Sarsıntıyla uyandılar, evsiz kaldılar!
Diyarbakır, asrın felaketi olarak adlandırılan olayda büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldı. Galeria Sitesi, Serin-2, Dündar, Yoldaş ve Sözel ile Hisami apartmanlarında meydana gelen depremlerde toplamda 6 bina yıkıldı, 412 vatandaş hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi yaralandı.
Depremin üzerinden bir yıl geçtikten sonra, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin koordinasyonuyla yaraların sarılması için çaba harcandı. Depremzedeler, uygun yerlere yerleştirildi. İlk olarak çadır kentler kuruldu, ardından Kayapınar ilçesinde oluşturulan 621 konteyner kentte 2 bin 400 civarında depremzede barındırıldı ve burada eğitimden barınmaya kadar tüm ihtiyaçları karşılandı. Bu süre zarfında, Bağlar ilçesi Oğlaklı Mahallesi'nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından yapılacak konutlar için yer belirlendi. İlk etapta 6 bin 40 konutun inşasına başlandı ve kırsallar dahil 1423 konutun tamamlanmasıyla hak sahiplerine teslimat aşamasına gelindi; diğer konutların yapım süreçleri ise devam etmektedir. Deprem sürecinde, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Diyarbakır'da 200 binin üzerinde vatandaşa psikososyal destek sağlandı.
"DEPREM SORUŞTURMA BÜROSU AÇILDI"
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, depremde yıkılan binalardaki kusurları tespit etmek amacıyla "Deprem Soruşturma Bürosu"nu oluşturdu. Bu soruşturma kapsamında, müteahhitler ve arsa sahipleri de dahil olmak üzere toplamda 19 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle iddianameler hazırlandı ve mahkemeler tarafından kabul edildi. Mahkemelerde görülen davalar arasında, Mimar Sinan Caddesi'nde bulunan Diyar Galeria B Blok, Dündar Apartmanı, Hisami Apartmanı, Yoldaş Apartmanı, Serin-2 Apartmanı ve Sözel Apartmanı'na ilişkin tutuklu ve tutuksuz sanıkların yargılanması bulunmaktadır. Bu süreçte mahkemeler, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerini devam ettirerek, duruşmaları ileri bir tarihe erteledi.
Depremzedelerden biri olan Hülya Andiç, yaşadıklarını anlatarak, evlerini kaybettiklerini ve TOKİ tarafından sağlanan konteynerde beklediklerini ifade etti. Diğer bir depremzede Lamia Ekinci ise ilk depremde evlerini terk ettiklerini ve şu anda konteyner kentte yaşadıklarını belirtti. Depremzedelerin talepleri arasında, evlerine kavuşmak ve normal yaşamlarına dönmek öne çıkıyor.