Mustafa Sarı çözüm önerilerini sıraladı: Sanayi kuruluşlarının kustuğu zehirleri durdurmak lazım

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Posta Gazetesi yazarı Murat Çelik’e Marmara Denizi hakkında kritik müsilaj açıklaması yaparak Marmara’yı örümcek ağı gibi sardığını ifade etmişti. Sarı, müsilaja karşı çözüm önerilerini sıraladı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Posta Gazetesi yazarı Murat Çelik’e Marmara Denizi hakkında kritik müsilaj açıklaması yaparak müsilajın Marmara’yı örümcek ağı gibi sardığını ifade etmişti. Sarı, müsilaja karşı çözüm önerilerini sıralayarak “öncelikle sanayi kuruluşlarının kustuğu zehirleri denetimlerle durdurmak zorundayız” dedi.

“ACİLEN...”

Sarı, Murat Çelik’e yaptığı açıklamada denizle kurulan ilişkinin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “kirlilik kaynaklarını kesersek, ekosistem belli bir süre içinde kendine gelmeye başlayacaktır. Mesela kirliliği azaltırsak, bahar ve yaz aylarında yüzeye çıkacak müsilajı da azaltmış olacağız. Halihazırda Marmara Denizi’nde avcılık yapan balıkçılar ağlarını atıp çekemez hale geldiler. Büyük balıkçılar diğer denizlere gitti ama küçük balıkçının gidecek yeri yok. Çaresiz müsilajla boğuşuyorlar. Baharla birlikte yüzeye çıkacak müsilaj, çoğu küçük aile işletmesi olan küçük otelleri, restoranları, eğlence mekanlarını ve diğer turistik tesisleri etkileyecek. Vaktimiz varken bunlar için acilen tedbirler geliştirmek, belki bu sektörleri bir sigorta sistemi içine almak mümkün” ifadelerini kullandı.

“HİÇ BİRİMİZ GÜNAHSIZ DEĞİLİZ”

Sarı, müsilaj konusunda herkesin birbirinin suçladığı ama konunun geniş kapsamlı ele alınarak çözülebileceğini aktararak “Herkese kötü haberim var. Müsilaj konusunda hiçbirimiz günahsız değiliz. Denizi hep birlikte bu hâle getirdik. Arıtma tesislerini yapmadık, yapılanı düzgün çalıştırmadık, aç gözlülükle atık arıtmaya ayıracağımız üç kuruşa göz diktik. Şimdi merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum ve hatta Marmara çevresinde yaşayan her bir vatandaş iş birliği yaparak denizimizi kurtarmalıyız. Bunun için acil alınması gereken tedbirler çok basit. Bilim Kurulu daha 25 Aralık’ta toplandı. Yapılacaklar belli, söylenecek her şey söylendi. Şimdi uygulama zamanı. Kimse başkasını suçlayarak topu taca atmasın” dedi.

“DURDURMAK ZORUNDAYIZ”

Prof. Sarı, müsilaj yokmuş gibi davranılamayacağını, konu hakkında farkındalık çalışmalarına başlanması gerektiğini vurgulayarak çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:
“Öncelikle sanayi kuruluşlarının kustuğu zehirleri denetimlerle durdurmak zorundayız. Eğer bu söylemimi ağır bulan varsa gitsin Bursa’da Nilüfer Çayı’na baksın veya Balıkesir’de Gönen Çayı’na göz atsın. Belediyelere, organize sanayi bölgelerine veya özel sektöre ait çok sayıda düzgün çalışmayan arıtma tesisi var. Acilen bunları çalışır hale getirmek zorundayız. Marmara Denizi’ne çeşitli yerlerden alınan, temizlenen çamurlar dökülmeye devam ediyor. Acilen bu işleme son vermek zorundayız.”

Mustafa Sarı Murat Çelik Müsilaj Marmara Denizi
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber