Hurşit Güneş: CHP AKP’ye öykünmemeli

CHP Kocaeli eski Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Güneş açıklamasında “CHP AKP’ye öykünmemeli. AKP ülkenin başına belalar açmış bir parti. AKP’nin başarılı bulunabilecek bir yanı yok” dedi.

CHP Kocaeli eski Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Güneş yayınladığı videoda, CHP’nin AKP’ye benzememesi gerektiğini belirterek, “CHP AKP’ye öykünmemeli” dedi. Güneş ayrıca ülkenin normalleşmesi için tek adam rejiminin kalkması gerektiğini söyledi.

“NE HALE GETİRDİĞİ ORTADA”

İşte o açıklama: “Son günlerde CHP’nin AKP’ye öykünmemeli konulu paylaşımlar yapıyorum. CHP AKP’ye benzememeli. Herhangi bir özelliği beğenilmemeli. AKP ülkenin başına belalar açmış bir parti. AKP’nin başarılı bulunabilecek bir yanı yok. Ülkeyi ne hale getirdiği ortada. CHP 4 Kasım tarihinde değişim sürecine girdiğini iddia ediyor. Bu değişimin ana aktörü olan CHP’nin şuanki lideri Özgür Özel tüzük kurultayı yapacağını duyurdu.

“ENGEL KOTO GETİRİLDİ”

Ama bu büyük bir gecikmeyle 6 Eylül tarihinde yapılacak. Demokratik bir şeye bağlı. Tüm CHP’liler ve Türkiye’de CHP’ye oy vermeyen ama demokrasiye inanan birçok seçmen CHP’nin daha demokratik olmasını istiyorlar. CHP Türkiye’de demokrasinin önemli bir unsuru. En önemli beklenen şeylerden biri ise CHP vekillerinin belirlenmesinin ön seçimle olması. Bunun önüne birçok engel, koto getirilmişti.

“MESLEK KOTASI VE DÖNEM KURALI”

CHP tabanı şimdi kotasız, engelsiz, amasız, fakatsız bir öne seçim istiyor. Fakat kulağıma gelen şeyler var. İnşallah doğru değildir. Önceki gün il başkanları ile yapılan tüzük çalışmasında meslek kotoları ve dönem kuralı getirilmeye çalışıyormuş. Bu da merkez yoklaması ile belirlenecek bir şeydir. İkincisi meslek kotoları. Bu koto meselesi kooperatif bir sistemdir. Doğru bir sistem değildir.

“KUCAK AÇMAMIZ GEREKİR”

Her mesleğe belli bir kotada milletvekili olacaksa o zaman işçi sınıfının yüzde 60’ı olmalıdır. Geriye kalanların hepsi bir başka işe bakarlar. Bu böyle değil. Bizim üyelerimiz milletvekili adayını belirleyecek bir bilince sahiptir. Bu kotaya gerek yoktur. Gördüğüm şeyleden bir diğeri ise istifa eden birisinin bu partiye geri döndüğü takdirde 2 dönem bir yere aday olması engelleniyor. Bu da doğru değil. Özel, gerekli bir neden ile CHP’den istifa edebilir. Geri dönene kucak açmamız lazım. Cezalandırmak doğru değil. Herkes özgürce aday olabilmelidir.

“BU KURUM GAYRİMEŞRUDUR”

Şimdi gelelim parti meclisinin oluşum biçimine. Şu blok liste meselesi ortadan kalkmalı, çarşaf liste olmalı. Genel başkanların anahtar listesi olmamalı. Genel başkan nasıl bir parti meclisi olacağına dair anahtar sunmamalı. Merkez yönetim kurulunun oluşumu yanlıştır. Böyle bir kurum yoktur. Gayrimeşrudur. İrade sahipi değildir. Genel başkan tarafından atandıklarına göre danışman gibidir. Karar alma yetkisi yoktur. Bu da yanlıştır düzeltilmesi gerekiyor.

“ADALETİ SAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Türkiye CHP’den tek adam rejiminin sona erdirilmesi için siyaset yapmasını istiyor. Tek adam rejimi konusunda 31 mart seçimlerinde halk üstüne düşeni yaptı. Halk iktidarda bulunan AK Parti’yi ikinciliğe indirdi. Bu seçimlerin en önemli sonucu CHP’nin birinciliğinden çok AK Parti’nin 2’nciliğe düşmesidir. Bu artık bu iktidarın daha fazla duramayacağın ifadesidir. Bu iktidarın ekonomiyi düzeltmesi, adaleti sağlaması mümkün değildir.

“ACİL ERKEN SEÇİM”

Yaşadığımız temel sorunların anası tek adam rejimidir. Erdoğan’dan muzdarip olmamızdan çoki tek adam rejiminden muzdaribiz. Ülkede tek adam rejimi olduğu için hayat pahalı. Tüm sorunların sebebi bu rejim. Bu sitemin değişmesi lazım. Bu rejim 2 yöntem ile değişebilir. İlk yöntem müzakaredir. ‘Gelin birlikte değişelim, artık siz 2’nci partisiniz’ demektir. Mücadele edilmelidir. Türkiye bir acilen erken seçime götürülmelidir. Bu hükümetin temel sorunları değiştirecek yeteneği kalmamıştır. İlk seçimde bunların gideceği doğrudur.

“TEK YOK BU”

Özgür Özel erken seçimi almayaların bir mantığı yok diyor. Toplum erken seçim kararını vermiş. Toplum 31 martta büyük bir kararını vermiş. Erken seçimi başka zaman istenmeyeceğiz de ne zaman isteyeceğiz? Erken seçimi önce biz isteyelim, meclisteki siyasetçiler bunun devamını getirecektir. Türkiye’nin normalleşmesi için tek adam rejiminin kalkması, parlamenter rejimin gelmesi gerekir.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber