Hisarcıklıoğlu’ndan yerel ürünlere sahip çıkın çağrısı

Kocaeli Ticaret Odası meclisine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tescil alan Kandıra yoğurdunun tadına bakarak, “Yöresel ürünlerinize sahip çıkın, dünyaya satın. Biz size destek olacağız” dedi.

Kocaeli Ticaret Odası’nda yılın son meclisi yapıldı. Aralık ayı meclisinin konuğu ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu oldu. Kandıra yoğurdunun tescilini alan Kandıra Belediyesini tebrik eden Hisarcıklıoğlu, ürünlerin tescili konusunda tavsiyelerde bulundu. Toplantıda Kandıra Belediye Başkan Yardımcısı Özgür Uluce, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Gebze Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mikdat Aydın ve oda üyeleri de hazır bulundu.

BULUT HİSARCIKLIOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Yeşil ekonomiye dayalı bütünsel kalkınma, üretim, AR-GE, tasarım, verimlik, nitelikli insan gücü; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında önceliklerimizden olacaktır. Üretimde yüksek teknolojinin payının son derece düşük olması bu alanın en önemli hedefimizin olacağını gösteriyor. Yüksek teknolojinin üretime dayalı katma değerini yükselteceğiz. Bu kapsamda biz de odamız çatısına GES (Güneş Enerji Sistemi) kurduk. Bu konudaki desteklerinden dolayı Sayın Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.

“ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

Kocaeli adına değişim ve gelişim için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yenilenme sürecinde tüm ihtiyaçlara cevap vermek ve liderlik yapmak adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kentimizin en güçlü konumuna gelerek uluslararası alanda mücadele edecek üye konumuna geleceğiz. İlimiz ve ülkemizin ticari hayatına katkı sağlamak amacıyla yöresel ürünlerimizin tanıtımını yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“KANDIRA YOĞURDUNUN KENDİNE HAS TADI VARDIR”

Kandıra Belediye Başkan Yardımcısı Özgür Uluce ise “Kocaeli genelinde 13 tescilli ürün var. Coğrafi olarak tescilli ürün sayımız 4. Kandıra’da geleneksel yöntemlerle elde dilen Kandıra yoğurdumuz coğrafi tescilini aldı. Türkiye’de birçok bölgede manda yoğurdu üretilir fakat Kandıra yoğurdunun kendine has tadı vardır. Emeği geçen KOTO Başkanımız Necmi Bulut, TOBB başkanımıza teşekkür ederiz” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: KANDIRA ZATEN MARKAYDI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasına Kandıra yoğurdunu tescilini almada emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Hisarcıklıoğlu, “Coğrafi işaret alan Kandıra yoğurdu için Kandıra Belediyesine ve odamıza teşekkür ediyorum. Belediye başkanımız zaten içimizden biriydi, Necmi kardeşimizle beraber çalışıyordu şimdi Kandıramız için hizmet ediyor. Bir Kocaelili olarak söylüyorum Kandıra zaten markaydı.

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Kandıra yoğurduna sahip çıkınca birlik beraberlik olunca sonuç ne oluyor? Bereket oluyor. Artık bu marka tescilli marka bize ait. Bundan sonraki hedef bunu Avrupa birliğinde de tescil ettirmek. Biz de size bu konuda her türlü desteği vereceğiz. Derince Çenesuyu Değirmendere Fındığı, Karamürsel Zeytini Körfez Mancarlı Pide ve Sapanca Cevizi de inşallah tescil alırsa Kocaeli’nin 18 adet tescilli ürünü olacak” dedi.

“ODALAR VE BORSALAR SAHİP ÇIKIYOR”

Sözlerini sürdüren Hisarcıklıoğlu, “Bu ürünler tescillenince nasıl bundan para kazanabiliriz diye çalışmalar yapacağız. Bu işe odalar ve borsalar sahip çıkıyor. 2010’dan bu yana coğrafi ürünlerin yüzde 40’ını odalar ve borsalar tescil etti. Bu sayı 700’ü geçti. bu odalar ve borsaları canı gönülden kutluyorum. Bu ürünleri kayıt altına alıyoruz. Tescilli ürünü olan odayı ve ili kayıt altına alıp onlarla çalışıyoruz. Ürünlerin üretimini yapıyoruz.

“ÇOĞU ÜRÜNÜMÜZÜ YUNANLILARA KAPTIRDIK”

Perakende zincirlerini, e-ticaret portalları ile görüşüp coğrafi işaretli ürünlerin ayrı bir rafta satılmalarını sağlıyoruz. Sadece yurtiçi tesciliyle bu iş bitmiyor, küresel pazarlara girmek çok önemli çünkü para orada. Avrupa Birliğinde tescil ettirdiğimiz ürün sayısı 18, 50 ürünümüz ise değerlendirme aşamasında. Çoğu ürünümüzü Yunanlılara kaptırdık” diye konuştu.

“ÜRÜNLERİNİZİ ARAŞTIRIN, MARKALAŞTIRIN”

Yerel ürünlerin tescili konusunda ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ürünlerimizi tescil ettirmek için elimizi taşın altına koyacağız, kendi yöresel ürünlerimize sahip çıkacağız. Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini bilmezsek dış pazara hiç anlatamayız. Ürünlerinizi araştırın, markalaştırın ve dünyaya satın. Bu konuda odalarımız ve borsalarımız sizlere yardımcı olacaktır” dedi.

İZMİT SİMİDİ VE KANDIRA YOĞURDU YEDİ

Bugün burada olmamızın sebebi KSO’nun her yıl gelenekselleşen ödül töreni. Bu arada Kandıra’nın Manda Yoğurdunu duyunca geleyim dedim. Daha geniş bir toplantıda sizinle sohbet etmek isterim. başkanım tekrar davetinizi bekliyorum” diyerek üyelerin sorularını yanıtladı. Soru cevap bölümü basın mensuplarına kapalı olarak gerçekleştirildi. Hisarcıklıoğlu’na İzmit simidi ve yoğurdu da ikram edildi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber