İlaç krizi çığ gibi büyüyor!
Euro TL kur farkının günden güne açılması ile başlayan ve yaklaşık 10 aydır çözüm bulunamayan ilaç krizi çığ gibi büyümeye devam ediyor.
Türk Lirasının döviz kurları karşısında değer kaybetmesi hayat pahalılığı ve enflasyonu da arttırırken en büyük sıkıntıyı çeken sektörlerin başında eczacılar ve ilaçlara ulaşamayan vatandaşlar geliyor. Devletin belirlediği ilaç Euro kurunun güncel kur fiyatlarının çok gerisinde kalması ile 2022 yılının Eylül ve Ekim aylarında başlayan ilaç krizi, Euro kurunun günden güne yükselmesi ile yaklaşık 10 aydır çığ gibi büyüyerek devam etti. Bunun sonucu olarak da bazı ilaçlara erişim daha da zor hale geldi. Antibiyotik gruplarında başlayan ve diğer ilaçlara da yayılan tedarik krizini değerlendiren Kocaeli Eczası Odası Başkanı Bilal Arpacı, “İlacın yeni anayasasını yazmamız gerekiyor. Yoksa bu sıkıntı hiçbir zaman çözülemez. Euro kuru yukarı yönde çıktığında bu sıkıntıları tekrar tekrar yaşamaya devam ederiz” dedi.
SADECE ANTİBİYOTİK DEĞİL TÜM İLAÇLARDA
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı, “Antibiyotik sıkıntısı maalesef devam ediyor. Bu sadece antibiyotik sıkıntısı değil, diğer ilaçlarda da sıkıntı yaşıyoruz. Bütün ilaçlarda tedarik sorunu yaşıyoruz. Bunun en büyük nedeni ise ilaç etken maddelerindeki kur değeridir. Etken maddeyi yurt dışından 30 TL’ye alıyorsun Türkiye’ye getiriyorsun bunu 10 lira 76 kuruştan satıyorsun. İlaç firmaları da artık bunu yapmak istemiyor. Sosyal medyada paylaşılan ve bir arkadaşımızın yaptığı tablo var. Euro kuru ilaç kurundan hesaplansaydı piyasadaki ürünler ne kadar olurdu diye, orada zaten her şeyi açıkça görüyoruz” dedi.
İLACIN YENİ ANAYASASINI YAZMAMIZ GEREKİYOR
İlaç krizinin halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturmaya başladığını belirten Arpacı, “Bizleri de artık mesleğimizi yapmakta zorlar hale geldi. Bu sıkıntı Eylül, Ekim ayında başladı ve Euro kurunun yukarı yönde çıkışından doğu sürekli negatife gidiyor. İlaç fiyat kararnamesi 2004 yılında yayınlandı, 2009’da hafif bir güncellendi. 2022’de de bir güncelleme yaşandı ama Euro kurundan dolayı geçerliliğini koruyamıyor maalesef. Kuru ile alakalı olarak bu işin paydaşları olarak ilaç sanayisi, depocuları ve biz perakendecileri, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak tekrar oturup bununla ilgili bir kararname yazması gerekiyor. Açıkçası ilacın yeni anayasasını yazmamız gerekiyor. Yoksa bu sıkıntı hiçbir zaman çözülemez. Euro kuru yukarı yönde çıktığında bu sıkıntıları tekrar tekrar yaşamaya devam ederiz” dedi.
GÜNCELLENEN BAZI İLAÇLAR BİLE BULUNAMIYOR
Son olarak Arpacı, “Özellikle hastanelerde kullandığımız kan ürünü ilaçları var. Bunlar Euro kuruna göre 15 günde bir güncelleniyor ama bunları bile piyasada bulmakta zorluk yaşıyoruz. Hasta ameliyat olmuş, ameliyattan sonra enfeksiyon gelişmiş ve bunları kullanması gerekiyor. Maalesef piyasada bulunamıyor. Kendinizi ya da bir yakınınızı düşündüğünüzde gerçekten çok zor bir durum. Tedavi olmasa hastayı kaybedeceksiniz. Maalesef bu gibi sıkıntılar giderek büyüyor. O yüzden bir an önce çözüm bulunması gerekiyor” şeklinde konuştu.