Övgün Ahmet Ercan: Bölgedeki suların toplandığı bölge Akçakese'dir

Kocaeli Çevre Platformu ve KANÇED’in düzenlediği organizasyonda konuşan Övgün Ahmet Ercan, “Bölgedeki suların toplandığı bölge Akçakese'dir. Arkeolojik olarak baktığımız zaman burası incelenesi bir alan. Bölge suyun kaynadığı bir alan, o sular dereleri oluşturuyor.” dedi.

Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği (KANÇED) ile Kocaeli Çevre Platformu’nun Kocaeli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nda düzenlediği “Kandıra Düzenli Atık Depolama Tesisi'nde Deprem Etkiselliği ile Kocaeli'nin Depremselliği” isimli programa Prof. Dr.Övgün Ahmet Ercan katıldı.
Programda konuşan Kocaeli Çevre Platformu Sözcüsü Muammer Hakkı Ersoy, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra Akçakese'de bir tesis yapmak istemekte. Bu tesise tüm bilimsel disiplinlerden mühendis arkadaşlarımız tesis için yanlış bir yer tercih edildiğini ifade ettiler. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan hocamızda bölgede incelmelerini yapmış durumda, kendisi izlenimlerini bizlerle paylaşacak.” ifadelerini kullandı. KANÇED Başkanı Adem Arı ise “Bilgemiz bizi aydınlatmak için burada” diyerek sahneye Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ı davet etti.

“SAKARYA’YA GÖTÜRECEK HALİN YOK”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan konuşmasında önemli noktaların altını çizdi:
Kocaeli'nin nüfusu artıyor, bugün olduğu gibi artış artarsa yakında 3 milyon olabilir. Artan nüfusun çöp çıkarma sayısı da artar. Kocaeli 825 gram günlük kişi başı çöp çıkıyor. Günlük üretilen çöp ise 1850-1950 ton. Bu çöpün bertaraf edilmesi şart. Kocaeli'nin çöpünü İstanbul ya da Sakarya'ya götürecek hali yok. Arkadaşlar bir komisyon kurulduğunu ve çeşitli yerlerin tesis için önerildiğini fakat bu yerlerin kabul görmediğini söylediler. Kandıra'daki yapılmak istenen yerde ise yaşayan insanlar var ve bu tesisin neden bu bölgede yapılmaması gerektiğini ortaya koymuşlar. Ülkemizdeki çöp karmadır, gerekli ayrıştırmayı yapmadan çöpü attığınız için çöpün maliyeti de çok artıyor.

“BÖLGE SU KAYNAKLARI AÇISINDAN ÖNEMLİ VE KORUMAK GEREKİR”

Kocaeli'nin çöpleri ne oluyor? İZAYDAŞ tesisinde bu çöpler yakılarak yok ediliyor. Bu nedenden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 'Bu çöpü yakmayalım' diyor ve yurt dışından modellere bakıyor. Sonucunda kurutmalı sistemi buluyor. Çöpten yakıt üretip çimento üreten fabrikalara satmayı düşünüyor. Yapılmak istenen alanı gördüm, orası yeşil bir alan. Bunu unutmamak lazım. 50 ağaç kesimi yapılacağını Kandıralılar, 5 bin ağaç kesileceğini de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi söylüyor. Büyükşehir çevreye 3 bin çam ağacı çekileceğini de ifade ediyor. Bölge su kaynakları açısından önemli ve korumak gerekir, bölge Roma döneminden kalma tarihi bir bölge. Arkeolojik açıdan önemli bir alan Akçakese.

“KANDIRA CENNET GİBİ BİR YER”

Değerli sular boş boş akıyor, İSU bunu değerlendirmeli. Bol su var, Sarısu toplama çanağına toplanıp Karadeniz'e dökülüyor. Su çok değerli, petrolden de değerli. Kandıralı çevreciler, bu tesiste 'Evet, kurutmalı olacak ama kalıntılar ne olacak?' diyor. Tesis içerisinde vadiler var, o alanlara toplanma olacak. Tesiste hiçbir atığın biyolojik atık olmayacağı söyleniyor. Kandıra cennet gibi bir yer. Oraya F Tipi Cezaevi yapılması kıyımın başladığını en somut göstergesi. Kandıra yapılan OSB ve çeşitli yapılara doldurulmaya başlandı. Tesis yapılınca kamyonların gidip geleceği söyleniyor ama Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bunun böyle olamayacağımı tam olarak böyle olmayacağını ifade ediyor.

“DEDİĞİ GİBİ BİR KOKU YOK”

Düzenli biriktirme için atıkların yüzde 60 azaltılması gerekiyor. Kurutmalı sistemde çöpler fırına girmiyor. Bakteri çöpü çürütürken, çöp ısınır ve 70 dereceye kadar ısınan çöpte su azalır. Yani çöpün yüzde 30'u gidiyor. Kalan bölümün yüzde 50'si çimento fabrikaların yakıt olarak kullanabiliyor. Türkiye çimento üretimi bakımından dünyada birinci sırada. Geri kalan çöpün yüzde 20'si seramik, tuğla, taş, mermer parçaları gibi parçalar. Bu parçalar koyak denilen vadilerde toplanacak. Bu tesiste Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin dediği gibi koku yok. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 'Burada gaz üretmeyeceğiz' diyor. Ayrıca çevredeki suların değerleri de sürekli takip edileceğinin altını çiziyor.

“BURASI YERLEŞİME AÇILMALI MI?”

Deprem olması halinde ne olacağı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile AFAD tarafından çalışılmış. Bu tesisin tek katlı olacağı belirlenmiş. Sarsıntı deneyi çalışılmış, bölgede olacak bir depremden etkilenme oranı 0,1 gal olarak belirlenmiş. Bu da depremden etkilenme durumunun oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor. Geçmişte olmuş depremlere baktığımızda alanın deprem açısından sıkıntısız olduğu görülüyor. Tamam, bölge deprem açısından güvenli de burası yerleşim açılmalı mı?

“BÖLGEDEKİ SULARIN TOPLANDIĞI BÖLGE AKÇAKESE’DİR”

Bölgedeki suların toplandığı bölge Akçakese'dir. Arkeolojik olarak baktığımız zaman burası incelenesi bir alan. Bölge suyun kaynadığı bir alan, o sular dereleri oluşturuyor. Kandıra'da deprem çekincesi yoktur ama korunması gereken bir doğa ve su kaynakları vardır, bu alanlar önemli. Kandıralı insanlar 'Doğru bir yer seçimi yapılsın, biz destek veririz' diyorlar. Keşke bugün burada Büyükşehir Belediyesi'nden de isimler olsaydı.

“KOCAELİ’DE 99’DA DEPREM OLDUYSA YİNE OLACAKTIR”

1999 yılında deprem öncesi Kocaeli'nin ovası ve Gölcük bölgesi deprem açısında gergin bir görünüme sahipti. Deprem oldu, yerin gergin durumuna bir daha baktık ve Gölcük başta olmak üzere Karamürsel'in gerginliği attığını gördük. Şimdi Maltepe ve Bursa çevresinde gerginlik görülüyor. Geçmişte bir yerde deprem olduysa orada yine deprem olacaktır. Bu kural değişmez bir kuraldır. Kocaeli'de 1999'da bir deprem olduysa yine olacaktır.

PROGRAM BOYUNCA PANKART

Program boyunca KANÇED’e üye Kandıralı çevreciler salonda pankart açtılar.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Etkinliğin sonunda KANÇED İkinci Başkanı Orhan Günen, Kocaeli Çevre Platformu Sözcüsü Muammer Hakkı Ersoy ve KANÇED Başkanı Adem Arı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’a plaket takdim ettiler.

Adem Arı Ahmet Ercan KANÇED
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber