İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısında neler konuşuldu? Semra Çelikkaya: Pazarlık konusu yapıldı
İl Hayvanları Koruma Kurulu bugün olağanüstü toplandı. Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Dernek Başkanı Semra Çelikkaya, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’ın başkanlık ettiği toplantıda konuşulanları gazetemize anlattı.
This browser does not support the video element.
Kocaeli Haber - Şehirde yılda 2 kez toplanan İl Hayvanları Koruma Kurulu bugün olağanüstü şekilde toplandı. Saat 10.00’da başlayan toplantıya Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’ın başkanlık etti. Toplantıya kurula doğal üye olan hayvan sever dernekler, Baro Hayvan Hakları Komisyonu, il ve ilçe belediye başkanları, Veteriner Hekimler Odası katıldı.
“VALİLİK BELEDİYELERDEN DÜZENLİ RAPOR İSTEDİ”
Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Dernek Başkanı Semra Çelikkaya toplantıda konuşulanları gazetemize anlattı. Çelikkaya, “Toplanmanın gündem maddesi yeni yasa ile ilgiliydi. Sayın valimiz tüm belediyelerden 2028 sonunu beklememelerini ve bakımevlerini bir an önce yapmalarını istedi. Ve bunun sıkı takipçisi olacağını söyledi. Hatta harcadıkları bütçeye kadar düzenli rapor istedi. Takip edeceklerini söyledi.
“ÇOK ŞİDDETLİ MUHALEFET GÖSTERDİK”
Burada hayvan severler için en önemli madde bakımevlerinden sahiplendirilecek hayvan sayısına getirilen kısıtlama. Bunu il hayvanlar kurulu belirleyecekti. Önerileri büyük ırklardan 100 metrekareye 1 hayvan, küçük ırklardan 3 tane sahiplenme. Biz buna itiraz ettik. Çok şiddetli muhalefet gösterdik. Çünkü bakımevlerinde yasaya göre 10 metrekareye 1 hayvan konulabilecekken neden evinde hayvan bakmak isteyenler insanlarda bu uygulanacak.
“PAZARLIK KONUSU YAPILDI”
Yani benim 60 metrekare bir evim varsa bakımevinden hayvan sahiplenmem mümkün olmayacak mı? Evcil hayvan dükkanından alırsan sıkıntı yok, bakımevinden alacaksan 100 metrekareye bir hayvan. Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı yaptığı pazarlık ile sayıyı 3’e çıkardı. Bunu bir pazarlık konusu yaptı. Bu konu hiçbir bilimsel veri ve teknik altyapısı olmadan pazarlık konusu olamaz. Bu kabul gördü. Buna itiraz eden belediyeler de oldu. Sonuç olarak 100 metrekareye 3 hayvan üzerindeki sahiplendirmeler için oluşturulacak komisyon karar verecek.
BÜYÜKŞEHİR GÖRÜŞMESİNİ DE ANLATTI
Haziran ayındaki toplantıda kayıt altına alınacak uygumaya geçilecek. Kırsalda sokak hayvanı popülasyonu en çok çoban köpeklerinde. Kırsala bilgilendirme yapılması konuşuldu ama yaptırım ve aksiyon planı belirlenmedi. Büyükşehir Belediyesi ile de görüştük. Onlar da ‘Hayvanseverler baktıkları hayvanlara yer bulsun biz destek olalım orda baksınlar’ dedi. Ama yer bulma konusunda sıkıntı var. Kanuna göre Büyükşehir Belediyesi sadece 2 tane bakımevi yapabiliyor” dedi.