KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Üniversitemiz sanayi ile işbirliği içerisinde!”
“Projelerle Türkiye’de bir etki yaratacağımıza inanıyorum” diyerek Nokta Medya’ya özel açıklamalarda bulunan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Cantürk, “Üniversitemiz tüm birimleriyle sanayi ile işbirliği içerisinde” diye konuştu.
Kocaeli Haber- Nokta TV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akçaalan, Nokta TV Genel Yayın Yönetmeni Gülşah Yücel Ay, Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cansu Kızılkaya ve Nokta TV Muhabiri Eren Demirtürk olarak Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ü ziyaret ettik. Ziyarette konuşan Cantürk, önemli açıklamalarda bulundu.
“ARAŞTIRMA, EĞİTİM VE TOPLUMSAL KATKI KOORDİNATÖRLÜKLERİ KURDUK”
Gülşah Yücel Ay: “Kocaeli Üniversitesinin araştırma üniversitesi olma hedefi ne durumda? Son gelişmeler neler?”
Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk: “Üniversitelerin birkaç misyonu var. Bunların içerisinde en önemlisi eğitim misyonu. Fakat eğitimi de araştırma süreciyle entegre ettiğiniz zaman daha başarılı eğitim süreçleri gerçekleştiriyorsunuz. Bir diğer misyonu da toplumsal katkı misyonu. Bu kapsamda, Araştırma Koordinatörlüğü, Eğitim Koordinatörlüğü ve Toplumsal Katkı Koordinatörlükleri kurduk.
“ADAY ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ İLAN EDİLDİK”
Üniversitemizde araştırmamızı önemsiyoruz. Fakat bunun için bir hedef koymak gerekiyor. Biz de hedef olarak araştırma üniversitesi olma hedefi koyduk. Yükseköğretim Kurumu (YÖK)’da 2023 yılının Aralık ayında bizim bu isteğimize cevap verdi ve bizi aday araştırma üniversitesi olarak ilan etti.
“31 ADET KRİTER DİKKATE ALINIYOR”
Türkiye’de 23 tane araştırma üniversitesi var. Bu üniversitelere, araştırmanın belirli bir kalitesi, kapsamı gibi 31 adet kriter dikkate alınarak karar veriliyor. Bu 23 üniversitenin dışında altı tane de aday araştırma üniversitesi var. Bu aday üniversiteler içerisinde en genç olanı Kocaeli Üniversitesi ve komşumuz Sakarya Üniversitesi.
“PUANIMIZI YÜKSELTİYORUZ”
Kocaeli Üniversitesi aday araştırma üniversitesi ilan edilmeden önce üniversitemizde öğretim üyelerinin akademik yükselme kriterlerini yükselttik. Arkadaşlarımız da bunu kabullendiler. Arkadaşlarımız bu konuda büyük bir gayret gösteriyorlar. Yayınlarını, patentlerini ve proje sayılarını artırmaya çalışıyorlar. Biz de bir yandan uluslararası öğretim üyesi sayımızı ve bağlantılarımızı artırmaya çalışıyoruz. Araştırma üniversitesi olabilmek için bunların hepsini birlikte yaparak puanımızı yükseltiyoruz.
“ORTAK BİR ÇABANIN SONUCU”
Biz araştırma üniversitesi olmasak bile aday olmaya devam edeceğiz. Aday olmak demek 208 üniversite içerisinde ilk 29 içerisinde olmak anlamına geliyor ve bu bizim için gurur verici bir durum. Kocaeli Üniversitesinin bu konumu, kurulduğu günden bu güne katkı veren tüm rektörlerin, yöneticilerin ve hocaların ortak çabasının bir sonucu.
“ARKADAŞLARIMIZIN MOTİVASYONU ARTTI”
Bu sürecin üniversitemiz olumlu katkıları oldu. Araştırma üniversiteleri ve diğer üniversiteleriyle ilişkilerimiz ve yayınlarımızın kalitesi arttı. Gebze Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi gibi üniversitelerle ortak projeler yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde TÜBİTAK - MAM ile projeler yapacağız. Bu hamleler arkadaşlarımızın motivasyonunu artırdı.
“BU YIL 61 PATENT BAŞVURUSU”
Patent sayılarımız düşüktü. Geçen sene 1 ya da 2 patent başvurumuz vardı. Bu yıl ise 61 patent başvurusu yaptık. 14 tane de uluslararası patent başvurusu yaptık. 5 tane patentimiz tescil oldu. Bu çok olumlu bir gelişme. Avrupa Birliği projeleri çok önemli. Türkiye’nin avrupa birliğine ödemeleri var ve bunun geri dönüşünü almamız gerekiyor. Bu bağlamda da üniversitemizde Avrupa Birliği projelerine yönelmeyi artırmaya başladık.
“TÜRKİYE’DE ETKİ YARATACAĞIZ”
Sadece bununla kalmıyoruz. Araştırma üniversitesi olmasak da araştıran üniversite olmamız gerekiyor. Bu ancak, öğrencisiyle, idari personeliyle topyekün bir araştırmacı pozisyon alınmasıyla olur. 2209 A ve B dediğimiz TÜBİTAK projeleri var. Bunlar öğrenci projeleri. 2022’de 10, 2023’te 30, 2024’te ise 145-150 civarı başvurumuz ve yüzde 80’e varan bir kabul oranımız vardı. Bu sene bu rakam bine ulaştı. Bu projelerle Türkiye’de bir etki yaratacağımıza inanıyorum.
“ÜNİVERSİTEMİZ SANAYİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE”
Bunların dışında sanayi işbirliklerini artırmaya çalışıyoruz. Çünkü bir yayın yaptığınız bunu zaman bir proje aracılığıyla yapıyorsunuz. Eğer bu proje TÜBİTAK veya Avrupa Birliği projesi gibi bir proje ise 2 puan alıyorsunuz. Eğer bu projede paydaşınız bir başka üniversiteyse puanınız 3’e çıkıyor. Uluslararası bir üniversiteyse puanınız 4’e çıkıyor. Sanayii ile yaptıysaınız 5’e çıkıyor. Patent geliştirdiyseniz 6’ya çıkıyor. Yani bunların herbiri katlanarak puanı artırıyor. Bu sebeple üniversitemiz tüm birimleriyle sanayi ile işbirliği içerisinde.
“SUÇLU ARAMIYORUZ”
Türkiye’de sanayici ve iş adamları teknoloji transferinde çok cömert davranmışlar. Paralarını verip dışarıdan teknoloji satın almışlar. Gelişmiş ve gelişen ekonomilerde ar-ge en çok katkı veren öze sektördür. Ama bizim ülkemizde yüzde 55 civarında devlet ve üniversite arge yi finanse ediyor. Gelişmiş ülkelerde ise yüzde 75 oranında özel sektör bu katkıyı sağlıyor. Burada suçlu aramıyoruz.
“SANAYİCİ ARGE MERKEZLERİ KURULMASINA ÖN AYAK OLMALI”
İğneyi kendimize batırmamız gerekiyor. Üniversiteler olarak genellikle egomuzla sanayici ve iş adamının karşısına gittiğimiz zaman iletişimi olumsuz etkiliyor. Onlarda para verip dışarıdan teknoloji alıyorlar. Bu akademi tarafındaki olumsuzluk. Sanayicilerde bu işe yeteri kadar kararlılık göstermemişler ve para verip alma yolunu tercih etmişler. Bu da doğru bir yol değil. Milli servetimiz boşa gidiyor. Dolayısıyla sanayi ve üniversite işbirliği içerisinde çalışmalı. Sanayici arge merkezleri kurulmasına ön ayak olmalı.
“SANAYİ KURULUŞLARINI ZİYARET EDİYORUZ”
Sanayici hemen anında sonuç beklememeli. Eğer kalıcı bir sonuç elde etmek istiyorsanız bu zaman alacaktır. Doğru olanda budur. Dışardan almak kolay ama kalıcı değil. Bizler Kocaeli Üniversitesi olarak gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda Kocaeli Sanayi Odası’nda ve Gebze Ticaret Odası’nda üniversite ve sanayi işbirliği konusunda konuşmalar yaptım. 19 Şubat tarihinde de Kocaeli Sanayi Odası’nda yaptığımız somut işlerden bahsedeceğim. Yani sürekli olarak sanayi kuruluşlarını ziyaret ediyoruz.
“İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Sanayicilere, üniversitemizin her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu gösteriyoruz. Sanayicilerimiz de gerçekten fedakarlıkta bulunuyorlar. Sanayicilere önerdiğimiz birkaç proje var. Bunlardan biri sanayi kuruluşları ve Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) afetlere hazırlığı projesi. Bir diğer proje ise endüstrideki kazaların önlenmesine yönelik projeler. Bunların her biri ciddi kaynaklar bulunabilecek projeler.”