SGK listeyi güncelledi: Şartlar sizde varsa erken emeklisiniz!

SGK'nın yeni yayınladığı listeye göre gerekli hastalık şartlarını karşılarsanız erken emekli olma şansınız var.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belirlediği listede bulunan hastalıklardan birine sahip olan vatandaşlar, gerekli şartları yerine getirdikleri taktirde erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor.

KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Yasalara göre, iş hayatına başlayan sigortalı yurttaşlar, çeşitli sebeplerle malul duruma düşmeleri halinde erken emeklilik hakkına sahip olabiliyor. Bu hak, genellikle engelli hakları ve malulen emeklilik olarak isimlendirilen iki ana gruba ayrılıyor. Sağlık sorunları sebebiyle iş yaşamlarını devam ettirmekte zorlanan vatandaşlar için erken emeklilik seçeneklerine, SGK tarafından belirlenen özel düzenlemelerle destek veriliyor. Malulen emeklilik kapsamında ele alınan hastalıklar belirli özel durumları barındırıyor. Ancak her türlü hastalık durumu malulen emekliliği gerektirmiyor. Bu hastalıkların, bireyde iş gücünde yüzde 60 ve üzerinde bir kayıp oluşturduğu belirlemeli.

EN AZ 10 YIL...

Ayrıca mevzuatta, sigortalı kişinin bu hakka sahip olabilmek için en az 10 yıl sigortalı çalışmış olması ve bin 800 günlük prim ödemesi yapmış olması gibi şartlar da belirtiliyor.

HANGİ HASTALIĞI GEÇİRENLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Özellikle iş yaşantısının temposuna uyum gösteremeyen, sağlık durumu bozulan ya da rapor alan bireyler için erken emeklilik fırsatları önemli bir destek sağlıyor. Ekonomim'in aktardığı habere göre, sosyal güvenlik mevzuatı bu ihtiyaca yanıt verme hedefiyle özel düzenlemeleri barındırıyor ve vatandaşların hak ettikleri emeklilik avantajlarından faydalanmaları sağlıyor.

Malulen emekliliğe tabi olan hastalıklar şu şekilde:

- Kanser

- Epilepsi

- Parkinson hastalığı

- Beyin tümörleri

- Behçet hastalığı

- Organ nakli (kemik iliği hariç)

- AIDS

- Tüberküloz

- Siroz

- Zeka geriliği

- Şizofreni

- Bipolar bozukluk

- Multipl skleroz (MS)

- Serebral palsi

- Felç

- Uzuv kayıpları

- Demans

- Görme kaybı

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber