Kocaeli bir veride daha zirvede! KOTO’da açıklandı

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı bugün gerçekleşti. Açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Kocaeli olarak bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatımızı 477 milyon dolar artırarak il bazında ilk sırada yer aldık.” dedi.

Kocaeli Ticaret Odası Meclisi’nin Eylül ayı oturumu gerçekleşti. KOTO Meclis Başkanı Hüseyin Gezer’in yönettiği oturumda, ticari faaliyet üzerine açıklamalar yer aldı.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Düzenlenen meclis oturumuna konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, "Eylül ayı meclis toplantımıza hoş geldiniz. Öncelikle vatan savunmasında şehit olan kahraman asker ve polislerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Geçtiğimiz ay içerisinde amcasını kaybeden Meclis Başkan Yardımcımız Fikret Yıldırım’a başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun. Ülkemizde 30 Eylül-5 Ekim tarihleri arası Sigorta Haftası olarak kutlanmaktadır. Sigorta acentelerimiz başta olmak üzere sektördeki tüm arkadaşlarımızın Sigorta Haftasını kutluyorum.

BULUT’TAN OVP YORUMU

Sayın Meclis Üyelerimiz,

Güncel iktisadi gelişmelerden kısaca bahsetmek istiyorum. Güncellenen Orta Vadeli Program, ilgili bakanların katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanı yardımcısı tarafından açıklandı: Önceki OVP’ye göre büyüme, cari açık ve işsizlik oranı tahminleri aşağıya; enflasyon oranı ise merkez bankası tahmini ile uyumlu olacak şekilde yukarı yönlü revize edildi.

Vergide adalet ile yeşil ve dijital dönüşüm odaklı yapısal değişim hedefi öne çıktı. Program hedeflerine ulaşılmasını ve finansman koşullarının iş dünyasını destekleyici hale dönmesini temenni ediyoruz.

EKONOMİK BÜYÜME

Türkiye ekonomisi bu yılın 2. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,5 büyüdü. Kararlı uygulanan sıkı para politikasının büyümeyi yavaşlattığı görüldü. Hizmet, inşaat ve tarım sektörlerinde büyüme pozitif iken sanayide negatif oldu. Cari denge Temmuz ayında 556 milyon dolar fazla verdi ve yıllık bazda cari açık 19,7 milyar dolara geriledi.

Öncü verilere göre Ağustos ayında ihracat 22,1 ve ithalat 27 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığında dikkat çeken azalma kaydedildi. Ağustos ayında firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat verilerine baktığımızda;

İstanbul yüzde 6,4 azalış ve 4,7 milyar dolarla birinci sırada, Kocaeli yüzde 20,3 artış ve 2,8 milyar dolarla ikinci sırada yer aldı. Kocaeli'yi İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip etti.

KOCAELİ İHRACAT VERİLERİ

Kocaeli olarak bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatımızı 477 milyon dolar artırarak il bazında ilk sırada yer aldık. Bu başarıyı gösteren Kocaelili ihracatçılarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Ağustos ayında TÜFE aylık yüzde 2,47 yıllık yüzde 51,97 arttı. En yüksek artış konut grubunda gerçekleşirken yıllık oranlarda bariz gerileme öngörümüzü doğrulamaktadır.

KONUT SATIŞ VERİLERİ

Temmuz verilerine göre işsizlik oranı yüzde 8,8; atıl işsizlik oranı yüzde 26,5 oldu.

Aynı dönemde sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 3,9 azaldı. Ağustos ayı otomotiv satışlarında yüzde 0,8 artış yaşandı. Konut satışlarında da uzun aradan sonra yıllık bazda yüzde 9,9 artış kaydedildi.

Ticaret hacim endeksi, Ağustos ayında geriledi. Bu veri de daraltıcı politikaların ticaret hayatına yönelik olumsuz yansımalarını, teknik olarak teyit etmektedir.

Sayın Meclis Üyelerimiz,

TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Sektör Meclisleri İstişare toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN ile bir araya geldik. Toplantıda çalışma hayatını ilgilendiren konularda üyelerimizin taleplerini Sayın Bakanımıza iletme fırsatı bulduk.

Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Odamızda kadın girişimcilerle bir araya geldi. Kadın girişimcilerimizin talep ve beklentilerini dinleyerek çözüm noktasında takipçisi olacağının bilgisini verdi.Kocaeli Defterdarımız Osman Eşgin ve Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinin katılımı ile üyelerimize yönelik “Yeni Vergi Düzenlemesi Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı” düzenledik.

KOMİTE ZİYARETLERİ

Yine, dış ticaret yapan firmalarımızın katılımı ile “Dış Ticaret Yönetim Süreçleri Bilgilendirme Toplantısı” düzenledik.

Ticaret Bakanlığı ile imzalamış olduğumuz protokol kapsamında Kooperatifçilik Eğitimi düzenledik.

4. Meslek Komitemiz, üye ziyaretlerine bu ay da devam etti.

18. Meslek Komitemiz, Kocaeli Üniversitesi Emlak ve Emlak Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Murat Bolat’ a ziyaret gerçekleştirerek birlikte yapılabilecek çalışmalar ile ilgili görüşme gerçekleştirildi. 23. Meslek Komitemiz, Körfez Ticaret Odasında gerçekleşen toplantıya katılım sağladı.

Kadın ve Genç Girişimcilerimiz tarafından geçtiğimiz ay içerisinde faaliyetlerini sürdürdü. Kendilerine çalışmalarında başarılar diliyorum" açıklamalarında bulundu.

"SON YILLARDA ÇOK RAĞBET GÖRÜYOR"

KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Coşkun Cebeci'de eğitim dönemi hakkında açıklamalarda bulunarak, "9 Eylül itibariyle yeni eğitim öğretim yılına başladık, herkese hayırlı uğurlu olsun diyorum. 628 öğrencimiz okulumuzda mevcut. Okulumuz son yıllarda çok rağbet görüyor. Şimdilik hiçbir sorumuz yok inşallah böyle devam eder. Ticaret Odamıza, okulumuza olan ilginizden dolayı öğrenciler adına ve veliler adına teşekkür ediyorum. Sizlerin desteği ile sorunsuz olarak eğitim öğretime başladık. Tekrar söylüyorum inşallah sonuna kadar götürürüz. Son senelerde öğrencilerimizi sahaya da sürmeye başladık, fabrikalarla anlaşma yaparak" dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber