Sadık Yalsızuçanlar: Mevlana, Konya’yı Moğol istilasına karşı korudu

14. Kocaeli Kitap Fuarında yazarlar Eray Hacıosmanoğlu, Sadık Yalsızuçanlar, Murat Tavlı, Kaan Murat Yanık ve Ahmet Taşağıl Karamürsel Alp Salonunda kitapseverlerle bir araya geldi

Sadık Yalsızuçanlar: Mevlana, Konya’yı Moğol istilasına karşı korudu

Bu yıl “Savaşın ve Acının Edebiyatı” teması ile düzenlenen 14. Kocaeli Kitap Fuarı, yoğun ilgi ile Kocaeli Kongre Merkezinde devam ediyor. Karamürsel Alp Salonunda yazarlar Eray Hacıosmanoğlu, Sadık Yalsızuçanlar ve Murat Tavlı kitapseverler ile bir araya geldi. Hz. Mevlana’nın Konya’yı Moğol istilasına karşı koruyan bir şahsiyet olduğunu belirten Yazar Sadık Yalsızuçanlar “Hatta bir Moğol komutanının rüyasına girip boğazını sıkıyor. Konya bizim şehrimiz, sen nasıl olurda oraya girmeye cüret edersin diyor. Tüm bunlar dönem kaynaklarında yer alıyor” şeklinde konuştu.

“HZ. MEVLANA GÜZEL ETKİLERDE BULUNDU”

“Hz. Mevlana’nın İzinde” adlı söyleşisinde konuşan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, “Hz. Mevlana geleceğe edebiyat, müzik, mimari, ilim ve ilmin çeşitli şubeleri, idare, diploması, ahlaki hayat, toplumsal yaşam ve birçok alanda güzel etkilerde bulunduğunu ifade etti. Mevlana’nın, birçok iz bırakan insanı yetiştirdiği ve izler bıraktığını ifade eden Yalsızuçanlar, Mevlana ile ilgili yaşanmış ilginç olaylardan bahsetti.

ŞİİR’DEN KURMACAYA GEÇİŞİ

“Kaf Dağının Ardında” adlı söyleşide konuşan Yazar Kaan Murat Yanık, İlk kitabını 2013 yılında yayınladığını ifade ederek. “Ben aslında şiire olan ilk eserimden öncede kurmaca yapıyordum. 2014 yılında ise Ucurtma Mevsimi yayınlandı. Şiir kitabım yayınlandıktan sonra benim hocam olarak gördüğüm ve otorite olarak kabul ettiğim insanlar, sen şiir yazarken bile kurgu yapıyorsun dediler. Ucurtma Mevsimi böyle ortaya çıkmıştı.” şeklinde konuşarak edebi hayatından bilgiler verdi.

“TÜRKLER İÇİN BOY VE ASKERİ SİSTEM İKİ ÖNEMLİ UNSUR”

“Altaylardan Anadolu’ya Türkler” adlı söyleşide konuşan Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, “Bana şimdi sorsalar Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük kazanımı nedir? Cevabım nüfus olurdu. Türk Dünyası, kendi tarihinde hiçbir zaman bu kadar nüfuslu, kültürlü ve nüfus sayısı bakımında bu kadar yüksek seviyeye çıkmamıştı. Türk tarihi acısında yer isimler çok önemlidir. Bu isimlerde boy isimlerinden gelmektedir. Türk milletini ve devletlerin ayakta tutun en önemli sistem ve unsur, boy sistemdir. Bu sistem başka milletlerde yok, bir Moğollar’da var. Benim bildiğim kadarı ile diğer milletler de böyle bir unsur yok. Yaşanan uzun süreli ve uzun güzergahlı göçlere rağmen Türkler varlıklarını koruyor ise bunun arkasında iki unsur bulunmaktadır. Boy dediğimiz sistem, bu da aileden doğuyor, ikincisi askeri sistemdir” dedi.

“RAKİBİMİZ ARTIK NETFLİKS, AMAZON PRİME”

Yazım dilinde sadeleşmeye gittiğini belirten Yazar Kaan Murat Yanık “Bizim bu modern zamanların kadar keşmekeşliğinde ve hızında doğal rakibimiz, bir başka roman yazarı değil, 1960’larda 1970’lerde olduğu gibi değil. Bizim rakiplerimiz artık Netfliks, Amazon Prime oldu. İnsanlar dijital mecralarda filmler ve diziler izliyor. Kitap okuru, eğer kitapları hayatının merkezine koyan birisi değilse ona kitap sevdirmek özellikle Z kuşağını düşünecek olursak bu gerçekten çok zor. Bunun için kurgunun, has edebiyatın özüne zarar vermeden yani edebiyatın dokusunu geriye atmadan hafifletmek olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. “Yanlış Kişiler Doğru Keşkeler” adlı söyleşide Oyuncu ve Yazar Murat Tavlı, eserleri ve çeşitli konulardaki görüşlerini dile getirdi. “Hayy Kitap” adlı söyleşide konuşan Yazar Eray Hacıosmanoğlu ise tarih, siyaset ve eserlerinde düşüncelerini kitapseverlerle paylaştı.

Kocaeli Kocaeli Kitap Fuarı Ahmet Taşağıl Murat Tavlı Kaan Murat Yanık Sadık Yalsızuçanlar Eray Hacıosmanoğlu
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber