Müteahhitler sektör sorunlarını konuştu! Ana gündem kentsel dönüşüm

İnşaat sektöründeki sıkıntı ve çözüm önerilerinin ele alındığı Kocaeli İnşaat Sektörü Buluşması bugün Gebze Ticaret Odası’nda yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi ise kentsel dönüşüm oldu.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı, TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu da katıldı. Etkinlik Kocaeli Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası işbirliğinde gerçekleşti. Etkinliğe Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, KOTO Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, KBB Genel Sekreter Yardımcısı Ali Haydar Bulut, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün, Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu ve sektörü temsilcileri katıldı.

“SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER KONUŞULACAK”

Toplantının açılış konuşmasını Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş gerçekleştirdi. Aslantaş konuşmasında, “İnsanlık tarihi boyunca inşaat yapıp yıkmıştır. Mekanları konforlu hale getirmek için tarih boyunca inşaatlar yapmıştır. Ahlaki inşalar yapılmadığında hızlı bir şekilde imha edildiğini de görmekteyiz. Medeniyet üreten toplumların her bakımdan donanımlı olmalı. İnşa edilenler insani değerlere uygun yapılmalı. İnşaatı ilmi ve ahlaki değerlerin dışında yaptınızda deprem anında yerle bir olduğunu da görüyorsunuz. İnşaat sektörünün yaklaşık 200 alt sektörü beslediğini unutmamak lazım. Ekonominin lokomotifi durumundadır. Şimdi de sıkıntıların yaşandığı bir süreçteyiz. Son zamanlarda pandemiden başlayan bazı sıkıntılar var. Bugün bu sıkıntılar dillendirilecek ve çözüm önerileri konuşulacaktır” dedi.

“MALİYETLER 10 KAT ARTMIŞTIR”

Daha sonra kürsüye Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş çıktı. “Güçlü Türkiye’nin inşası için dün nasıl mücadele verdiysek bugün de vereceğiz diyerek konuşmasında başlayan Keleş, Gazze’de yaşanan olaylara değindi. Keleş konuşmasında, “TÜrkiye inşaat sektörü ülke ekonomisine ve istihdamına destek sağlayan bir sektör. Gerçekleri göz önünde bulundurarak inşaat sektörünün ne kadar önem sarf ettiğini görebiliriz. 2017 yıllarının sonlarına kadar sektörümüz her geçen büyüyerek en yüksek noktaya ulaşmıştır. 2018’deki kriz ile sektörümüz daralmış, üretim ve tedarik sıkıntılarına neden olmuştur. Dövizdeki artış, depremler ve savaşlar maliyeti 10 kat arttırmıştır.

ÇALIŞMA İZNİ MESAJI

Bu da kentsel dönüşüm bekleyen binaların yapımını zorlaştırmıştır. Kamuya iş yapan firmalarımız enflasyon altında kalarak zor durumda kalmıştı. Bazı firmalarımız yasaklı hale gelmiştir. Kamuya iş yapan firmaların ayakta kalması için sicil affının çıkarılması gerekmektedir. Konut kredilerindeki sınırlama konut üretimini de etkilemektedir. Son dönemlerde eklenen sektörümüzdeki eleman sıkıntısı, özellikle yabancı çalışanlarımızın, şantiyelerde çalışma izinlerinin kolaylaştırılması artan eleman sorununu bir nebze hafifletecektir. Konut stoğunu güçlendirmeleri ve yenilemeliyiz. İlçe belediyeleri, büyükşehir belediyemizin ve üniversitenin yapı stoğunu çıkarması geç olsa da anlamlı olmuştur. Müteahhitler odası kurulmalı ve meslek odası haline getirilmeli” dedi.

“NE YAPTIĞINI BİLEN İNSANLARLA DEĞİŞİMİ YAPACAĞIZ”

Daha sonra kürsüye Genel Sekreter Yardımcısı Ali Haydar Bulut çıktı. Bulut konuşmasında, “Büyükşehirdeki geçişim 2 ay. önce oldu. Şehirdeki 161 bin binanın 140 binin taradık. Deprem bölgesine baktığımızda burası bir deprem bölgesi. Maalesef zeminle ilgili, teknik konuları değerlendirmemişiz. Depremde binlerce canımız yok oldu. Neden oldu? Hepimiz mühendisiz. Belediye Başkanı olduğum dönemde bizden de çok istendi. Plandan uzaklaştığımız takdirde yaşanıyor. Teknik bilgileri hiç dikkate almamışız. İnşaat Mühendisleri Odası binası çizik bile almamış. tEKNİĞE uygun bir şekilde yaptığımız zaman depremden etkilenmiyoruz. Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar yapacağız. 314 bin binada 161 bini 1999 depreminden önce yapılmış. Bunun 140 binin taradık. Bu veriler 1 ay içinde tamamlanacak. Bunu yapan 110 inşaat mühendisi var. Bunu Büyükşehir Belediyesi, İNşaat Mühendisleri Odası ve üniversite birlikte yapıyor. Ne yaptığını bilen insan grubu ile bu dönüşümü yapacağız” dedi.

“EKSTRA YÜKÜMLÜLÜKLER İSTENDİ”

Son olarak kürsüye çıkan TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu ise, “Biz inşaat müteahhitleri federasyonu olarak dönüşümün öneminin farkındaydık. Türkiye2nin ihtiyacı olan 900 bin konutun 300 binin kentsel dönüşüm olarak üretilmesi gerektiğini ilettik. 2005 yılından 2015 yılında kadar inşaat üretim hızı yıllık 1 milyonu geçti. Daha sonra alım gücünün düşmesi ile ihtiyacımız olan konut sayısının bile altına düştük. Konut ihtiyacını kentsel dönüşümden yapalım ki hem dönüşüm olsun hem de ihtiyaç sağlansın. Son kanun çıkana kadar ekstra yükümlülükler istendi. Yazılı mevzuat dönüşüm yapmayı zorlaştırdı. Bu da boş arazilere yapmaya yönlendirdi. 2023 yılındayız 2010 yılından beri 2 milyona yakın yapı stoğu dönüştürüldü. O düzenleme olmasaydı 2 katı yapılırdı.

“MALİYET YÜZDE 700 ARTTI ZAM YÜZDE 2000 YAPILDI”

Yeni yasa dün itibari ile genel kuruldan çıktı. Bu işimiz kolay demek değil. TÜrkiye sorunları olan bir ülke. Coğrafi açıdan da denge politikaları nedeni ile büyüme sıkıntıları yaşıyoruz. Mevzuat sıkıntıları düzeldi ekonomik sıkıntılar var. Rekabet kurulu üzerine düşeni yapmadı. Sektör ile alay eder gibi 15 günde bir soruşturma başlattı. Türkiye’de çimento sektörü, inşaat sektörü girdi maliyetleri yüzde 700 ve 800 oranında olmasına rağmen onların zam olarak yansıtma oranı yüzde 2000 oranında. Arada yüzde 1200 fark var. Buna göz yumarsan kentsel dönüşümü sağlayamazsın. 900 bin konut üretemiyoruz 600 bin üretiyoruz. Yapamamızın sebebi maliyetler. Bu maliyet nedeni ile vatandaş alamıyor. Konut kredi faizleri çok yüksek” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber