Nurullah Genç, Kocaeli Kitap Fuarı'nda katıldı: Kelimeler insanın göstergesidir
14. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Yazar Nurullah Genç, kitapseverlerle bir araya geldi.
Bu yıl “Savaşın ve Acının Edebiyatı” teması ile düzenlenen 14. Kocaeli Kitap Fuarı, yoğun ilgi ile Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Akçakoca Salonu’nda Yazar Nurullah Genç “Kelimenin Esrarı” söyleşinde kitapseverler ile bir araya geldi. İnsanın kullandığı kelimelerin o insanın göstergesi olduğunu ifade eden Nurullah Genç, insanın gösterilerek dil öğrendiğini, onun için kelimenin bir gösterge olduğunu, göstergesi yanlış ve olumsuz olan bir insanın güzel bir tasvir yapamayacağını ifade etti.
“KOCAELİ KİTAP FUARI KENDİSİNİ MARKA HALİNE GETİRDİ”
Sevilen yazar söyleşine Kocaeli Kitap Fuarı ile ilgili düşüncelerini aktararak başladı. Kocaeli Kitap Fuarı’nın kendisini bir marka haline getirdiğini kaydeden yazar bu önemli kültürel etkinliğin Türkiye’nin birçok yerinde örnek olarak gösterildiğini söyledi.
“GÜZEL KELİMENİN PEŞİNDE KOŞALIM”
Nurullah Genç, ilgiyle izlenen söyleşisinde meselenin kelimeye hizmet etmek olduğunu kaydetti. “Tüm mesela aslında kelimeye hizmet etmektir. Ama hangi kelimeye? Kelamın hangisine hizmet edeceğiz? Bunu da anlamamız gerekiyor” diyen yazar şöyle konuştu: “Sadece kelimeyi eskilerin söylediği şekliyle Kelime-i Tayyibe haline getirdiğimizde bu ülkenin değiştiğini görürsünüz. Kelime-i Tayyibe güzel kelime demektir. Her birimiz güzel kelimenin peşinde koşalım sadece. Güzel olmayan hiç bir şeyi dile getirmeyelim. Çünkü kelime insanın göstergesidir. Çocuklar dil öğrenirken göstergeler şeklinde öğrenir. Bak bu kuş deriz. Bak gülüyor deriz. Gülme hareketini gösteririz. Göstererek öğretiriz dili. Onun için kelime bir göstergedir. Göstergeleri yanlış olanların, göstergeleri olumsuz olanların, güzel bir tasvir yapmaları imkânsızdır. Yanlış gösterge seçerek çocuklarını büyüten ailelerin, düzgün çocuklar yetiştirmesi imkânsızdır. Küfür sözü ile büyüyen çocuğun, büyüdüğünde annesine, babasına ve büyüklerine küfür etmesi ilginç karşılanmamalıdır.”
“KELİMENİN ESRARI EN TEMEL PROBLEM”
Söyleşide; kelime ve esrarının hayatın en temel problemi ve acısı olduğu görüşü üzerinde duruldu. Bu aşamadaki görüşlerini dile getiren yazar Nurullah Genç, “Büyük kısmı ile bu ülke kelimenin üst katmanlarına tırmanmış değil. Zaten bu fuarlar, kitap fuarları bunun için yapılıyor. Kitap okunsun, insanların hafızasında yer eden kelimeler, kelime dağarcıkları artsın, dünyaya daha farklı bakmayı bilsinler daha fazla pencereden dünyayı değerlendirmeyi bilsinler ki; cehalet denen karanlığı yenip daha bilgili bir şekilde bu dünyaya yaklaşsınlar. Bu yüzden kelime ve kelimenin esrarı önemli ve unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
KELİMENİN TESİR GÜCÜ
Yazar Nurullah Genç, bu yöndeki görüşlerini şöyle sürdürdü: “Zaten kelimenin tabiatında etkileme vardır, yaralama anlamı vardır, tesir ederek mutluluk verme anlamı vardır. Yani bir şey size tesir eder mutluluk verir. Kem kökü ile ifade edebilirsiniz, bir şey size tesir eder yaralar sizi kem kökü ile ifade edebilirsiniz, kelime buradan doğar. Tesir eden yeri geldiğinde mutlu eden, yeri geldiğinde mutlu edendir. Yani bir insan kelimeyi kullanarak, iki dudağa arasını gül bahçesi de yapabilir, atış poligonu da yapabilir. Her gün birilerine küfür eden, onu aşağılayan, hakaret eden ya da her gün kelimeyi kibar kullanan, şiirler okuyan, hadise müracaat eden, ayetle konuşan, güzel kelime ile konuşan insan da olabilir. İşte bu farkı anlamanın yolu kelimenin esrarını anlamaktan geçiyor.”