SANTEK Dönem Toplantısı, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’ın Başkanlığında gerçekleştirildi.

Kocaeli İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen SANTEK Dönem Toplantısı, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’ın Başkanlığında gerçekleştirildi.

SANTEK Dönem Toplantısı, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’ın Başkanlığında gerçekleştirildi.

Kocaeli Haber - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından oluşturulan Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) dönem toplantısı Kocaeli Valisi İlhami Aktaş başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının gündemini; yeşil üretim, karbon nötr, çevre dostu üretim teknolojileri projeleriyle yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir sanayi modeli farkındalığının artırılması için yapılacak çalışmaların belirlenmesi ve üniversite-sanayi iş birliğiyle nitelikli iş gücü yetiştirme kapasitesinin artırılması için yapılacak çalışmaların belirlenmesi konuları oluşturdu.

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

Gerçekleştirilen toplantıya, Vali İlhami Aktaş, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Firdevs Karahan, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü Şube Müdürü Yusuf Özdemir, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Bilişim Vadisi Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Erkam Tüzgen, GOSB Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Çemberci, TÜBİTAK Marmara Teknokent A.Ş. Genel Müdürü M. Ali Okur, Gebze Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uzer, Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Erçin Dinçer, KOSGEB Kocaeli Doğu Müdürü İbrahim Ustaömer katıldı.

İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ VURGULANDI

Kocaeli’de kamu, üniversite, sanayi arasındaki iş birliğinin belirli bir düzeyde olduğunu belirten Vali İlhami Aktaş bunun daha ileriye götürülüp Kocaeli’nin ekonomisine, dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sunmayı amaçlandığını belirtti. Bu iş birliğinin devamlılığı noktasında ortaya çıkabilecek sorunların görüşüldüğü, örnek çalışmaların ele alındığı kurumların ne tür çalışmalar yaptığı istişare yapmak üzere bir araya gelindiğini belirten Vali İlhami Aktaş paydaşlardan bu çalışmaya katkı sunacak görüş ve önerilerine açık olduğunu belirtti. Toplantı sonunda 2025 yılı içerisinde yapılması planlanan, ekonomi kurulu çalıştayının gündem ve çalışma programı için tüm paydaşlardan katkı ve öneriler beklendiğini belirten Vali İlhami Aktaş tüm katılımcılara teşekkür etti.

YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı “2041 Kocaeli Yapay Zeka ve Yenilenebilir Enerji Vizyonu” başlıklı sunum yaptı. Kocaeli’nde sanayi ve teknoloji alanlarında geleceğe yönelik plan ve projelerin ele alındığı toplantının başında “2041 Kocaeli Yapay Zeka ve Yenilenebilir Enerji Vizyonu” başlıklı sunum gerçekleştiren Genel Sekreter Dr. Baraçlı, katılımcılara Türkiye ve Kocaeli’nin teknoloji ve yenilenebilir enerji alanlarındaki çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

ATILAN HER ADIM ÖNEMLİ

Gerçekleştirdiği sunumda Dr.Baraçlı, dünyanın hızla gelişen bir yer haline geldiğine ve 2024 yılına ait küresel verilere değindi. Yenilikçi adımlar atılmasının önemine dikkat çekerken, değişim için "4T" modelinin (tanıma, teşhis, tedavi, takip) büyük bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, yerli ve milli üretimde küresel ölçekteki başarıya ulaşabilmemiz için gerekli adımların atılmasının gerekliliğini vurguladı. Baraçlı, söz konusu projelerin gerçekleştirilmesinin ciddi kaynak tahsisi gerektirdiğini belirterek, bu süreçte atılacak her adımın sıfırdan daha büyük olduğuna dikkat çekti. Baraçlı, bu bağlamda dört ana unsurun önemini ele aldı. Türkiye’de 2030 yılında yenilenebilir enerji yatırımlarının 5,5 kat artmasının beklendiğini belirten Baraçlı, yenilenebilir enerjinin etkili kullanımı için yapay zekanın sanayiye entegrasyonunun kritik olduğuna işaret etti. Dijital ikiz kavramı ve sıfır hata anlayışının sanayiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Kocaeli'nin, dünyadaki akıllı şehirlerden biri olma yolunda önemli adımlar attığını belirten Baraçlı, bu hedeflere ulaşmak için Kocaeli'nin akıllı belediye ve akıllı belediyeci kavramlarına odaklandığını ifade etti. Sunumunda, kamu ve özel sektör iş birliğinde inovatif adımlar atılmasının gerekliliğini ve şehri geleceğe taşıyacak adımların bunlar olduğunu vurguladı.

TEKLİF ÇAĞRISI

KOSGEB Kocaeli Doğu Müdürü İbrahim Ustaömer “Yeşil Sanayi Destek Programı” başlıklı sunumunda 2023 yılından 2 proje teklif çağrısına çıkıldığını belirtti. Ustaömer, KOBİ'lerin enerji sistemlerini karbondan arındırmak, KOBİ'leri çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve KOBİ'lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmak amacıyla “Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi”, çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunmak amacıyla “Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi” proje teklif çağrılarına toplam 81 başvurunun olduğunu, tahminin destek tutarının 290 milyon TL olacağını belirtti.

İŞBİRLİĞİ ARTIYOR

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mihriban Civan “Üniversite Sanayi İş Birliği İle Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Üzerine Gerçekleştirilen Uygulamalar” üzerine sunum gerçekleştirdi. Sanayi ile yapılan iş birliği projelerini anlatan Mihriban Civan sanayi iş birliğinin giderek arttığını belirtti. 2024 yılı teknoloji transfer ofisi çalışmaları; Üniversite Sanayi İş Birliği, Tanıtım farkındalık ve Bilgilendirme, Fikri Sınai Haklar ve Lisanslama gibi destek programlarını anlatan Civan, 2025 yılı hedeflerini de aktardı.

ÜLKEMİZİN YER ALMASI ÖNEMLİ

Gebze Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Önder Başkaya Üniversite Sanayi İşbirliği projelerinden sonra yapay zeka ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Başkaya, sunumunda yapay zekanın Pazar payının giderek arttığını bu pazarda ülkemizin yer almasının önemini vurguladı. Yapay zeka ile hangi sektör ve alanlarda projelerin yapılabileceğini açıkladı. Teknoloji transfer ofisinden yoğun istenen yapay zeka projelerini şu şekilde sıraladı; Kalite Kontrolün Yapay Zeka ile Yapılması, Üretim Süreçlerinin Yapay Zekaya Geçirilmesi, Satış Stratejisi Kurmak İçin Yapay Zekanın Kullanılması, Üretim
Planlaması Yapabilmek için Yapay Zeka.

SANTEK ÇALIŞMALARI ANLATILDI

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, İlimiz sanayisinin genel durumunu ve 2024 yılı içerisinde yapılan SANTEK çalışmalarını anlattı. İlimizde 14 OSB’de 1400’den fazla firmada 155 binden fazla personel istihdam edildiği, 12 sanayi sitesinde 2.500’den fazla firma olduğunu, 137 AR-Ge Merkezi ile Türkiye’de 3., 17 Tasarım Merkezi ile Türkiye’de 5. olduğunun belirten Aydın kişi başı gayrı safi yurt içi hasılada Türkiye’de ilk sırada olduğunu söyledi. Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunda 38 firmanın, ilk 10’da ise 3 firmanın olduğunu açıklayan Aydın, İlimiz sanayisinin gün geçtikçe büyüdüğünü belirtti. 2024 yılında 40’ın üzerinde firmaya SANTEK kapsamında ziyarete gidildiğini aktaran Aydın “Ülkemizde de kabul edilen Paris Anlaşması ile 2026 yılından itibaren Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında dağıtılan serbest tahsisatların 2026 yılından itibaren aşamalı olarak azaltılacağı için firmalarımızın farkındalığının artırılması amacıyla 2025 yılı gündemimizi Yeşil dönüşüm olarak belirledik. Gelişen sanayi ile birlikte ortaya çıkan yetişmiş eleman ihtiyacımıza ise Üniversite-sanayi iş birliğiyle nitelikli iş gücü yetiştirme kapasitesinin artırılması ile firmalarımızla Üniversitelerde okuyan öğrencilerimizi buluşturmak istiyoruz” dedi.

SANTEK Kocaeli Valiliği İlhami Aktaş
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber