Sokak hayvanları yasası çıktı mı? Köpekler uyutulacak mı?

Sokak hayvanları yasası son durum gelişmeleri yakından takip ediliyor. Bir süredir kamuoyunun gündeminde sokak köpekleri uyutulacak mı, sorusu yer alırken, sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinde sona gelindi. -

Sokak köpekleri uyutulacak mı, sorusu kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı. Son gelen gelişmeye göre AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkanvekillerini ziyaret ederek, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

SOKAK HAYVANLARI YASASI SON DURUM

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ GÜLER'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CNN TÜRK'te Duygu Ayaz Bayram'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Hem toplumsal manada hem de toplum sağlığı açısından bir sorun olduğunu görüyoruz burada. Bunu ortadan kaldırma adına 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ve 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kapsamı içerisinden ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz.

Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesimi ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile beraber sahiplendirme, yani hayvansever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor.

4/11

UYUTULMA OLACAK MI?

Yasada olmak zorunda. 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ile toplumsal risk taşıyan, kuduz riski taşıyan, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan, beslenme zorluğu çeken hayvanlarımız var. Dolayısıyla barınaktaki diğer hayvanlarında sağlığını korumak zorundasınız.

Ötanazi kavramı olarak geçecek. Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından. Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor.

Sokakların güveli hale gelmesi gerekiyor. Bu köpeklerin mutlaka toplanması lazım. Ve nitelikli, kalitesi yüksek barınaklara alınması gerekiyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber