Kartepe’de kaçak bungalov var mı? KAVİBU Başkanı Türker Durmuş anlattı

Bungalov konusunda Sapanca’dan hemen sonra akla gelen bölge olarak Kartepe’deki bungalovların yasal durumlarını, sayılarını ve belediyenin tutumunu Kartepe Villa Bungalov İşletmecileri Derneği (KAVİBU) Başkanı Türker Durmuş’la konuştuk.

Kocaeli Haber - Kocaeli Kartepe’de son dönemlerin en gözde yatırımı bungalov evler. Sapanca’da hemen sonra akla gelen bölge olarak Kartepe’nin bu konuda ivme yakaladığı açık.

SAPANCA’DA DURUM VAHİM PEKİ KARTEPE?

Geçtiğimiz günlerde Sapanca Belediye Başkanı Nihat Arda Şahin’ın Sapanca’daki bungalovlara dair, “Mahalle mahalle drone ile fotoğraf çektirdik. Sapanca'da 4 bin 401 tane bungalov ve tiny house tarzında işletme var. Bunların sadece 400 tanesinin inşaat ruhsatı var.” demiş ve bölgede bir diğer turizm bölgesi olan Kartepe’deki bungalovların durumu merak konusu olmuştu. Kartepe Villa Bungalov İşletmecileri Derneği (KAVİBU) Başkanı Türker Durmuş’la Kartepe’deki durumu konuştuk.

“SAPANCA’DAKİ GİBİ BİR İMAR SORUNU YOK”

Sapanca’daki imar eksiklikleriyle Kartepe’yi kıyaslayan Durmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla devam eden süreci şu sözlerle anlattı, “Kartepe’dekilerin Sapanca’dakiler gibi imarla ilgili bir sıkıntısı yok. Bungalovların çok çok büyük çoğunluğunun imarı var fakat başvuru belgesi yok. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılıyor başvuru. Bakanlık eğer bu başvurulara hızlıca yanıt verse aslında Kartepe’de hiçbir sorun olmayacak. Bakanlığı da anlayabiliyoruz tüm Türkiye’de hızla büyüyen bir sektör olduğu için gecikme normal olabilir lakin bazen elbette zor durumda kalabiliyor işletmecilerimiz.”

“KARTEPE’NİN SAPANCA OLMAMASI İÇİN ÇALIŞIYOR”

Kartepe Belediyesi’nin işi sıkı tuttuğunu ve Kartepe’nin Sapanca’ya benzememesi için çabaların sürdüğünü anlatan Durmuş, “Kartepe’de kaçak bungalov yapma şansınız neredeyse hiç yok. Kartepe Belediyesi kaçak yapılar konusunda gerçekten hassas. İşte geçtiğimiz aylarda Eşme’de, Maşukiye’de 11 tane kaçak yapı yıkıldı. Bu konuda Kartepe Sapanca gibi değil, her şey zamanında usulüne göre yapılıyor. Bizim anladığımıza göre Başkan Kocaman Kartepe’nin Sapanca olmaması için uğraşıyor. Biz de bunu destekliyoruz, şikayetçi değiliz. Biz hem polisin, hem belediyenin denetimlerinden mutluyuz. Daha baştan işi sıkı tutuyorlar, bu sayede çok fazla kaçak yapılamıyor.” ifadelerini kullandı.

“TAŞ ÇATLASIN YÜZDE 5 OLABİLİR”

Sözlerine Kartepe’deki mevcut bungalov sayısı ve imar durumları hakkında bilgi vererek devam eden Durmuş, “Kartepe’de 300’e yakın bungalov/villa var. Bu yapıların yüzde 20’si Kültür Bakanlığı’ndan başvuru sonucu bekliyor. Taş çatlasın yüzde 5’i filan kaçak olabilir, hatta daha bile az olabilir.” dedi.

İŞLETMECİLERİN ÖNÜNDEKİ İKİ YOL

İşletmecilerin önündeki iki yolu anlatan Durmuş, “Burada önünüze iki başvuru yolu çıkıyor. Ya ilinizde Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden “Turizm amaçlı konut” belgesi alacaksınız ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Turizm İşletme Belgesi”. İkisi arasındaki fark şu ki, ilkiyle basit konaklama yapabiliyorsunuz ama ikincisiyle alkollü mekân da açabiliyorsunuz.” cümleleriyle sözlerini sonlandırdı.

Mustafa Kocaman Türker Durmuş Kartepe Villa Bungalov İşletmecileri Derneği
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber