Nuri Bingöl: Yangın merdiveni olmayan bir binaya kesinlikle ruhsat verilmez
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel'de dün gece saatlerinde çıkan yangında 76 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi ise yaralandı. Yangını gazetemize değerlendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Yangın merdiveni olmayan binaya kesinlikle ruhsat verilmez" dedi.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel’de Salı günü saat 03.30’da çıkan yangında 76 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi ise yaralandı. 12 katlı ahşap otelin restoran bölümünde başlayan yangın, otelin ahşap olması sebebiyle hızla yayıldı. Sömestr tatili nedeniyle doluluk oranının yüzde 90’a dayandığı otelde 237 kişinin konakladığı öğrenildi.
AHŞAP YANGIN HIZINI ARTTIRDI
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Türkiye tarihi kayıtlarına en ölümcül otel yangınlarından biri olarak geçen yangını değerlendirdi. Otelin ahşap olmasının yangın hızını arttırdığını ifade eden Bingöl, A2 sınıfı zor yanıcı maddesinin mevzuattan kaldırılması gerektiğini söyledi. Nuri Bingöl, yapılarda A1 sınıfı yanmaz madde kullanılması gerektiğini söyledi.
“İLK DENETİM KAPSAMLI OLUYOR”
Nokta Gazetesine yangını değerlendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Maalesef ruhsat alındıktan sonra fazla denetim yapılmıyor. Bu bina için demiyorum ama örneğin 2010’da bir bina için ruhsat ve itfaiye yangın raporunu aldınız, sonrasında ruhsat yenileme ihtiyacı doğmazsa denetimler yapılmıyor. İlk alındığı zaman ise çok kapsamlı bir denetim yapılıyor. Pompa, motor gibi her şey eksiksiz kontrol ediliyor. Ama malesef 1 sene sonra motor bozulabiliyor ya da sökülebiliyor.
“YANGIN MERDİVENİ OLMAYAN BİNAYA RUHSAT VERİLMEZ”
Yangın merdiveni olmayan bir binaya kesinlikle ruhsat verilmez. Mevzuatta yangın çıkışlarının sayısı belirtilmiş oluyor. Bunlar acil çıkış kapılarıdır. 500 kişilik bir yere 2 tane olması gerekiyor. Zaten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy otelde 2 tane yangın merdiveni olduğunu söyledi. Kapının bir tanesi kayak pistlerinin olduğu taraftaymış. Yangın merdivenlerinin dışardan görünmesine gerek yok.
“AHŞAP DOĞRU BİR UYGULAMA DEĞİL”
Sosyal medyadan gördüğümüz kadarıyla içerdeki yapı ahşap yalıtımdı. Kar oteli olduğu için dekorasyon amacıyla yapılmış bir uygulama. Ahşap malesef kolay yanıcı bir madde. Normal yangın hızı 2-3 dakikada artarken ahşap olunca bu süre 1,5 dakikaya ulaşıyor. Ahşap doğru bir uygulama değil. Yapılarda yanmazlık sınıfına göre A1 sınıfı yanmaz ve A2 sınıfı zor yanıcı maddeler var.
“A1 SINIFI YANMAZ MADDE KULLANILMALI”
A2 sınıfı zor yanıcı madde olsa bile, yandığı zaman söndürmek zor. Bu tür maddelerin içerisinde aliminyum var. Ama buna mevzuat izin veriyor. Yapılarda o yüzden A1 sınıfı kullanılmalı. Bu uygulama yönetmelikten kalkmalı. Ahşap uygulaması cancanlı ve güzel diye kullanılıyor. Ancak metali söndürecek bir itfaiye ekipmanı yok. Azerbaycan’da devlet başkanı emriyle bu tür dış cepheler sökülmüştü. Ülkemizde de bu mevzuat değişmeli” dedi.