ı anlattı: Sakarya, Düzce ve Bolu’nun toplamı bir Kocaeli yapmıyor

Nokta TV ekranlarında konuşan EMO Kocaeli Şube Başkanı Gökmen Hasançebi, SEDAŞ’ın yatırımlarının yetersiz olduğunu belirterek, “Elektrik tüketiminde Sakarya, Düzce ve Bolu’nun toplamı bir Kocaeli yapmıyor. Yatırım önceliğinin nerede olması gerektiğini tablo anlatıyor ancak tam tersi oluyor” dedi

Kocaeli Haber - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kocaeli Şube Başkanı Gökmen Hasançebi Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin içinden programına konuk oldu. Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cansu Kızılkaya’nın sorularını yanıtlayan Hasançebi, Kocaeli’nin elektrik tüketim verileri ve SEDAŞ hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

“KOCAELİ TÜKETTİĞİ ELEKTRİKLE İSTANBUL İLE YARIŞIYOR”

Kocaeli’nin çok yüksek bir elektrik tüketiminin olduğunu berlirten Hasançebi, “Kocaeli Türkiye’de en fazla elektrik tüketen iller arasında 5. sırada. Burada da en fazla elektriği sanayi tüketiyor. Kocaeli sanayi alanında tükettiği elektrikle İstanbul’la yarışıyor. Elektrik tüketiminde Sakarya, Düzce ve Bolu’nun toplamı bir Kocaeli etmiyor. Bu tablo bize SEDAŞ’ın yatırım önceliğinin neresi olması gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor. Aslında bir yerde sanayi bu kadar gelişmişse orada elektrik kesintisinin daha az olmasını bekleriz. Fakat tablo tam tersini gösteriyor” dedi.

“TEMEL AMAÇLARIN DIŞINA ÇIKILDI”

Özelleştirmenin temel amaçlarının dışına çıkıldığını vurgulayan Hasançebi, “Özelleştirmenin sebebi, kayıp-kaçakla mücadele, arızalar azalacak ve elektrik birim fiyatlarının düşmesiydi. Fakat geldiğimiz noktada, kayıp-kaçak oranı, birim fiyat ve arızalar artıyor. Türkiye’de en düşük kayıp-kaçak sırasında birinci sıradan altıncı sıraya geriledik. Şuanki birim fiyatının ise ancak devlet desteğiyle sağlandığını biliyoruz. Özelleştirmenin temel amaçlarının dışına çıkıldı. Geriye doğru bir gidiş var” ifadelerinde bulundu.

“TAŞERONLAŞMAYI DOĞRU BULMUYORUZ”

Hasançebi, taşeronlaşmanın hem hizmet kalitesini hem de çalışma koşullarını kötü yönde etkilediğini belirterek, “Özelleştirme, taşeronlaşmayı getirdi. Bu da insanlık dışı çalışma koşullarını getirdi. Devlet taşeronlaşmadan vazgeçerken özel şirketler taşeronlaşmaya gidiyor. Şuanda SEDAŞ’ın yüzde 58’i kendi personeli, yüzde 42’si ise taşeron. 2022 yılında yüzde 62 olan öz personel rakamı yüzde 58’e düşmüş. Görüldüğü gibi ülkemizde taşeronlaşma hızla ilerliyor. Biz taşeronlaşmayı doğru bulmuyoruz. Para kazanmak her şey değil. Çünkü taşeronlaşmanın artmasıyla şirket daha iyiye gitmeyecek” dedi.

“HAVAİ HATLAR HAVA KOŞULLARINDAN VE KUŞLARDAN ÇOK ETKİLENİYOR”

Elektrik kesintilerinin sebebinin hala havai hatları kullanılması olduğunu belirten Hasançebi, “SEDAŞ en pahalı 7.şirket ve en çok elektrik tüketilen 6.şirket fakat elektrik kesintisinde 13.sıradayız. Zaten 21 tane elektrik dağıtım şirketi var yani sondan 9.sıradayız. Çünkü SEDAŞ’ın bölgesindeki hatların sadece yüzde 33’ü yer altında. Geri kalanı havai hatlar oluşturuyor. Havai hatlar da hava koşullarından ve kuşlardan çok etkileniyor. Üstelik bizim bölgemiz kuşların göç yolunda olan bir bölge. Dolayısıyla havai hatlardan sebep kesintilerden çok fazla etkileniyoruz” ifadelerinde bulundu.

“REKORA GİDİYORUZ”

Bölgenin kesinti sıklığında gitgide gerilediğini vurgulayan Hasançebi, “Müşteri başına kesinti sırasına baktığımızda, SEDAŞ bölgesindeki her müşteri 32 saat elektriksiz kalmış. Elektrik kesinti sıklığında ise en çok elektrik kesintisi olan 4 bölgeyiz. Geçtiğimiz sene 8. Sıradaydık. Rekora gidiyoruz. Çok sık elektrik kesintisi yaşanmış. Belki kısa sürmüş fakat çok sayıda kesintiye maruz kalmışız. Bu bize kesintiden çok fazla kişinin etkilendiğini gösteriyor. Bu da trafo sayısının ve anahtarlama dediğimiz dağıtım merkezinin az olduğu anlamına geliyor” dedi.

“BU İŞ BÖYLE YÜRÜMEZ”

Hasançebi, SEDAŞ’ın gerekli yatırımlarda geciktiğini ve bunun telafisinin zor olduğunu belirterek, “Maalesef yatırım tablosundaki durumumuz iç açıcı değil. 2023 yılında 15.sırada yer almışız. SEDAŞ en pahalı 7.şirket, en fazla elektrik tüketilen 6.şirket olmasına rağmen en az yatırım yapan şirketler arasındasınız. Bu iş böyle yürümez. Şebeke çok yaşlı. Oradaki arıza personelinin buna yetişmesi mümkün değil. Şuanda SEDAŞ’ın normalleşmesi için yaptığı yatırımın en az yüzde 50 daha fazlasını yapması gerekiyor. Dikkat edin normalleşmesi için gerekli olan bu. Bunun telafisi zor” şeklinde konuştu.

“BİR KAYBEDEN BİR DE DAHA ÇOK KAYBEDEN VARDIR”

SEDAŞ toplantılarına çağıramadıklarını ve bunun yapıcı bir yol olmadığını belirten Hasançebi, “Biz maalesef SEDAŞ’ın toplantılarına çağırılmıyoruz. SEDAŞ’taki arkadaşlarla bir derdim yok. Bizim derdimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Kimseyle kavga etmek gibi bir niyetimiz yok. İki kişi kavga ediyorsa bir kaybeden bir de daha çok kaybeden vardır. Sonuçta biz toplum yararına kurulmuş bir meslek odasıyız. Sonuçta SEDAŞ’taki arkadaşlar da emekli olduğunda buraya gelecekler” dedi.

Gökmen Hasançebi SEDAŞ Kocaeli Haber
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber