Pasaportunuzu bu yöntemle yarı yarıya ucuza almak mümkün! Duyan şaşırıyor

Pasaportunu Türkiye'den almak isteyen bir vatandaşla yurt dışındaki konsolosluklardan almak isteyen bir başka vatandaşın ödediği para arasındaki fark şok etti. Bu yöntem ile yarıyarıya uygun almak mümkün. İşte detaylar...

Yurt dışında ikamet eden ya da bulunan bir Türk vatandaşı pasaport almak ya da yenilemek istediğinde ilgili ülkedeki Türkiye konsolosluğuna başvurması gerekiyor. Konsolosluktan yeni pasaport almak için başvuran kişinin yeni pasaport sahibi olmak için ödemesi gereken para en fazla 105 euro. Yani 10 yıl geçerli bir pasaport için ödemesi gereken tutar bugünkü kurla yaklaşık 3950 lira. Bunun 76 euro'su süre için ödenen harçken 25 euro'su ise pasaport defteri için ödeniyor. 4 euro da pasaport posta bedeli mevcut.

MEVCUT FİYATLAR ŞOK ETTİ

Peki Türkiye'de yaşayan bir Türk vatandaşı 10 yıl geçerli yeni pasaport almak ya da pasaportu yenilemek isterse ne kadar ödüyor? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sitesindeki rakamlara göre bir Türk vatandaşının 10 yıl geçerli bir pasaport için ödemesi gereken tutar defter bedeliyle birlikte 8623,30 TL. Bunun 7833 TL'si süre için verilen harç, 790 TL'si ise defter bedeli. Yani Türkiye'de ikamet eden ve Türkiye'den pasaport almak isteyen bir vatandaş, 10 yıl süreli pasaport için yurt dışında yaşayan ya da bulunan kişiye göre 4673 lira daha fazla ödemek zorunda.

FİYAT DAHA DA ARTACAK!

Üstelik bu fark yıl sonunda değerli kağıt bedellerinin enflasyon oranıyla artmasıyla daha da açılacak. Aynı pasaport için verilen iki bedel arasındaki fark 2 katından fazla. Üstelik Türkiye vatandaşları yurt dışına çıkarken kişi başı her çıkışta 500 lira çıkış harcı da ödüyor. Türkiye dışında ikinci bir vatandaşlığı olanlar ise bu bedeli ödemiyor. Bu adaletsizlik herkesin dikkatini çekmiş durumda. Vatandaşlar bu haksızlığın bir an evvel düzeltilmesini ve Türkiye'de yaşayanların ödediği pasaport bedellerinin yurt dışındaki rakamlara indirilmesini istiyor.

Pasaport Pasaport ücreti Türkiye Konsolosluğu
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber