Kuaförler temsilcileri kapanmaya karşı: Avrupa kilise için kapattı yaptı biz de Cuma günü kapatalım

1 Temmuz’da yürürlüğe giren “Berber ve kuaförlerin haftanın bir günü kapatılması” kararı sektör temsilcilerinin tepkisine neden oldu. Duruma tepki gösteren Kocaeli Artistik Kuaförler Derneği Başkanı Gökhan Ergin uygulamanın Avrupa’da insanların kiliseye gitmesi için getirildiğini ifade ederek “Biz de Cuma günü kapatalım o zaman” şeklinde tepki gösterdi.

Ticaret Bakanlığı, sektör paydaşları tarafından iletilen talep ve önerileri değerlendirerek berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olmasına karar vermişti. Söz konusu uygulama 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girerken valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmadığı tespit edilen işletmelere, idari yaptırım uygulanacağı duyurulmuştu. Kuaför ve Berberlerin kapalı olacağı günler bulundukları şehirlerin valilikleri tarafından belirlenecek. Kocaeli’de ise bahar ve yaz aylarının olduğu 5 ay Pazar günü, diğer aylar ise Salı günleri kapalı olması gündemde.

İLLE DE KAPTILACAKSA...

Zorunlu kapatma uygulaması Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonunun teklifi ile Ticaret Bakanlığının gündemine alındı. Alınan karara kimi kuaför ve güzellik salonu sahipleri tepkili. Uygulamanın zincir kozmetik mağazalarının önünü açarken kuaför ve berber esnafını kısıtladığını ifade eden Kocaeli Artistik Kuaförler Derneği Başkanı Gökhan Ergin, yeni uygulamada Avrupa’nın örnek gösterilmesinin doğru olmadığı belirtti. Avrupa’daki uygulamanın 1970’li yıllarda insanların kiliseye gitmesi için getirildiğini ifade eden Ergin, “İlle de kapatacağız diyorlarsa Cuma günleri kapatılsın. İnsanlar camiye gider en azından” diyerek duruma tepki gösterdi.

“BAKANLIĞA İFTİRA ATIYORLAR”

Kapanma tartışmalarının yaklaşık 6 yıl önce gündeme geldiğini ifade eden Dernek Başkanı Gökhan Ergin, “Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyon Başkanı Bayram Karakaş, 6-7 sene önce başlattığı çalışma kendine yakın oda başkanlarının da imzası ile pazar günleri berber ve kuaförlerin kapalı olması talebini bakanlığa iletti. Teklif zaman zaman gündeme geliyordu. Federasyon yaklaşık 6 sene sonra ekonomik krizi göz ardı ederek kapanmayı gündeme tekrar getirdi ve esnafımızı zor duruma soktu. Ticaret bakanlığı iki kere ertelemesine rağmen inatla kapanmamızı isteyen federasyon başkanı istediğini aldı. Burada hükümetin suçu olmamasına rağmen sıkıştıkları yerde Bakanlık böyle istiyor diyerek bakanlığa iftira atıyor ama talep onlardan bakanlığa gitti” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIMIZI YOK SAYIYORLAR”

Kapanma uygulamasının sektörde sorunları da beraberinde getireceğini ifade eden Ergin, çalışan kadınların da durumdan mağdur olacağını ifade etti. Olayın sadece gelin başı ve damat tıraşına indirgendiğini belirten Ergin, “Kadınların büyük bir çoğunluğu artık toplumumuzda çalışıyor. Kadınlar izinli oldukları haftasonu günleri kuaförlere gelebiliyordu bu uygulama ile bu imkanları elinden alındı. Kadınlarımızı yok sayıyorlar. Böyle bir talep varsa halka sorulmalı. İzin konusunda ise her eleman ve her patron haftanın belirli günleri izin yapıyor. Kapalı olmayan dükkanlar dönüşümlü olarak kadrolar izin yapıyor. Kiralar, vergiler ve diğer masraflar üst boyuta çıktı. Bir gün kapanmamız demek ödeyemeyeceğimiz yüklerin altına girmek demektir. Sabit haftasonu tatili demek banka ve hastane gibi işlemler için ekstra izin almasına neden olur. Biz hizmet sektörüyüz. Hizmet sektörü insanlara izin gününde hizmet verir” diyerek duruma tepki gösterdi.

“SORUNLARLA İLGİLENMEYİP YENİ SORUNLAR YARATIYORLAR”

Sektörde sorunların her geçen gün artmasına rağmen federasyonun kapanma ile uğraşmasını yersiz bulduğunu ifade eden Ergin, “En büyük sorularından biri evlere hizmete giden freelance çalışanlar. Bizler kira ödeyen, vergimizi ödeyen esnafların şikayetlerine rağmen federasyon dur demiyor. Dürüst esnaf için dükkan kapatılsın diyorlar. Bu durum haksız rekabete neden oluyor. Sektör sorunları ile ilgilenmeyip yeni sorunlar yaratıyor” dedi.

“ZİNCİR KOZMETİK FİRMALARI YASAKLARA DAHİL DEĞİL”

Bakım malzemesi satan zincir kozmetik mağazalarının artık saç boyama, tırnak bakım ve cilt bakım gibi işlemler yapmaya başladığını belirten Ergin, “Zincir mağazalar Oda ve federasyon denetime tabii değil. Bu bile engellenemezken önümüzdeki süreçte saç kesim gibi işlemleri de yapmaya başlayabilirler. Lokomotif salonların kazancı haftasonudur. Tek kazancın olduğu gün kapatılması doğru değil” dedi.

“ODALARIN DENETİMİ İLE OLACAK İŞ DEĞİL”

Sorunların çözülmesi için Esnaf Bakanlığı kurulması gerektiğini ifade eden Ergin, “Bakanlık valiliklere denetim yetkisi vererek yeni bir iş sahası açmalı. Sadece odaların kontrolünde ilerleyecek bir süreç değil” dedi. Uygulamanın gerçekleşeceği günün vatandaşa sorulması gerektiğini ifade eden Ergin, “İnsanların talepleri muhakka sorulmalı. Kadınlar hangi gün istiyor. Hangi günler kuaföre tercih ediliyor diye sorulmalı” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞANLAR ZATEN İZİN YAPIYOR”

Kapanma talebini değerlendiren Ergin, “Bunu isteyen tek tezgah çalışıp müşteri kaybetmekten korkmayan insanlar. Yanında personel çalıştırıp sabit gideri olan esnaf bu uygulamaya karşı. Zaten bütün iş yerlerinde çalışanlar hafta tatilini yapıyor. Senelik izinlerini yapıyor. Yapmazlarsa zaten suç” dedi.

“BİZ DE CUMA GÜNÜ KAPATALIM İNSANLAR CAMİYE GİTSİN”

Uygulamada Avrupa’nın örnek gösterilmesine karşı çıkan Ergin, “Avrupa örnek gösteriliyor. Avrupa’da 1970’li yıllarda Pazar günleri klisiye gitme oranı azaldığı için 9 ile 1 arası yasaklandı. Daha sonra kuaför ve berber ayrıt edilmeden bütün esnafa tatil ilan edildi. Bu nedenle kanunlaştı. Pazartesi günler ise isteğe bağlı. Pazar günleri tatil hafta içi ise 18.00’da kapatma zorunluluğu var. Avrupa bu konuda örnek alınıyorsa biz de her gün 18.00’da kapatalım dükkanları. Avrupa klise için kapattıysa biz de Cuma günleri kapatılım. Herkes camiiye gitsin. Avrupa klise için yaptı biz de Cuma günü yapalım” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber