Noterlik Kanunu'na ilişkin düzenleme Meclis'ten geçti
Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini kabul ederek yasalaştırdı. Yeni düzenlemeyle, avukatlık stajı yapacaklar için önemli değişiklikler getirildi. Artık, avukatlık stajı sırasında sigortalı bir işte çalışmak engel teşkil etmeyecek. Bununla birlikte, kamu görevlileri için de yeni düzenlemeler getirilerek, mahkeme stajı için ücretsiz izinli olarak katılım sağlanabilmesi mümkün hale geldi.
KAMU GÖREVLİLERİNE STAJ İZNİ
Kanunla yapılan bir diğer düzenleme, kamu kurumlarında çalışanlar için de önemli bir değişikliği beraberinde getiriyor. Hakim ve savcılar hariç, kamu görevlilerinin mahkeme stajı yapabilmesi için ücretsiz izin alarak bu sürece katılmalarına olanak tanındı. Bu değişiklik, kamu görevlilerinin mesleki gelişimlerini desteklemeyi hedefliyor.
NOTERLERİN ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÜCRET TARİFESİ
Yeni düzenlemeyle, noterlerin tatil günlerinde çalışma saatlerine dair usul ve esaslar belirlenmiş oldu. Ayrıca, noterlik işlemleri için belirlenen Noterlik Ücret Tarifesi her yıl Ocak ayında düzenlenecek. Bu değişiklikle birlikte, noter ücret tarifelerinin yılın başında belirlenmesi planlanıyor.
YENİ ÖDEME YÖNTEMİ: KARTLA ÖDEME DÖNEMİ
Noterlik işlemleri sırasında ödenen ücretler artık yalnızca nakit değil, aynı zamanda banka kartı, kredi kartı gibi ödeme yöntemleriyle de yapılabilecek. Bu yenilik, noterlik işlemlerini daha pratik hale getirecek ve vatandaşlara ödeme seçenekleri sunacak.
ARAÇ SİCİLİ VERİLERİNE YENİ KATILIM PAYI
Kanunla birlikte, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde araç sicil ve tescil bilgileri artık Türkiye Noterler Birliği tarafından sorgulanabilecek. Bu işlem için her sorgu başına 2 TL işlem katılım payı alınacak. Bu düzenleme, araç bilgilerine kolay erişimi sağlayacak.
ELEKTRONİK İMZA İLE NOTERLİK İŞLEMLERİ
Elektronik imza uygulamasının yaygınlaştırılması hedefiyle, el yazısıyla imzalanan noterlik işlemleri, güvenli bir elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği bilişim sistemine kaydedilecek. Bu düzenleme, noterlik işlemlerinin dijital ortamda yapılmasını hızlandırarak güvenliği artıracak.
TÜRK MEDENİ KANUNU’NDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle, bir kişinin adını değiştirdiği nüfus sicil kaydı ve bu değişiklik, Basın İlan Kurumu ilan portalı üzerinden ilan edilecek. Ayrıca, boşanmış çiftler için, boşanma davası reddi sonrasında yeniden dava açma süresi 3 yıldan 1 yıla indirilecek.
ÇOCUK İZLEM MERKEZLERİ (ÇİM) KURULABİLECEK
Yeni düzenlemeyle, devlet üniversiteleri Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisine sahip olacak. Bu merkezlerin çocuklara yönelik hukuki ve psikolojik destek sağlaması amaçlanıyor.