İşte sebebi: Ölü yunuslar kıyıya vuruyor!

Kocaeli'deki farklı bölgelerde ölü olarak kıyıya vuran yunuslarla ilgili olarak Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı'dan açıklama geldi. Bostancı, yaptığı açıklamada balıklara kurşun sıkıldığını söyledi.

Karamürsel sahilinde vatandaşlar suyun üzerinde hareketsiz halde olan yunusu kıyıya çıkardı. Yaralı halde olan balığın öldüğü anlaşılırken, Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı balıklara dair açıklama yaptı.

Mehmet Bostancı yaptığı açıklamada; "Son zamanlarda yunusların kıyılarımıza vurduklarını görüyoruz. Bunun iki ana temel nedeni bulunuyor. Birincisi; yoğun virüs ve bakteri enfeksiyonlarına bağlı olarak hastalık geçirmeleri, diğer nedeni ise yaralanmaları. Kendilerini güvenli bir limanda hissederek, kıyıya vurabilmektedirler. Kıyıya vuran bir yunusu suya itmememiz gerekiyor. Hastalıklı veya yaralı bir hayvanı ölüme terk etmiş oluyoruz. Müdahaleden kaçınılması gerekiyor çünkü virüs ve bakteri taşıyabilir, insanlara bulaştırabilir. Can havliyle insana zarar verebilirler. Yüzgeciyle, kuyruğuyla yada ısırarak insanlara zarar verebilirler" dedi.

"ÖLDÜYSE DOKUNMAYIN"

Yapılması gereken ilk şeyin belediyelerin veteriner hekim desteği istemesi olduğunu söyleyen Bostancı; "Acil bir müdahale yapılması gerekiyorsa mutlaka eldiven kullanılması gerekiyor. Canlı ise suyla teması sağlanabilir, yan veya sırt üstü yatıyorsa, karın üstü yatırılarak daha iyi solunum gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Yunuslar suyla temas etmediği zaman derileri çabuk kuruyabilen hayvanlardır bu sebeple çabuk dehidrasyona girebilirler. Islak havlu veya tişört varsa bununla üzerleri ıslatılmalıdır. İşlem esnasında solunum aralığı ve yüzgeçler hayvanın nefes alması için kapatılmaması gerekiyor. Öldüyse hiç dokunulmaması gerekiyor, profesyonel ekipten, belediye ekiplerinin gelmemesi sağlanmalıdır" diye konuştu.

"BU KİŞİLER İNSANLIKTAN UZAK"

Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı yunuslara kurşun sıkıldığını söyledi. Bostancı; Üzülerek yunuslara kurşun sıkıldığını görüyorum, bu kişilerin insanlıktan uzak olduğunu düşünüyorum. ‘Hayvanı sevmeyen insanı sevemez' sözünü hatırlatmak istiyorum. 15 gün önce Kefken Sahiline yunuslarımız vurdu. Darıca ve Karamürsel'de yakın zamanda Körfez'e yunuslar vurdu. Yunuslar hastalıktan veya yaralanma sebebiyle kıyıya vurabilmektedir" sözlerine yer verdi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber