Kocaeli’de müzecilik neden gelişmiyor? Tarihçi Feyzullah Yavuz Ulugün anlattı
Tarihçi Yazar Yavuz Ulugün, Kocaeli’de müze kültürünün gelişmemesinin nedenlerini anlattı.
Kocaeli Haber - Araştırmacı-Yazar Feyzullah Yavuz Ulugün, Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden programında önemli açıklamalarda bulundu. Nokta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cansu Kızılkaya'nın sorularını yanıtlayan Ulugün, Kocaeli’de müze kültürünün gelişmemesinin nedenlerini anlattı.
ANA SEBEP GÖÇ
Ulugün, kentte yaşanan yoğun göçün müze kültürünün gelişmesine engel olduğunu belirterek, "Kentimizdeki yapıda bir handikap var. Aldığımız yoğun göç nedeniyle, göç eden insanlar önce iş, aş ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıyor. Ailelerini kollama ve güvende hissetme ihtiyacıyla yaşıyorlar. Bu süreçte bir iki nesil geçiyor. Ancak üçüncü nesil, 'Ben buralıyım' diyebiliyor. Buralı hissettikten sonra kentin kültürünü içselleştirecek bir süreç geçirmesi gerekiyor. Bu da bir nesil demek. 1940'dan sonra bu süreç kesintiye uğradı" ifadelerini kullandı.
“SURLAR GÖZ GÖRE GÖRE GİTTİ”
Kocaeli’de hakkının verilmediği bir eser var mı sorusuna ise Ulugün, “Kocaeli’de surlar göz göre göre gitti. 50 – 60 yıllı bir mesele ama göz göre göre gitti. Bu işlerle ilgili bir yönetici değerini bilemedik Yavuz bey dedi bana” şeklinde yanıt verdi.