Koç: Gram altında 2 bin TL bandı yılsonunu bulmayacak

İsrail ve Filistin arasında yaşanan savaşın döviz ve altın piyasalarındaki etkilerini değerlendiren Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç, “Tahminlerimize göre yılsonunda biz gram altında 2000 TL bekliyorduk ama herhalde yılsonunu bulmayacak. Öyle gözüküyor. Şu anda altının gram fiyatı 1850 – 1880 TL bandında ama Gazze olayı olmadan önce 1750 TL bandındaydı. Yaklaşık 150 TL arttı. Gün gün de artıyor. Kara harekatı olursa ne olur, tabi onu kestirmek zor” dedi.

Ortadoğu’da yaşanan sıcak çatışmalar nedeniyle yaklaşık 20 gündür yükselmeye devam eden döviz ve altında sular durulmuyor. İsrail – Filistin arasında yaşanan savaş nedeniyle gram altın 15 günde 150 TL yükseldi. Yaşanan gelişmelerin ardından atın ve döviz piyasalarını değerlendiren Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç, “Altın ve doları etkiledi zaten ama sınırlı etkiledi. Altının fiyatı iki türlü artıyor. Bir. Dolar artınca artıyor. Yani TL değer kaybedince dolar arttığı gibi altın da artıyor. Bir de uluslararası piyasada Ons artınca artıyor. Amerika ve Avrupa Merkez Bankaları faiz artırdığı için Onsu baskıladılar. Dolayısıyla para güvenli limana gittiği için altına talep olmadı ama önümüzdeki tahmin edilen ikinci çeyrekte faiz artışı durdururlarsa oradan artar. Gazze - İsrail meselesi nedeniyle arttı. Dolayısıyla şu anda altının gram fiyatı 1850 – 1880 TL bandında ama Gazze olayı olmadan önce 1750 TL bandındaydı. Yaklaşık 150 TL arttı. Gün gün de artıyor. Şimdi kara harekatı olursa ne olur, tabi onu kestirmek zor” dedi.

JEOPOLİTİK DURUMLAR VE ÇOK DENKLEM

Değerlendirmelerine devam eden Koç, “Tahminlerimize göre yılsonunda biz gram altında 2000 TL bekliyorduk ama herhalde yılsonunu bulmayacak. Öyle gözüküyor. Şimdi Ons hızla artıyor. Yani şurada bir haftadır arttığı kadar artarsa zaten 2000 TL’yi bulmuş oluyor. Böyle devam ederse altın yılbaşında 2000 TL’yi aşar ama nereyi aşar onu görmek zor. Jeopolitik durumlar ne olur, nereye kadar gidecek, Hizbullah, İran, Suriye bu işe dahil olacak mı? Kara harekatından sonraki süreçte Filistinliler, Gazze’deki kardeşlerimiz Mısır’a giderse Mısır Hükümeti kabul etmezse gibi birçok denklemler var. İkincisi dünyada bildiğiniz üzere rakip sahada Çin, Rusya, Ukrayna savaşları var. Rusya'da Çin'e yaklaşıyor. İşte Hindistan'a kısmen yaklaşıyor. Amerika hepten bu işe müdahil oldu. Şimdi bu tarafta da devreye girerse politik olarak bile söylemlerle devreye girerse tabii bütün bunlar olumsuz yansır altına. Yani altını artırır. İnşallah bir an önce sorun çözülür” dedi.

"DOLAR DAHA DA ÇIKAR"

Dövizdeki artışın stabil seyrettiğini belirten Koç, “Bu tamamen bizim iç merkez bankasının aldığı faiz kararlarına bağlı. Faiz şu an yüzde 30’larda, 40’larda reel faiz. Şimdi bu ayın 26’sında toplanacak. Alacağı karar önemli ama dövizin de tahminimize göre biraz eskisinden daha yavaş yavaş arttığını görüyoruz. Çünkü paranın dövize değil de faize gittiğini gördükçe bu tablo ortaya çıkıyor. Maliye Bakanımızın da bu konudaki stratejisi faiz artırışının da dolar ve dövizi yükseltmemek için. İhracatı yapıyoruz ama aynı zamanda ithalat da yapıyoruz. Bu işin içerisine Türkiye'yi sokarlar. Türkiye'yle alakalı jeopolitik riskler oluşursa tabii ki dolar da daha da çıkar. Türkiye bu stabil bu arabulucu yani Türkiye Cumhurbaşkanımızın şu an arabulucu duruşundan ödün vermeyip kısmen Gazzelileri koruma adına ama bunun yanında da ortamı iki kişi tarafından görüşebileceği bir lider konumunu bozmaması gerekiyor” dedi.

DÜNYADA BÖYLE BİR TOPLUM YOK

Gazze’de yaşananları değerlendiren Koç, “Ha şu da var tabii, biraz da aslında vatandaş olarak bekliyoruz bir tavır koymak yani. Çünkü hakikaten hastanenin bombalanması, camilerin bombalaması, kilise bombalanmış. Şimdi bunu bir Müslüman yapsa ya Müslüman'ın yani boş ver yani bir yani olacak şey yani. Evet doğru. Hamas’ın da oraya füze atması, işte orada eğlenen insanlara falan ama şuna da bakmak lazım. Yani sizin hemen 10 kilometre, 5 kilometre içeride Gazze'deki insanlara, sen orada hoplarken zıplarken aç, susuz yani anne baba hepsi yetim, yani şehitleri çok. Dolayısıyla bu işleri bu böyle yorumlamak lazım ama sonuçta dönüyor dolaşıyor hem dünyadaki üreten çalışan insanların ekonomik mücadelesine engel çıkıyor ama en önemlisi oradaki masum insanların canı. Tabi kolay değil. O hepsinden önemli. Yani orada herkesin bir şehidi var. Yani bugün en meşhuru işte 6 tane çocuk yapıyoruz. İkisi şehit, ikisi asker, ikisi de çalışıp karnımızı doyursun. Yani bu dünyada böyle bir toplum yok. Bunu unutmamak lazım” dedi.

YATIRIMCILARA TAVSİYELER

Son olarak yatırım yapmak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Koç, “Döviz yatırımını, dövizle alakalı ödemesi olan tabii ki yatırır ama uzun vadeli veya yatırım amacıyla yapacak olanı da dövize gerek yok, altına alsınlar. Çünkü altın döviz artınca da artıyor. Altın kendi Ons değeri altınca da artıyor. Biz yatırım amaçlı olarak altını tavsiye ediyoruz. İlk etapta gram altın, cumhuriyet altını, takacaksa bilezik ama ondan sonraki süreçte zevkine bağlı. Takacaksa bilezik ve zevkine bağlı takı da takabilir tabi ki. Biz her alışveriş yapan müşterimize her alışverişinizi kartınızla, garanti kartına, gramını, ayarını yazdırın ki mağduriyeti önleyelim diyoruz” şeklinde konuştu.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber