KOTO'dan Depreme Dirençli Kentler ve Sismik İzolasyon Uygulaması Semineri
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin iş birliğiyle “Depreme Dirençli Kentler ve Sismik İzolasyon Uygulaması” konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.
Kocaeli Haber- KOTO tarafından düzenlenen seminerde, kentsel dönüşüm süreci ve bu süreçte sismik izolasyon tekniklerinin uygulanabilirliği detaylı şekilde ele alındı. Seminere, Eskişehir Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Özdemir, davetli konuşmacı olarak katıldı.
UZMAN İSİMLER BULUŞTU
Seminere, KOTO Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı ev sahipliği yaptı. Katılımcılar arasında Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mücahit Opan, Dr. Öğretim Üyeleri Hilal Meydanlı Atalay, Serkan Engin, Onur Öztürk ve Necmi Cemal Özdemir ile Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş de yer aldı. Ayrıca KOTO’nun çeşitli meslek komitelerinden üyeler de etkinlikte hazır bulundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜME VURGU
Toplantının açılış konuşmasını yapan Abdurrahman Çuhadar, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Depreme dirençli kentler inşa etmek, yaşadığımız büyük depremlerin ardından zorunluluk haline geldi. 1999 Kocaeli Depremi ve sonrasında yaşanan Düzce ve Maraş depremleri, risklerin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Kocaeli özelinde yapılan çalışmalarla artık elimizde yapıların durumuna dair net veriler bulunuyor. Ancak özellikle 1999 öncesi inşa edilen yapılar hızla yenilenmeli. Yüksek katlı yapıların yıkılarak daha az katlı yapılara dönüştürülmesi mevcut şartlarda sürdürülebilir değil. Kat artışı ve modern tekniklerin kullanımıyla daha dirençli yapılar inşa etmeliyiz.”
KAPSAMLI YAPI ENVANTERİ ÇALIŞMASI
Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mücahit Opan, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttükleri yapı envanter çalışmasının sonuçlarını paylaştı. “235 bin yapıyı değerlendirdik ve kapsamlı bir risk haritası çıkardık” diyen Opan, kentsel dönüşümün özellikle kent merkezlerinde, ada bazlı bir modelle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Daha yüksek katlı yapılara yönelme durumunda sismik izolatör kullanımının ön plana çıkabileceğini belirtti.
SİSMİK İZOLASYONUN ÖNEMİ
Seminerde sunum yapan Prof. Dr. Gökhan Özdemir, Türkiye’de sismik izolasyon teknikleriyle ilgili eksiklere dikkat çekti. Türkiye’de sismik izolasyonlu yapıların tasarımı konusunda öncü isimlerden biri olduğunu ifade eden Özdemir, bu alanda ihtiyaç duyulan testlerin yapılabileceği laboratuvarların kurulumuna katkı sağladığını belirtti.
Sunumunda, depreme dayanıklı tasarım yaklaşımlarından sismik izolasyonun avantajlarına, mali kayıpların analizine kadar geniş bir yelpazede bilgi veren Özdemir, Kocaeli’de sismik izolasyon uygulamalarının artması gerektiğini vurguladı.
Seminer sonunda, katılımcılar depreme dirençli kentler oluşturulmasında ortak bir sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.