Gölcüklü esnaflar kentsel dönüşümden endişeli
Gölcük Merkez Kentsel Dönüşüm projesi 2. etap projesinin tarihi henüz belli olmadı. Bölge esnafı gazetemize kentsel dönüşüme dair endişelerini dile getirdi. ‘Biz nerede iş yapacağız’ diyen esnaf kira desteğinin yetersiz olduğunu belirtti. Mal sahiplerinin ise dönüşümden memnun olduğunu anlattılar.
HABER: MELİH CAN ŞENOL
29 Ağustos tarihinde yapımına başlanan Gölcük Merkez Kentsel Dönüşüm 1.Etap Projesi hızla devam ediyor. 1999 depremini yaşayan kentin yapı stoğunun yenilenme ihtiyacı apaçık bir gerçek. Bu kapsamda yürütülen projenin en önemli sac ayaklarından biri de esnaflar. Biz de bu sebeple kentsel dönüşüm projesi hakkında Gölcük esnafıyla konuştuk.
ESNAFLARIN ENDİŞELERİ VAR
Gölcük Merkez Kentsel Dönüşüm 1. Etap Projesi’nde, 5 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilen yıkım ihalesinin ardından 16 Ocak tarihinde yıkım çalışmalarına başlanmıştı. Yıkım sürecinde, 321 daire, 248 iş yeri, 69 ofis ve 125 depo yıkıldı. Yıkılan bölgedeki esnafların kimi farklı bir iş yapmaya başladı kimisi ise farklı bir yerde dükkan kiralayarak mesleğini sürdürmeye devam ediyor. 2.Etap çalışmalarının hangi bölgeyi kapsadığı bilinirken ne zaman başlayacağına dair kesin bir tarih açıklanmış değil. 2. Etap olarak yıkılmayı bekleyen bölgede bulunan esnaflar kentsel dönüşüm projesine dair endişeleri olduğunu dile getiriyor.
36 YILDIR ESNAFLIK YAPIYORLAR
Haluk Güvenç (50) ve Ufuk Güvenç (53) kardeşler 36 yıldır Gölcük’te esnaflık yapıyor. Mefruşat işiyle meşgul olan Güvenç kardeşler, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili kafalarında soru işaretleri olduğunu belirterek, dükkanı küçük ve eski olanların kentsel dönüşümden memnun olduğunu ama kendileri gibi büyük ve yeni dükkanı olanların ciddi anlamda zarar ettiğini söylüyor.
“BİZ NEREDE İŞ YAPACAĞIZ”
Kentsel dönüşüme ilişkin kaygılarını dile getiren Ufuk Güvenç, “Bizi en çok düşündüren konulardan biri, kentsel dönüşüm geldiği zaman biz nerede iş yapacağız. Biz burada dükkan sahibiyiz kendi dükkanımızda iş yapıyoruz. Biz yaptığımız iş gereği bu büyüklükte bir dükkana ihtiyaç duyuyoruz. İhtiyacımızı görecek büyüklükte dükkanı nereden kiralayacağız.
“BEN BU KİRAYI NASIL ÖDEYECEĞİM?”
Ayrıca kira ücretlerindeki istikrarsızlığın ciddi bir kaygı unsuru olduğunu belirten Ufuk Güvenç, “Hadi diyelim dükkan bulduk kiraya çıktık, fakat kira fiyatları yerinde durmuyor. Beşken on beş oluyor, on beşken kırk oluyor. Karşımızdaki esnaf 40 bin TL’ye kiraladı dükkanı. 6 ay sonra 50 bin TL diyecekler. Ben dükkan tutsam 60-70 bin tl isteyecekler. Ben bu kirayı nasıl ödeyeceğim?” dedi.
“KİRA DESTEĞİ SEMBOLİK BİR RAKAM”
Kiraya çıkanlara kira desteği verildiğini fakat verilen desteğin güncel kira fiyatlarının yanında kayda değer bir rakam olmadığını belirten Haluk Güvenç, “Kira desteği veriliyor fakat çok az. Güncel kira fiyatları göz önüne alınınca sembolik bir rakam olarak kalıyor” dedi.
“DÜKKANI BÜYÜK VE YENİ OLANLAR ZARAR EDİYOR”
Büyük ve yeni dükkanı olanların mağduriyet yaşadığını belirten Güvenç, “Dükkanı küçük ve eski olanlar memnun. Onlar aynı ölçülerde alıyor dükkanını. Ayrıca yenilenmiş oluyor. Ama dükkanın büyük ve yeniyse zarar ediyorsun. Benim dükkanım bodrum dahil 4 kat. Fakat bodrumu saymıyorlar. Dükkanın metrekaresini de küçültüyorlar. Ama ben bu işi yapabilmek için bu alana ihtiyaç duyuyorum. Bu büyüklükle dükkanın olmazsa bu işi yapamazsın” ifadelerinde bulundu.
ÖZGÜR ALTINTAŞ 17 YILDIR ESNAFLIK YAPIYOR
Gölcük’te 17 yıldır esnaflık yapan 48 yaşındaki Özgür Altıntaş, çay ocağı işletiyor. İşlettiği dükkanda kiracı olan Altıntaş, kira fiyatlarının yüksek olması ve farklı bir yere taşınmanın sebep olacağı müşteri kaybından endişe duyduğunu dile getiriyor.
“DÜKKAN SAHİPLERİ MEMNUN”
Mal sahiplerinin kentsel dönüşümden memnun olduğunu belirten Altıntaş, “Dükkan sahipleri durumdan memnun. Çünkü adamın dükkanı yenilenecek. Bir süre kira almasam da idare ederim diye düşünüyorlar. Bir de yapılan dükkanların yüzde 90’ı ön cepheye bakacak, tabi dükkan sahiplerinin işine geliyor” dedi.
“OLAN YİNE KİRACIYA OLUYOR”
Kiracının durumunun her şartta sıkıntılı olduğunu vurgulayan Altıntaş, “Benim işlettiğim dükkan eski bir bina. Buna rağmen kira fiyatları ortada. Hadi yeni bir yer buldum, acaba kaç para kira isteyecekler. Yani olan yine kiracıya oluyor” şeklinde konuştu.
“ÇOK SAYIDA MÜŞTERİ KAYBEDECEĞİM”
Kira probleminin yanında adres değişiminden kaynaklı müşteri kaybı yaşayacağına değinen Altıntaş, “Ben yıllardır bu dükkanda çaycılık yapıyorum. Tanıyan tanımayan herkes burayı biliyor. Yeni bir yere gittiğim zaman ciddi bir müşteri kaybı yaşayacağım. Kira fiyatlarını düşünürken bir de müşteri kaybıyla karşı karşıya kalıyorum” ifadelerinde bulundu.