Oğuzhan Keleş'ten ‘Acil kentsel dönüşüm’ çağrısı
Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, ilimizdeki kentsel dönüşüm sürecinin acilen başlatılması gerektiğini söyledi. Keleş, “Teşhis tamam. Artık bir an önce tedaviye, kentsel dönüşüme başlanmalıdır” dedi.
Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nin TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ile yaptığı protokolle yapı entanveri çalışması yaptığını belirten Keleş, dönüşümün hızla başlaması gerektiğini açıkladı. Keleş yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Belediyemiz envanter çalışmasıyla kentsel dönüşümde doğru teşhisi koydu. İvedilikle tedavi aşamasına geçilmeli. Kentsel dönüşüm planları kâğıt üzerinde olmaktan çıkıp, şantiye aşamasına geçilmelidir.
“DEPREME HAZIRLIK ÇOK ÖNEMLİ”
6 Şubat ve 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin yıldönümünü geride bıraktık. Şubat ve Ağustos aylarında en çok konuştuğumuz konular depreme hazırlık ve kentsel dönüşümken, şimdilerde gündemimizde az yer buluyor. Oysaki deprem kuşağında yer alan ülkemizin doğal afetler tarihine 30 yılda bir yıkıcı depremler yazılmaya devam ediyor. Bu kısır döngüden çıkmak için, depreme hazırlık yapmak her geçen saniye çok daha fazla önem arz ediyor. Olası İstanbul Depremi’ne hazırlık ve bu depremin sebep olacağı maddi- manevi sonuçlarının ilimiz özelinde planlanması, hali hazırda 1999 Depremi dolayısıyla yorgun olan yapı stoğunun ivedilikle yenilenmesi gerekiyor.
“TEŞHİS TAMAM”
Kamuoyunun malumu olduğu üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz tarafından geçtiğimiz aylarda şehrimizin yapı stoğuna yönelik önemli bir teşhis konuldu. 1999 depremi öncesi yapılan 160 bin olmak üzere, 2007 yılı öncesi yapılan toplamda 250 bin bina Büyükşehir Belediyemiz tarafından taranarak, 100 bin bağımsız bölüm konut, 30 bin kadar da bağımsız bölüm ticari alan dönüştürülmesi gerektiği açıklandı. Teşhis tamam. Artık bir an önce tedaviye, kentsel dönüşüme başlanmalıdır. Belirlenen riskli yapılarımız ile ilgili kamu ve Belediyemizin öncülüğünde, üniversitemiz, sektör temsilcilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve odalarımız bir araya getirilmeli.
“TÜM PAYDAŞLARIN SORUMLULUĞUNDA”
Vatandaşlarımızın görüşleri alınarak, gerekli finansman ve yapım modelleri ortaya konularak somut adımlar atılmalı. Kentsel dönüşüm konusu siyaset üstü bir bakış açısı ile ‘Milli mesele’ olduğu anlayışıyla ele alınmalı, tüm tarafların görüş ve önerileri alınarak parsel bazlı, mahalle bazlı, ada bazlı dönüşüm planları oluşturulmalı, sahaya inilmelidir. Kentsel dönüşüm kâğıttan çıkıp, şantiye aşamasına gelmeli. Olası deprem sonrası sanayi şehri olan Kocaeli ilimiz ve çevresinde oluşturacağı maddi-manevi zarar, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri’nde hasar alan illerimizin toplam hasarında daha fazla olacaktır. Bu zararı azaltmak, acıları hafifletmek, ilgili tüm paydaşların sorumluluğundadır” sözlerine yer verdi.