İzmit Belediyesi'nde gündem borç

Borçlar karşılığında Belediyeye ait bazı mülkiyetlerin SGK’ya devredilmesini görüşmek üzere toplanan İzmit Belediye Meclisinde konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Muharrem Tutuş, “Yarım saatlik bir meclisin İzmit Belediyesine maliyet 300 milyon TL” dedi.

İzmit Belediyesi Aralık ayı olağanüstü meclis toplantısı bugün İzmit Belediye Binasında bulunan Meclis toplantı salonunda yapıldı. Tek gündem maddesi ile toplanan belediye meclisinde borçlar karşılığında belediyeye ait arazilerin SGK’ya devredilmesi görüşüldü. Devredilecek arazilerin toplam bedeli 175 milyon lira olarak açıklandı. Arızlı’da 3, Durhasan’da 2, Çavuşoğlu, Gündoğdu, Gökçeçeviran, Gedikli ve Körfez mahallerinden 1 adet arazinin SGK’ya devri görüşüldü. Meclis toplantısında başkan vekili Çetin Sarıca Başkanlık yaptı. Meclise gelen muhtarlar ile görüşmek için meclise 10 dakika ara verildi.

“13 MİLYON BORÇ 335 MİLYON OLDU”

Devri istenilen araziler ile ilgili konuşan AK Parti Grup Başkan vekili Muharrem Tutuş, “Geçtiğimiz mecliste meclisten hemen önce gündeme alınması ile gündeme gelmişti. O mecliste oylanması istenmişti. Bizler de oradaki muhtarlar ile görüşüp karar verelim dedik ve ara meclis istedik. İletişim kurduğumuz muhtarlar bugün burada. İdarenin hiçbir şekilde iletişim kurmadığını öğrendik. Bahse konu olan yerler daha önceki meclis toplantılarında görüşülmüş, komisyonlara gitmiş, satılmaması daha uygundur diye karar alınmış. Kendi kararlarımız ile çelişiyoruz. BU borçlar eski borçlar diye haberler okuduk. İzmit Belediyesi 2019’da borcu 15 milyonken faizi ile 30 milyon yapıyor. Bugün borcu 91 milyon civarında. BEKAŞ’ın borcu ise 2019 yılında. 13 milyon civarı iken bugün 335 milyon. Sarbaş’ın hiç borcu yokken bugün borcu 7 milyon 700 bin Tl borcu var.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK”

Bizler 5 yıldır söylüyoruz. Belediyenin mali duurmun düzelmesi için gerekeni yaparız siyaset yapmayız dedik. Sağlıklı bir bütçemiz olsun diye konuştuk. Normal şartlarda her konuda elimizden geleni yaptık. 5 yıldır tarım üzerine, dünyadaki kıtlığın önüne geçecek tarım fikirleri üreten belediye sloganları atılırken tarımsal işler yapılabilecek yerlerin tamamı satılmış ya da satılmak için yetki isteniyor. Burada da bir mağduriyet beklentisi olduğunu düşünüyoruz. Daha önce ortak kararla satılmaması kararlaştırılmıştı.

“100 MİLYONA YAKIN BORÇ BİNDİRİLDİ”

Bugün bile meclise teşrif edemeyen, 2 buçuk yıldır mecliste gelmeyen başkanın belki de beni çalıştırmıyorlar diye afişleri ve bilboradları hazır. Biz belediye için elimizden geleni yaptığımızı düşünüyoruz. Yapılandırma taksitleri ödenmiş olsaydı daha az bir miktar ile borç kapatılmış olacaktı. Taksitler ödenmediği için 100 milyona yakın yük bindirilmiş durumda. Yarım saatlik bir meclisin İzmit Belediyesine maliyet 300 milyon TL. ‘15 yıldır sizin sattıklarını almaya çalışıyoruz’, ‘Sizin borcunuzu bitirmekten belimiz büküldü’, ‘Sata sata bitiremediler’ şeklinde manşetler atmıştı. Neyi eleştirmişse aynısı yaparak kendisini belediyeden uğurluyoruz gibi duruyor. SGK borcumuzu azaltmak için ne gerekiyorsa yapacağız.

“MUHTARLARLA GÖRÜŞ ÖNERİSİ”

Muhtarlarımız ile bir kez daha görüşebilirsiniz. Görüştükten sonra yeter sayısı için elimizden geleni yapacağız. Bir çok yeri sattınız. Kırsaldaki yerleri çıkararak yeni listeyi önerebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“HİZMET ARAZİSİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Tutuş’un ardından söz alan Çetin Sarıca, “Bahse konu yer Büyükşehir Belediyemizin yaptığı çalışma ile sanayi parseli ilan edildi. Baktığımızda arsa niteliğinde olan tarım ile ilgisi olmayan yerler. Tarımsal faaliyet söz konusu değil. İzmit Belediyesi finansal anlamda yapıyı toparlamak adına devletin bir diğer kurumu ile anlaşma yapıyor. Bir hizmet arazisi söz konusu değil” dedi.

“PRENSİP OLARAK GÖNLÜMÜZ SATMAMAKTAN YANA”

Daha sonra söz alan CHP’li Devrim Bal, konuya siyaset üstü baktığı için Tutuş’a teşekkür ederek, “Muhtarların toplantıya çağrılması ile ilgili bir gündem gelmedi. Dün toplandık dün de bir karar almadık. Muhtarlara ilgili bilgi bu yönde. Bir de konu satış değil takas. Yine karşısındayız yine istemiyoruz ancak ülkenin geldiği durumdan kaynaklı yapabileceğimiz bir şey yok bu haczin bir şekilde kalkması lazım. Köyün yüzde 96’sının hayır oyu vermesine rağmen sanayi arazisine dönüştürüldü. Prensip olarak hala gönlümüz satmaktan yana değil ama şu anki durumu çözmek adına böyle bir adım atmak durumundayız. BEKAŞ ve SARBAŞ ile ilgili de şunu söylemek isterim o dönemki asgari ücretle şu anki bir değil, o dönem emekçilerimizin aldığı paralarla bu dönemki bir değil, alım gücü bir değil. Ülke durumu bizi buna mecbur kılıyor” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber