‘Modern zaman böyle barbarlıkla karşılaşmadı’

KOÜ Akademik yıl açılış töreninde konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Filistin’de meydana gelen olaylar ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dünya böylesine büyük bir barbarlıkla modern zamanda hiç karşılaşmadı” dedi

Kocaeli Üniversitesi Akademik yıl açılış töreni bugün Üniversite Kampüsünde bulunan Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Tören TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da katıldı. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk'ün açılış konuşması ile başlayan törende Numan Kurtulmuş 2023-2024 akademik yılı açılışını gerçekleştirdi. Törende akademik başarı gösteren Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerine plaket verildi.

KENT PROTOKOLÜ ORADAYDI

Akademik yıl açılış törenine TBMM Başkanı Kurtulmuş’un yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Milletvekileri Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Donanma Komutanı Kadir Yıldız, Rektör Nuh Zafer Cantürk, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Bozkurt, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, BARO Başkanı Mehmet Gül, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Senato üyeleri, Öğretim Görevlileri ve öğrenciler katıldı.

“ÜNİVERSİTE ŞEHİR İŞBİRLİĞİ”

Etkinlikte ilk konuşmayı Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk gerçekleştirdi. Filistin’de sivil ve savunmasız insanlara karşı yapılan saldırıyı kınayarak konuşmasına başlayan Cantürk, “Kocaeli Üniversitesi 30 yılda büyük yol kat ederek ülkenin önemli üniversiteleri arasında yerini almıştır. Hemen her alanda eğitim ve hizmet vermektedir. Üniversitemizde son derece bilgi gerektiren faaliyetlerde hedefe uygun faaliyetler yürütülmesi yönünde deneyim kazandırmayı hedefliyoruz. Akademik performansa dayalı yönetim ile Üniversite şehir işbirliğini destekleyen, geleceğe yol veren rekabetçi bir üniversiteyiz. Üniversitemiz Türkiye yüzyılı vizyonu ile hedefe ulaşacak. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler akademik hayatı da olumsuz etkiledi. Depremden sonra alınan bazı önlemler ile birlikte Tüm üniversitemiz deprem bölgesine yardım için seferber olduk.

“ÖĞRENCİLERİ KURUMLAR İLE BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”

Hem online hem de yüz yüze eğitimi başarıyla gerçekleştirdik. Lisans programlarında yüzde 98’lik kapasite oranına ulaştı. İnanıoyrum ki uluslarars öğrenc ve öğretim üyesi sayımız her geçen gün artarak uluslararasılaşma alanında başarıya ulaşacağız. Bu alanda Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizin destekleri ile arttırdı. Öğrencilerimizin Kocaelispor maçlarına girebilmesi için protokol imzaladık. Etkinlikler ile oryantasyon sağlıyoruz. Öğrencilerimizi sektör ve kurumlar ile bir araya getireceğiz. Ulusal ve Uluslararası yayınlar ile üniversitemizi daha ileri taşıyacağız. Şehrin her talebine cevap vermeye çalışıyoruz. Ülkemizin güçlü olması için olağanüstü çalışmalar yürütülmektedir” dedi.

“SÖZÜ GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN SARF EDECEĞİZ”

Daha sonra kürsüye TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş çıktı. Yeni eğitim döneminin hayırlı olması temennisini ileterek konuşmasına başlayan Kurtulmuş, “Ben de hayatının önemli bir kısmı üniversite geçmiş biri olarak aldığım davetlere katılmaya özen gösterdim. Ülke olarak tarihi bir süreçten geçtiğimiz ortamda sizlerle birlikte olma imkanı verildiği için şükranlarımı sunuyorum. Ülke olarak tarihi bir süreçten geçiyoruz. 2023 uzun bir süredir konuştuğumuz ve bugün de yaşadığımız bir yıl. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına erişiyoruz. Sözü güçlü, bir Türkiye için el birliği ile gayret sarf edeceğiz. Bizim milletimiz varlığından bu yana önüne hedef koymuş, atılım yapmıştır.

“MİLLİ HEDEFLERİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”

Cumhuriyetimizin ilk yüzyılı kolay geçmedi. Nice yokluklar, nice zorluklar. Atatürk'ün dediği gibi harici ve dahili bedhahların etkisi. Nice çalkantılı dönemler. Cumhuriyetin ilk asrında 3 hedefimiz vardı. Şimdi yeni hedefler zamanı. İlki Muasır medeniyetler seviyesine gelmek, ikinci bağımsız hale gelmek. Şüpheniz olmasın bugün de ülkemizde mandacılar var. Üçüncüsü de çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak. Yeni hedeflerimiz bunların üzerine çıkmak. Kendisinden ilham alınan bir Türkiye kurmak zorundayız. Milli hedeflerimizi gözden geçirip yenileyeceğiz. Yeni yüzyıl için gayret edeceğiz.

“BİLGİ TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL”

Bu hedeflerin motor gücü üniversitelerdir. Üniversiteleri sadece bilginin üretildiği yer halinden değil insanı değerler ile üretildiği bir yer haline getirmek lazım. Dünyanın her yerinde bilgiler üretiliyor. Bugün bu kadar bilgi üreten insanlık, niye bu kadar sıkıntı ile karşı karşıya. En çok bilgiye sahip olan nesiller neden en büyük ızdıraplara sahip olan jenerasyon oluyor. Bilginin tek başına var olması yeterli değil. İrfanla da kuşanmak gerek. TÜrkiye’nin öncü olmasını sağlayacak gelişmeleri temin etmeliyiz. Bugün Dünyanın hangi üniversitesine gidersek gidelim temel konular küresel ısınma, iklim değişikliği ve çevre kirliliğidir. Bunların temel nedenleri üzerine yoğunlaşmadan bunları ortadan kaldırmamız mümkün değil. İnsanoğlunu evren ile barışık hale getirmeden çevre kirliliğini önüne geçmek mümkün değil. İstediğiniz kadar eğitimini verin insanın zihnini değiştirmeden olmaz.

“1 ASIR ÖNCE AFRİKADA AÇ YOKTU”

İkinci temel meselemiz göç ve sığınmacı meseleleri. Hep sonuç üzerinden ilerliyoruz. Nasıl oldu da insanlık bu göç meselesini buldu diye sormuyoruz. Yine bunun arkasında yeni emperyalist planlar bu göç meselesinin bir numaralı nedenidir. Eğer Ortadoğu ve Afrika'yı dizayn etmek için terör örgütlerine destek vermemiş olmasalardı insanlar hayatta kalmak için göç etmek zorunda kalır mıydı? Bir de fakirlik meselesi var. 1 asır evvel Afrika’da 1 tane aç insan yoktu. Emperyalistler siyasetlerini yenileyerek açlık ve kıtlığı geliştirecek politikalar benimsedi. Dünyanin en büyük yeraltı kaynaklarına sahip Nijer’de dünyanın en büyük açlığı yaşanıyor. Bu sorunun çözümünde de biz medeniyiz diğerleri değil ve zenginliğe ihtiyacı yok anlayışının ortadan kalkması lazım.

“DÜNYA SEYREDİYOR”

İslam düşmanlığı yapan ya da yabancı düşmanlığı yapan ırkçılar ve faşistler kendilerini üstün diğerlerini aşağıda gördükleri için bu tavırlara giriyorlar. İsrail ile Filistin arasında yaşanan tartışmada İsrail Bakanı ‘insansı hayvanlarla savaşıyoruz’ diyor. Kendilerini diğer insanlardan daha üstün görüyor. Bu anlamda ırkçılık ve yabancı düşmanlığı karşısında yeni bir zihniyete ihtiyaç var. Bugün insanlık tarihinin en acı gelişmelerinden birine şahit oluyoruz. Bu meselenin iki ayrı alan olduğunu görüyoruz. Biri insani olan kısmıdır. Daha önceki gün, 500’e yakın insan acımasızca, barbarca katliama tabi tutuldular. Dünya seyrediyor. İlk andan itibaren ateşkesin temin edilmesi ve insani yardımların yapılması için bütün gücümüzle mücadele ediyoruz. Hastanelerde sargı bezi bile bulunmuyor.

“SAVAŞIN DA BİR AHLAKI VAR”

Tam de böyle bir noktada işgalci İsrail Güçleri insani yardımların bile gönderilmesini engelliyor. Uluslararası hukuk diye bir şey yok. Bu ne zihniyettir. Savaş hukuku işlemiyor, istediğini öldük işkence yap diyorlar. Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Dünya böylesine büyük bir barbarlıkla modern zamanda hiç karşılaşmadı. Savaşın da bir ahlakı vardır. Bizim ecdatlarımız kurtuluş savaşında bile cephedeki düşmana insanlığını göstermiştir. Böylesine büyük bir vahşet kabul edilmez. Bu vahşeti yapanların sırtını sıvazlayanlar da onlar kadar sorumludur.

“FİLİSTİN DEVLETİ KURULMADIKÇA SORUN ÇÖZÜLMEZ”

İşin bir de siyasi kısmı var. Osmanlı’nın o topraklardan çekilmesinden sonra başlayan senaryoyu izliyoruz. Osmanlı Cihan Devleti 4 asır boyunda o topraklarda hükümdar olmuştur. Bugün hemen her sorunun altında zihniyet meselesi var. Dünya bizim mülkümüzdür anlayışına son verilmesi gerekiyor. Filistin Devleti kurulmadıkça sorunlar çözülmez. Toprak bütünlüğü sağlanmış, kendisi güçlü bir Filistin devleti. İki Mescit-i Aksa Başta olmak üzere baskınların sonlandırılması. Birleşmiş Milletler dediğiniz kağıttan bir kaplandan ibaret bile değil çöp kutusuna atılmış bir tenekeden ibarettir. Yeni bir dünya düzenin kurulması kaçınılmaz olacaktır. İçinde yaşadığımız dönemin zorlukları yeni imkanlar verecek” dedi.

PLAKET ALDIRLAR

Etkinlikte konuşmalarından ardından Akadademik alanda başarı sağlamış olan akademisyenlere Numan Kurtulmuş ve Rektör Nuh Zafer Cantürk, plaket takdim etti. Doç.Dr. Hafize Emine Sönmez, Prof. Dr. Ayşe Günsel, Prof. Dr. Müslüm Arıcı, Prof. Dr. Olcay Mert, Prof. Dr. Ayşe Aytaç, Doç.Dr. Bağdagül Karaağaç, Doç.Dr.Ersoy Erişir, Prof. Dr. Ahmet Necati Özsezen plaket alan isimler oldu.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber