Orhan Tanış: “TIR parkı orman işgaline neden olacak”

Büyükşehir Belediyesi aralık ayı meclisi bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor. CHP’li meclis üyesi Orhan Tanış, Dilovası’na yapılacak olan TIR parkının orman işgaline neden olacağını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi aralık ayı meclisi bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın başkanlığında gerçekleşen yılın son meclisinde 97 gündem maddesi görüşerek karara bağlanacak. Mecliste Dilovası Çerkeşli bölgesinde orman alanının kamyon ve TIR parkı yapılması ile ilgili maddeye muhalefet şerhi geldi.

“TIR PARKI YAPILMAK İSTENİYOR”

Konu hakkında konuşan CHP’li meclis üyesi Orhan Tanış, “İlçede ağır taşıtların bulunduğu için TIR parkı yapılmak isteniyor. Alan 180 dönüm civarında. Geçmiş hava fotoğraflarına baktığımız zaman bu bölgede herhangi bir durum yok. Orman alanı boş durumda. 2017 yılında ilk olarak araçlar park ediyor.

“YASAL OLMAYAN ŞEKİLDE”

2022 yılında hem kuzeyde hem güneyde yasal olmayan şekilde TIR’lar park etmiş. 10 yıllık süreçte orman idaresi burada ağaçlandırma yapmış. Neden engel olunmadı? Orman alanı dışına çıkartıp, hazineye sonradan TOKİ’ye devrediliyor.

“KİRASINI ZAMANINDA ÖDEMEMİŞ”

Dilovası Belediyesi TIR nüfusunu karşılama talebinde bulunuyor. Bakanlık Dilovası Belediyesi’ne tahsis ediyor. Dilovası belediyesi aylık kirasını ödemeyince tahsis iptal oluyor. Daha sonra bazı parsellerin satışı ile ilgili belediyeye soruluyor. Dilovası Belediyesi de parsellerin satışına onay veriyor. Kirasını zamanında ödemeyen Dilovası Belediyesi 611 adanın TIR parkı olması için Büyükşehir’e başvuruyor.

“ORMAN İŞGALİNE NEDEN OLUYOR”

Ağaçlık alanlar açılmış ruhsatsız bir TIR parkı oluşmuş. Neden ilçenin TIR parkı ihtiyacını karşılamak için Dilovası Belediyesi kirasını ödememiştir? Kamunun elinde bölgeye hizmet edecek bir TIR parkı özel şahıslar tarafından yapılacak. Orman alanları kamuya aittir. Dilovası OSB ve sanayinin yoğun olduğu bir kent. Orman işgaline neden olduğu için bu maddeye şerh koyduk” ifade etti.

KELEŞ: 2B STATÜSÜNDE

Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sadullah Keleş madde hakkında “Bir kısmı hak sahibi, bir kısmının hak sahibi yok. Hak sahibi olmayanlar hazine tarafına devredildi. 2013 yılından itibaren 2B statüsünde. Orman vasfını yitirmiş. Hak sahiplerinin üzerine satın alma hakkı olmuş.

“TEKNİK DEĞERLENDİRMESİNİ YAPTIK”

2013 yılından beri orman alanı değil. Orman alanı işgali söz konusu değildir. 2013 yılından beri marjinal tarım alanı olarak geçiyor. Biz de ilçenin TIR parkı ihtiyacının olup olmadığı ile ilgili teknik değerlendirmeler yaptık” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber