İş fırsatları başınızı döndürecek: MARMARAKAF kapılarını açtı
Kocaeli Üniversitesi’nin, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Valilik ve Büyükşehir desteği ile düzenlediği Marmara Kariyer Fuarı, bugün kapılarını açtı. İş dünyası ile gençleri buluşturan etkinliğe 15 üniversite destek verdi. İstihdam olanakları açısından büyük imkanların sunulacağı fuar 2 gün boyunca devam edecek.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin koordinasyonunda Kocaeli Valiliği'nin desteklediği ve Kocaeli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF), kapılarını açtı. İş dünyası ile gençleri buluşturan etkinliğe 15 üniversite destek verdi. İstihdam olanakları açısından büyük imkanların sunulacağı fuar 2 gün boyunca devam edecek.
ORADAYDILAR
Programa Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Bolu Valisi Erhan Kılıç, Bartın Valisi Nurtaç Aslan, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Zonguldak Valisi Osman Hacı Bektaşoğlu, Yalova Valisi Hülya Kaya, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, CHP Kocaeli Milletvekilleri Harun Özgür Yıldızlı, Prof. Dr. Muhip Kanko, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, paydaş üniversite rektörleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.
“STAJ İMKANI AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Etkinliğin açılış bölümünde söz alan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk konuşmasında, “Yaklaşık 3 buçuk ay önce Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ev sahipliği verildiğini öğrendik. İlk günden beri hedefimiz kendimize yakışan bir fuar yapmak oldu. En büyük olma hedefimizi yakalamış olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Gençlerin geleceğe sağlam adımlarla ilerlemesi en büyük hedeflerimiz arasında yer almakta. Üniversitemiz bünyesinde daha önce da Kariye Fuarları düzenledi. Bunların öneminin farkındayız. Staj imkanı açısından oldukça önem arz ediyor. Bir yıla aşkın süre içerisinde çok önemli başarılar elde ettik. Bu başarılar şahsımın başarısı değildir.Aday araştırma üniversitesi olduk. Şimdi en büyük hedefimiz araştırma üniversitesi olmaktır. Kocaeli Üniversitesi nitelikli istihdam sağlamayı önceleyen uluslararası bir üniversite olmayı amaç edinmiştir. Mutlu bir üniversite olan Kocaeli Üniversitesi kent ile bütünleşmiştir.
“İSTİHDAM VE SİNERJİ YARATACAK”
Bu fuar vesilesi ile 30 yıldır yaşadığım bu şehri ve iş dünyamızın bu kent için ülkemiz için ürettiği inanılmaz katma değeri bir kez daha gördüm. Göreceksiniz ki bu fuar sadece düzenlendiği iki günlük zaman diliminde değil sonra ki yıl ve yıllarda da etkisini devam ettirecek. Bu fuara katılan öğrencilerimiz veya mezunlarımız fuar vesilesi ile başvurduğu en küçük işletmede bile bir proje geliştirdiği zaman yada global bir firmada yerini aldığında biz de yaptığımız işin, organizasyonun başarısını gururla izleyeceğiz. Bu açıdan bu fuar gerçekten yarattığı ivme ile kentin, bölgenin ve ülkemizin iş ve istihdam alanına bir sinerji kazandıracaktır.
“10 KENTE İVME KAZANDIRACAK”
Tabi ki Marmara Kariyer Fuarı’nın, Kocaeli’de düzenlenmesi sadece kentimize yönelik değil bölgemiz ve ülkemiz istihdamına da büyük ölçüde destek olacağına inanıyorum. Düzenlediğimiz bu fuar, Kocaeli dahil 10 kentimize ve hatta İstanbul’a da çok büyük bir ivme kazandıracaktır. Bu fuar sadece öğrencilerimiz için değil, bölgemiz için de ülkemiz için de fuara katılacak firmalar için de oldukça önemli bir fuar. İki gün boyunca burada ülkemizin çok büyük firmalarını konuk edeceğiz. Bu fuarda küçük büyük demeden tüm firmalarımızın, her neviden firmalarımızı öğrenci ve mezunları buluştururken; aynı zamanda bu firmaların İşsizlik sorununa derman olmayı ve birbirleriyle firmaların temas etmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
“BANA GURUR HİSETTİRDİ”
Daha sonra söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Şehrim adıma gururlanıyorum. Bu derece ilgi duyulan bir etkinliği Kitap Fuarında görmüştük. Böyle bir ilgi olması sevindirici. Bu bana gurur duygusu hissettirdi. Milletlerin tarihinde baktığınızda bazı milletlerin yükseldiğini, bazı milletlerin gerildiği görülür. Yapılan değerlendirmelerde ayırt edici özellikler ortaya çıkar. Bunlardan biri nitelikli insan kaynağı. Bununla ilgili çalışmaların yapılması oldukça önemlidir” dedi.
“YARATICI YIKIM”
Sözlerine devam eden Büyükakın, “Birkaç inanmış ve idealist insan emek vermeye başladığında değişim oluyor. Marmara Bölgesi Türkiye Potansiyelinin en yüksek olduğu bölgelerden biri. Firma ile nesillerin buluşması anlamlı. Kariyer meselesi öğrencilik yıllarında ele alındığında öğrencinin kendini hazırlaması konusunda da değerli.Teknolojiyi üreten ülkelerin diğer ülkelerin önüne geçtiğini görüyoruz. Geçmişe kıyasla teknoloji bugün hayatımızı daha da değiştiriyoruz. Bundan önceki çağda toprağı ekmeye başladıktan sonraki düzen 750 yıl devam etti. Sonra Sanayi devrimi ve bilgisayar dönemi başladı. Yapay zeka ise bambaşka yere götürecek bizi. Yeni teknolojiler bulundukça adına yaratıcı yıkım denilen süreç başlıyor. Belki de bir kariyer fuarında üzerinde durulması gereken bu.
“DERİNDEN ETKİLEYECEK”
Yapay zeka uygulamaları ile birlikte sınıfta ders anlatma biçimleri de değişecek. Geleceğin dünyası bambaşka olacak. Öğrencilere verilen tez ödevleri yapay zekalar tarafından hızla yapılabiliyor. Yakın zamanda anketörlere ihtiyaç kalmayacak, yapay zeka kontrol diye bir meslek başlayacak. Bu dünyaya hazırlanmak, bunları konuşmak oldukça önemli şehrimizin geleceğini derinden etkileyecek. Gelecek yüzyılda Türkiye’nin varoluş mücadelesi olarak görülmeli. Fuarın şehrimize kazançlar sağlayacağına eminim. Şehrimizi böyle zenginleştirmekten büyük gurur duyuyoruz” dedi.
“İLERİDE YANSIMALARI OLACAKTIR”
Etkinlikte konuşan Kocaeli Milletvekili Saadettin Hülagü konuşmasında, “Ülkemiz üniversiteler itibari ile dünya standartları üzerinde çalışmalar yapıyor. Gençler zaman zaman istihdam açısında yaşanan sorunları, ve firmaların istihdam kaynağı bulamadığını görüyoruz. Emek veren herkese teşekkür ediyoruz. İlimizin gözbebeği kurumlarından olan Kocaeli Üniversitesinin hayata geçirmek için gayret sarf etmesi ve kurumlarca sahiplenmesi oldukça önemli. Bu işbirliğinin yüksek olduğu yerlerden biri de Kocaeli kentidir. İlimizde genç yetenler ile sanayi kuruluşlarının bir araya gelmesi oldukça önemli. Bir sanayi için en önemli değer nitelikli insan kaynağıdır. Sadece eğitim ve çalışma anlamında değil İnsan kaynağını değerlendirmek en önemli kazanımlardan biridir. Bu Fuar gençlerimizin bakış açısında değişime neden olmuştur. Bu değişim her alanda çağ atlayan ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Hayata geçirmek için önce hayal etmek gerekir. Bunu 2 gün gibi düşünmemek lazım. İleriye doğru yansımaları olacaktır” dedi.
“MUTLU OLMAYAN MUHATABINI MUTLU EDEMEZ”
Kocaeli sahip olduğu insan gücünün yanı sıra dev sanayi yatırımlarına ev sahipliği yapmaktadır. Konumunun sunduğu lojistik avantajlar Kocaeli’yi cazip hale getirmekte” ifadelerini kullandı. Kocaeli’nin ekonomiye katkıları ile ilgili bilgiler veren Vali Yavuz konuşmasının devamında, “Gençlerimize kendilerine güvenmelerini, ülkemizin geleceğine inanmalarını Türkiye’yi küresel güç olma noktasında desteklemelerini istirham ediyorum. Biz yarınlarımıza, geleceklerimize güveniyoruz. Bugün güçlüyüz, yarın daha da güçlü olacağız. Dünyanın hiçbir döneminde bilgi bu kadar çabuk üretilip eskitilmemiştir. Artık hepimizi için hayat boyu öğrenmenin dönemidir. Gençler kendilerine güvendikçe ve kendilerini doğru analiz ettikçe daha başarılı olacaktır. Sevmediğiniz işi yapmayın, yüksek puan aldınız diye yüksek puanlı yerleri seçmeyin. Mutlu olmayan muhataplarını mutlu edemez” dedi.
“DÜNYA BİZİ ÖVÜYOR”
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay 1071 firmanın katıldığı Kariyer Fuarına katılan firmaların insan kazanmaya geldiğini ifade ederken; “Allah bu ülkeye her şeyi verdi sadece nitelikli insan mı vermedi? İnsanımız da nitelikli. Bu millet, dünyaya yön veren liderler yetiştiren bir millet. Bu Fuar Avrupa’nın en büyük kariyer fuarlarından biri. Biz kendi kendimizi övmüyoruz, dünya bizi övüyor” dedi.
“CİDDİ BİR RAKAMA ULAŞTI”
Üniversiteli öğrencilerin çalıştığını vurgulayan Atay, “Bugün Türkiye’de oran vermek istemiyorum ama bir çok gencimiz henüz daha dördüncü sınıftan diplomasını almadan iş hayatına giriyor. Bu ciddi bir orana ulaştı. Her geçen artıyor. Neden? Çünkü zaten ikinci sınıftan teorik altyapısı alıyor genç kardeşlerimiz. İkinci sınıftan itibaren ulusal staj programına katılıyor. Üçüncü sınıfta bir daha ulusal staj programına katılıyor. İki staj üst üste yapınca bir de bakıyorsunuz dördüncü sınıfta staj yaptığın şirket diyor ki gitme sen iki gün de olsa bana ayır bana diyor. Haftada 2 gün gidip asgari ücretten daha fazla maaş alıyor. Hem işi öğreniyor, hem de okulu bitmeden işe başlıyor. Bu ciddi bir rakama ulaştığını söyleyebilirim. Daha da artacağına eminim” şeklinde konuştu.
“DÜNYANIN KARİYER ÜSSÜ OLACAK”
Kariyer etkinliklerine değinen Atay, “Bu kariyer sistemi 5 yılında nereye getirdi? İnsanı ekonomini bir unsuru olmaktan çıkarmayı hedefliyoruz. İnsan temel unsur. İnsan asli unsurdur, kaynak değildir. Türkiye’de insan kaynakları yönetimi demeyeceğiz yetenek yönetimi diyeceğiz. Devlet olarak misyonumuz her yeteneğe imkanları sunmak. Kim imkanları kullanmaya motivasyon gösterirse o kazansın. Türkiye’de herkes yetenektir biz de imkanlarımızı sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz. Üniversiteli gençlerin istihdamı dünyanın her yerinde sorundur. 10 puanlık istihdamda artış oldu. Bunun 6’da biri bizim mevcut erken dönem kariyer sisteminden kaynaklanıyor. Türkiye Dünyanın kariyer üssü olacak. Dünyanın en büyük şirketlerinin üst düzeyinde Türkler var.
“KOCAELİ BUNU YAPACAK”
Bu zamana kadar 11 ilde yaptığımız bölgesel kariyer fuarlarını artık bundan sonra Kocaeli’ye sen bu işi yapma diğer paydaş üniversite yapsın diyemeyeceğiz. Kocaeli Bundan sonra bunu yapacak. İllerin sayısını arttırıp başka bölgelerde bu işin sayısını artıracağız” dedi.