Şeytan taşlama hikayesi nedir? Akabe Cemresi ne zaman yapılır? Şeytan nasıl taşlanır?

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü organizesinde ilk hac kafileleri yola çıkıyor. Peki Hac ibadetinin bir parçası olan şeytan taşlama nedir?

Hac kafilelerinin yola çıkması ile gündemde en çok yer alan ifadeler şeytan taşlamasının nasıl yapıldığına yönelik oldu. Hac ibadetinin bir parçası olarak şeytan taşlanması İslam inancına göre, Hz. İbrahim'in (asm) şeytanı taşlamasından dolayı yapılan bir eylemdir. Hz. İbrahim (asm), Allah'ın (cc) emri üzerine, kendisine kötü telkinler veren şeytana karşı direnmiş ve onu taşlamıştır. Bu nedenle, Hac ibadetinde şeytan taşlamak, şeytani düşüncelere, kötülüklere ve günahlara karşı direnme ve Allah'a (cc) itaati simgeler.

ŞEYTAN TAŞLAMASININ HİKAYESİ

Hz. İbrahim'in (asm) şeytanı taşlama hikayesi, İslam inancında önemli bir yer tutar. Bu hikaye, Hz. İbrahim'in (asm) şeytani tuzaklara karşı olan imanını ve Allah'a olan bağlılığını simgeler. Hikaye, Kur'an'da ve İslam geleneklerinde anlatılır. Özetle şöyle gelişir: Hz. İbrahim (asm), Allah'a (cc) olan inancı ve bağlılığıyla bilinir. Bir gün, Allah (cc) ona bir imtihan vermek için şeytanı Hz. İbrahim'in (asm) karşısına çıkarır. Şeytan, ona Allah'ın (cc) emirlerine karşı çıkması için onu kışkırtır ve sınamak ister. Şeytan Hz.İbrahim'e rüyasında oğlunu kurban etmesi emrini alır gibi gösterir. Hz.İbrahim, bu zorlu emre karşı gelmeme ve Allah'a itaat etme niyetiyle oğlu Hz.İsmail'i kurban etmek için hazırlıklara başlar. Ancak Allah, İbrahim'in sadakatini ve teslimiyetini görmüş ve onun yerine bir koç göndermiştir. Bu, Hz.İbrahim'in imanının bir göstergesidir.

Daha sonra şeytan, Hz.İbrahim ve oğlu Hz.İsmail'in Mina'da büyük bir taşa çarpmak üzere yola koyuldukları sırada onları engellemek için karşılarına çıkar. Ancak Hz.İbrahim, şeytanı taşlarla kovalayarak uzaklaştırır. Bu, şeytanın insanı doğru yoldan saptırma çabalarına karşı mücadele etmenin sembolik bir temsili olarak kabul edilir. Ardından şeytan, İbrahim'in Mina'da büyük bir taşa çarpmak üzere olduğu sırada yeniden onları durdurmaya çalışır. Ancak yine başarılı olamaz. Bu olaylar, Hz.İbrahim'in sabrı, teslimiyeti ve Allah'a olan güveni üzerine bir imtihan olarak anlatılır. Onun şeytani tuzaklara karşı direnişi ve Allah'a olan teslimiyeti, Müslümanlar için önemli bir örnek teşkil eder ve imanlarını güçlendirir. Bu yüzden, Hz. İbrahim'in şeytanı taşlama hikayesi İslam inancında büyük bir değere sahiptir.

AKABE CEMRESİ'NİN ZAMANI NEDİR?

Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre Arafat'ta Akabe cemresine taş atma zamanını ve kuralları bellidir. Hanefi mezhebine göre, taşlama bayramın birinci günü fecr-i sadıktan başlayıp ikinci gün fecr-i sadığa kadar devam eder. Fecr-i sadıktan önce taşlama yapılamaz ve bu durumda taşlar vakti içinde atılmazsa dem gerekir. İmam Ebû Yûsuf ile İmam Muhammed'e göre ise, vaktinde atılamayan taşlar bayram sonuna kadar kaza olarak atılabilir ve ceza gerektirmez. Şafiî ve Hanbeli mezheplerine göre ise, taşlama Arefe gününü bayramın birinci gününe bağlayan gece yarısından başlar ve bayramın dördüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu görüşe göre, taşlar bayramın dördüncü gününe kadar atılabilir ve herhangi bir ceza gerektirmez. Son olarak, günümüzde organizasyon gereklilikleri ve izdiham gibi nedenlerden dolayı bu görüşlere uygun hareket edilmesi gerekir.

ŞEYTAN NASIL TAŞLANIR?

Şeytan taşlama, İslam dininde Hac ibadetinin bir parçası olan Arefe gününde gerçekleştirilen bir eylemdir. Arefe günü, hacı adaylarının Mina'da bulunduğu ve Hac ibadetinin en önemli günlerinden biridir. Şeytan taşlama, sembolik olarak, Hz.İbrahim'in (asm) Şeytanı taşladığı inancına dayanır. Şeytan taşlama ritüeli, üç küçük sütun veya direğe küçük taşlar atmayı içerir. Bu sütunlar, Müslümanlar için İbrahim'in Şeytan'ı atmak için kullandığı üç yerin temsili olarak kabul edilir. Hacılar, bu ritüeli gerçekleştirirken, şeytani düşüncelere, kötülüklere ve günahlara karşı direnmeyi sembolize ederler. Hacılar, Arefe günü boyunca Mina'da vakit geçirir ve şeytan taşlama ritüelini gerçekleştirirler. Bu, Allah'a yakınlaşma, günahları temizleme ve tazim etme amacını taşır. Bu ritüel, İslam'ın öğretilerine göre, Hac ibadetini tamamlamanın bir parçası olarak kabul edilir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber