Kartepe'de yaşayan ALS hastası yapay zeka sayesinde sesine kavuştu

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi aldığı sırada ALS hastalığına yakalanan ve 4 yıldır da Kartepe'de yatağa bağlı bir şekilde yaşayan 33 yaşındaki Gürkan Özcan kendi ses tonuyla iletişim kurdu.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi alırken ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalanan ve 4 yıldır yatağa bağlı bir şekilde Kartepe'de yaşamını sürdüren Gürkan Özcan yapay zeka sayesinde kendi ses tonuyla iletişim kurdu.

Rahatsızlığının ardından bilgisayarda göz takip sistemini ve robotik sesleri kullanarak sosyal medyada içerikler üretmeye başlayan Gürkan Özcan, boğazdan hortumla beslenmesi nedeniyle konuşma yeteneğini yitirdi. Tekrar konuşmak için ağustos ayında sosyal medyadan bir yapay zeka firmasına ulaşarak kendi ses tonuyla ilgili içerik üretmesi için yardım istedi.

OYUN İÇERİKLERİ ÜRETMEYE BAŞLADI

Özcan'ın isteğini yerine getiren yapay zeka şirketi, Gürkan Özcan'ı ziyaret ederek hastalığa yakalanmadan önceki ses kayıtlarını ve Gürkan Özcan'ın ses tonuna yakın olmasından dolayı ağabeyi Hakan Özcan'ın kayıtlarını alıp, ses modeli üretti. Uygulamanın başarılı olmasının ardından göz takip sistemini kullanarak bilgisayarda kendi sesiyle içerikler üretmeye ve babası Remzi Özcan ile daha rahat iletişim kurmaya başladı. Yatağa bağımlı kaldıktan sonra sosyal medyada kanallar açarak, oyun içerikleri üretmeye başladı.

"YERLİ VE MİLLİ OLAN ŞİRKETLE ÇALIŞMAK İSTEDİM"

Gürkan Özcan yaptığı açıklamada kendi sesiyle konuşmasının çok hoş hissettirdiğini söyledi. Özcan, "Daha önce herkese açık sesi kullanıyordum. O da iyiydi, iletişim ihtiyacımı karşılıyordu ama kendi sesimle içerik üretebilmek çok mutlu ediyor. Yapay zeka gelişmelerini yakından takip ediyorum" dedi. Voiser şirketi ile çalışmak istediğini de sözlerine ekleyen Özcan; "Yabancı şirketler de var bu konuda çalışan ama ben yerli ve milli bir şirket olan Voiser ile çalışmak istedim. Onlar da sağ olsun hiç müşteri gibi davranmadı. Hatta şirketin CEO’su Hafzullah Yıldırım ile arkadaş olduk" açıklamasında bulundu.

"STEPHEN HAWKİNG İLHAM ALDIĞIM BİR İNSAN"

Gürkan özcan ilerleyen süreç içerisinde kendi hayatına dair içerik üretmeye başladığını belirtirken, "Göz takip ve ses desteği olmasa gerçekten hayat babamla ikimiz için de yaşanmaz olurdu. Hayata tutunmak için kendinizi ifade etmek önemli. Yazın, çizin müzik, resim ne sizi mutlu ediyorsa, o şekilde ifade edin. Küçük adımlarla, her gün bir adım. Stephen Hawking hem bilimi hem hayata karşı duruşuyla ilham aldığım bir insan. İnsanlar yadırgamadı, yakıştırdılar. Kendimi o seviyede gören biri değilim ama Hawking'e benzetilmekten gurur duyarım" diye konuştu.

"İZMİT'E DÖNDÜĞÜNDE YÜRÜMEKTE ZORLANIYORDU"

65 yaşındaki baba Remzi Özcan ise oğluna 8 yıl önce teşhis konulduğunu ve 4 aylık staj için gittiği Finlandiya'da bastonla idare edebildiğini, İzmit'e döndüğünde de yürümekte zorlandığını söyledi. Eğitimini biyoloji alanında alan Gürkan Özcan'ın akademisyen olmak istediğini belirten baba Özcan, eşinin 2,5 yıl önce hayatını kaybetmesiyle oğlunun bakımını kendisinin üstlendiğini söyledi.

"BU CİHAZ SAYESİNDE HAYATA TUTUNDU"

Gözleri ve çenesinden başka bir yerini, kafasını bile oynatamadığını ancak cihaz sayesinde hayata tutunduğunu dile getiren Remzi Özcan, "Gözleri ve çenesinden başka bir yerini, kafasını bile oynatamıyor ama bu cihaz sayesinde hayata tutundu. Bu cihaz olmasaydı, haberleşmemiz çok zor olacaktı. Gece sıkıntısı olduğunda cep telefonumu arayabiliyor, dışarı çıktığım zaman görüntülü görüşme sağlayabiliyoruz. Özgün sesi olması başka. Ağabeyiyle sesleri çok benziyordu. O yüzden güzel bir şey oldu. Gürkan'ın memnuniyeti için her şeyi yapmaya razıyım" dedi.

"BANA SESİMİ GERİ KAVUŞTURUN"

Yapay zeka şirketinin CEO'su Hafzullah Yıldırım ise "Sizin algoritmanız muhteşem görünüyor. Benim sesimi klonlayabilir miyiz? Bana sesimi geri kavuşturun" diye kendilerine mesaj gönderdiğini söylerken; işin ticari boyutunun olmadığını da dile getirdi. Hafzullah Yıldırım sözlerini; "Gürkan orada yine bize çözüm sundu. 'Ağabeyim Hakan ile sesimiz çok benziyor. Bana ses donörü olabilir' dedi. Sesin bir kısmını Gürkan'ın, bir kısmını ağabeyi Hakan'ın sesi olacak şekilde modelledik. Şirket bünyesindeki son teknolojimizi ne varsa ortaya koyduk. Bu Gürkan'a kendi sesini tekrar kullanabilme imkanı sundu. Sesini tekrar kazanan ALS hastası oldu" ifadeleriyle sürdürdü.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber