Nuh Çimento işçisi arkadaşlarını geri istiyor! Asıl dertleri sendika

Nuh Çimento işçileri, Çimse-İş’ten toplu şekilde istifa etti. İstifaların ardından sendikacılar fabrikada patronla görüştü istifa eden 9 işçi‘ Kod 49’la işten atıldı. Konu hakkında konuşan işçi, “Bizim patronla bir sorunumuz yoktu, asıl derdimiz bizi görmeyen sendikamız.”

Kocaeli’de bulunan Nuh Çimento’da çalışan işçiler örgütlü oldukları Çimse-İş’in yaptığı sözleşmenin birkaç ayda eridiğini söyleyerek ücretlerinin iyileştirilmesini istedi. Sendikacıların işçinin talebini kulak arkası etmesi üzerine 250’den fazla işçi sendikadan istifa etti. İstifaların ardından fabrikaya gelen Çimse-İş yöneticileri, iyileştirme için fabrika yönetimiyle görüşeceklerini söyledi. Görüşmenin ardından 6 işçi Kod 49’la (İşçinin, kendisine verilen işleri kasıtlı olarak yapmaması gerekçesi) işten atıldı.

Mesai arkadaşlarının işten atılmasının sendikadan istifalarla bir bağı olduğunu söyleyen işçiler, ertesi gün fabrikada eylem yaptı eylemlerin ardından 3 işçi daha işten atıldı. İşten atılan 9 işçinin de çıkış kodu Kod 49 olarak girildi. Bu kod işçilerin işsizlik ödeneğinden yararlanamamasına, yeni iş bulurken zorluk çekmesine neden olacak.

"ÜCRETLERİMİZİN ERİDİĞİNİ SÖYLEDİK KULAK ASMADILAR"

Sendikadan istifa eden Nuh Çimento işçilerinden biri yaşadıkları süreci Evrensel’e anlattı. Fabrikada 600’e yakın işçinin olduğunu, ücretlere iyileştirme yapılması taleplerine Çimse-İş’in kulak tıkaması üzerine 250’den fazla işçinin sendikadan istifa ettiğini söyleyen işçi, “Bu süreç dün başlamadı. Biz aylarca sözleşmenin eridiğini, çalıştığımızın karşılığını alamadığımızı, piyasada aynı işi yaptığımız işçilerle aramızdaki ücret farkının açıldığını söyledik. Kulak asmadılar. Bizi dinlemediler, sendikacılardan muhatap bulamadık. Şubeye gidip baştemsilcinin değişmesini istedik, seçim istediğimizi söyledik, bize ‘Tüzüğümüzde seçim diye bir şey yok’ dediler. Her ay ortalama 1800 lira civarında aidat kesmenin dışında bir şey yapmadılar” dedi.

"HER AY 1 MİLYON LİRA AİDAT ALIYORLAR"

Toplu iş sözleşmesinin ocak ayında yapıldığını söyleyen işçi, “Sözleşmenin bitmesine daha 1.5 yıl var. Böyle çalışmaya devam edersek kiramızı, faturamızı ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Biz sözleşmemizde iyileştirme yapılmasını istedik. Sendikacılar her ay Nuh Çimento işçisinden 1 milyon liraya yakın para alıyor, bu parayı eriyip giden sözleşme yapıp bir daha da fabrikaya uğramamak için mi alıyorlar? Bizim patronla bir sorunumuz yoktu, asıl derdimiz bizi görmeyen sendikamız. İyileştirmeyi sendikamızla beraber isteyeceğiz ama sendikacılar ortada yok” diye konuştu.

"9 ARKADAŞIMIZ İŞE DÖNSÜN İSTİYORUZ"

İşten atmaların ardından baştemsilcinin görevden alındığını işçi servislerinin güzergahlarının değiştirildiğini anlatan işçi, “Bize ‘Çarşamba gününü bekleyin iyileştirme yapacağız’ dediler. Bu saatten sonra iyileştirme olsa ne olmasa ne 9 arkadaşımız haksız yere kapı önüne koyuldu. İşsizlik maaşı alamayacaklar belki bir daha iş bulamayacaklar. Biz arkadaşlarımızın işe dönmelerini istiyoruz. Bize bu hikaye danışıklı dövüş gibi geliyor. Şimdiye kadar fabrikanın kapısından girmeyen Çimse-İş istifalardan sonra fabrikada bitti birden. Geldi patronla konuştu sendikaya muhalif 9 işçiyi kapı önüne koydu. Sendikaya tepkinin önü kesilsin istedi. Ancak işten atılan arkadaşlarımız işe dönmeden ücretlerimize iyileştirme yapılmadan bu tepkiler dinmez” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber