KOTO ev sahipliğinde ‘ISPM 15 Isıl İşlem’ bilgilendirme toplantısı yapıldı

Kocaeli Ticaret Odası’nda Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmeliğin detayları hakkında ihracatçı, tedarikçi ve ISPM 15 izin belgeli işletmelere bilgilendirme yapıldı.

Kocaeli Haber- KOTO'da ISPM 15 Isıl İşlem Toplantısı

Ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası ticarette kullanımı ile ahşap ambalaj malzemelerinin ısıl işleme tabi tutulması ve işaretlenmesine dair eğitim ve bilgilendirme toplantısı Kocaeli Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürü Altan Çakır, Şube Müdürü Okan Fidanoğlu, ISPM 15 kontrolörleri Onur Yavuz, Ela Korkmaz ve İbrahim Telli olmak üzere ihracatçılar, tedarikçiler ve ISPM 15 izin belgeli işletme yetkilileri katıldı.

YÖNETMELİĞE UYMANIN ÖNEMİ
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Tarım ve Orman Müdürü Altan Çakır şunları söyledi: “Kocaeli’de yıllık 10 bin gemi trafiği sağlanıyor. Toplantımız ülkemizin dış ticareti için önemlidir. İhracatta kullanılan ahşap ambalajların yönetmeliğe uygun kullanılması önemlidir. Eğer bu olmazsa ülkemize ürünleri geri iade edilmektedir. Bu durumdan ülkemiz ihracatı zarar görmektedir. Ülkemizden gelen ürünlerde zararlı mikroorganizma olacağı algısı ile ülkemizin prestiji düşmektedir. Bunun önüne geçmek bizim elimizdedir. Yönetmeliğimiz 2025 Ocak, Temmuz ve Aralık ayında kapsaması olarak devreye girecektir. ISPM 15 konusu ihracata katkımız sebebiyle ilimizi önemli bir yere koymaktadır.”

ÜRÜNLER İADE EDİLİYOR
ISPM 15 Kontrolorü Ela Korkmaz yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi: “Uluslararası bitki sağlığı konvansiyonu (ISPM) olarak normlar bütünü oluşturulmuş ve Türkiye 1988 yılında bunu imzalayarak taraf olmuştur. ISPM-15, ihracatta kullanılan ahşap malzemelerin 56 derece sıcaklıkta en az 30 derece ısıtılması gereken bir standarttır. Zararlı organizmaların ahşap malzemeleri ile taşınması ve yayılmasını engellemek yönetmeliğimizin amacını oluşturuyor. İhraç edilen ürünün satış işleminin aksamasının ve ülkemize döviz girişinin engellenmesinin yanında, ihracatçı ürünün geri iade edilme sürecindeki nakliye ve diğer işlemlerin ücretlerini ilave olarak ödemek zorunda kalmaktadır.” Korkmaz’ın ardından yine ISPM 15 Kontrolorü Onur Yavuz da bilgilendirmelerde bulundu.

Altan Çakır Ela Korkmaz Onur Yavuz
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber