Haluk Görgün: Kocaeli'de üretim altyapısı teşvik edici

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün Kocaeli Sanayi Odası Kasım ayı meclisine katıldı. Programda konuşan Görgün, “Bu alanda en iyi bilgiye sahip olan Kocaeli’nin üretim altyapısının teşvik edici bir yolculuğa dönüştüğünü düşünüyoruz” dedi.

Haluk Görgün: Kocaeli'de üretim altyapısı teşvik edici

Kocaeli Haber - Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde 2 gün boyunca Kocaeli’de gerçekleşecek ‘Savunma Sanayii Kocaeli İl Buluşması ve Match4Industry İkili İş Görüşmeleri’ bugün başlıyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte Savunma Sanayii Başkanlığı(SSB) sunumu yapılacak.

FİRMALAR SUNUM YAPACAK

Sunumun ardından 15’er dakikalık süreçlerle TUSAŞ, Aselsan, Roketsan ve Havelsan kuruluşlarının sunumları gerçekleşecek. Ara sonrasında ise sırasıyla TEI, MKE, STM, FNSS, Tübitak SAGE, BMC ve Asfat firmalarının sunumları olacak.

ZEYTİNOĞLU DEĞERLENDİRME YAPTI

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün bugün saat 13.00’de başlayacak etkinlik öncesi Kocaeli Sanayi Odası’nın Kasım ayı meclisine katıldı. Toplantıda KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aylık ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

“BUGÜNÜ KOCAELİ’YE AYIRDIK”

Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayi Başkanlığının faaliyetlerini anlattı. Görgün konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Davetleriniz için teşekkür ederim. Bugün Kocaeli'ye ayırdığımız bir gün. Kocaeli ile bu toplantı ve konuşmadan sonra birlikte geliştireceğimiz tedarik, tedarikçi ve alt yüklenici savunma sanayi ekosistemine kazandırılması programı kapsamında 2 bin süreç etkinliği açılışını birlikte yapacağız. Firmamızı ziyaret edeceğiz ve kıymetli firmalarımızla görüşmeler gerçekleştireceğiz.

“ARTARAK DEVAM EDECEK”

Bugünkü gelişimizle, sanayi ve savunma ekosisteminin gelişmesine katkı sunarak, bu alanda en iyi bilgiye sahip olan Kocaeli’nin üretim altyapısının teşvik edici bir yolculuğa dönüştüğünü düşünüyoruz. Her bir kurumun ekosisteme katkı sunduğunu görüyor ve bu katkıların artarak devam edeceğine inanıyorum. Bugünkü ziyaretimize katılan arkadaşlarımla, Savunma sanayi ekosisteminde yöneticilerle bir araya gelmek ve görüş alışverişinde bulunmak istedik. Bugün geniş katılımla sizlerleyiz.

“TÜM RESMİ AKTARMAYA ÇALIŞACAĞIM”

Savunma sanayii ekosistem sunumunda tüm resmi aktarmaya çalışacağım bir sunum hazırladım. Öncelikle savunma sanayiinin geçmişinden bahsederek kat ettiğimiz yolları ve hedeflerimizi anlatmak istiyorum. İktisat kongresinin önemini hepimiz biliyoruz. Yerli ve milli üretimin üzerinde durarak savunma sanayi açısından daha köklü bir geçmişe uzanabiliriz.

“BİZDE BÖYLE BİR SİSTEM YOK”

Savunma Sanayii Başkanı olarak, birinci önceliğimiz Türk sanayisinin silah ve teçhizatının geliştirilmesi ve modernize edilmesidir. Bu kapsamda elimizdeki mevcut teçhizatın modernizasyonuna yönelik iki temel unsur üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Daha dün, uluslararası bir misafirim vardı. NATO üyelerinden biri, ‘Bizde böyle bir sistem yok,’ dediği bir sistemden bahsettik.

“HÜKÜMET BÜTÇESİYLE DESTEKLENEN BİR FONUMUZ BULUNUYOR”

Savunma Sanayii Başkanlığı’na verilen bu yetki çerçevesinde hükümet bütçesiyle desteklenen bir fonumuz bulunuyor. Özel vergilerden ayrılan pay bu fona aktarılıyor ve güvenlik güçlerimizin ihtiyaçları bu fondan karşılanıyor. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak programların yürütülmesinde, başlıca son kullanıcılarımız İçişleri Bakanlığı, istihbarat teşkilatları ve güvenlik güçleridir. Bu birimlere ‘son kullanıcılar’ diyoruz.

“FİNANSAL DÜZENLEMELER YAPILIYOR”

Diğer bakanlıklarımızın da ihtiyaçları olabiliyor; bunlar da alım süreçleriyle karşılanıyor. Kurumların ihtiyaçları belirlendiğinde, Savunma Sanayii Başkanlığı bu ihtiyaçları karşılamak için gerekli finansal düzenlemeleri yapıyor.

“EKOSİSTEMİNE BAKTIĞIMIZDA”

Savunma Sanayi Başkanlığı'nın ekosistemine baktığımızda tabi burada esas olarak biraz sonra yapının ana firmalar, integratör firmalar ve halk yükleniciler ve okullarından teşkil edilen bir yapıdan da bahsedeceğim sizlere.

“EN TEPESİNDE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ VAR”

Bunların en tepesinde Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerimiz var. Özel sektörde olan yine integratör ve tepede olan şirketlerimiz gibi. Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'nın şirketleri ASELSAN, TUSAŞ, ASPİSAN olarak sıralanırlar.

“SADECE 10 SANİYE…”

Roketsan Genel Müdürümüz burada; SİPER projesi kapsamındaki önemli gelişmeleri konuşuyoruz. Üniversiteler ve enstitülerden 12 birimle, yaklaşık 800 firmayla yürütülen bir proje. Bu, ‘sistemler sistemi’ olarak adlandırılan bir proje. Tehdit kilometrelerce öteden tespit edilip tanımlanıyor, takip ediliyor ve uygun mühimmatla imha edilecek nokta belirlenip işlem tamamlanıyor. Bunu 8-10 saniyede gerçekleştireceğiz; yani gördüğünüz ve vurduğunuz zaman arası sadece 10 saniye.

“800’DEN FAZLA FİRMA BİR ARAYA GELDİ”

Bu projede her ekipman ve kod ihtiyacınız olduğunda eksiksiz çalışmak zorunda. 800’den fazla firma bir araya gelerek en iyi ürünleri ortaya koyuyor. Sistemin bu kadar hassas çalışmasını, mühendislik sanatı olarak değerlendiriyorum.

“300 FİRMAYLA GELİŞTİRİLİYOR”

Bir diğer proje, uzak menzilli radar sistemi. Hava tehditlerini tespit etmek üzere 300 firmayla geliştiriliyor. Bu projede Kocaeli firmalarının katkısı 1 milyon dolar bütçeyle 12 firma üzerinden sağlanıyor.

“HÜRJET İKİNCİ PROTOTİPİ BAŞARILI UÇUSU GERÇEKLEŞTİRDİ”

Dün HÜRJET ikinci prototipi başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. Seri üretim kararımız zaten alınmıştı. Bu platformların uluslararası müşterileri var. Kendi ordumuzun kullanması yanında dost ülkelere sunmak da önemli. Birlikte geliştirdikçe güçleniyoruz.”

Haluk Görgün Kocaeli Sanayi Odası Savunma Sanayii Başkanlığı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber