“Tahir Başkan Ali Müdüre güvenip musluktan mı su içiyor?”

İSU Genel Kurul Toplantısında asbestli su gerçeğine dikkat çeken CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Nazım Gençtürk, “Tahir başkanım Ali müdürüme güvenip de suyu çeşmeden mi içiyor mu bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı bugün Kocaeli Kongre Merkezinde yapıldı. Toplam 17 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlandığı meclis toplantısına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Başkanlık yaptı. Türkiye Belediye Birliği Meclis Üyesi seçimleri sorası yaklaşık 5 dakika süren meclis toplantısı sonrası İSU Genel Kurulu yapıldı.

“TAHİR BAŞKAN SUYU ÇEŞMEDEN Mİ İÇİYOR”

Faaliyet raporu sunumu sonrası söz alan CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Nazım Gençtürk, “Kocaeli’de su çeşmeden içilir diye afaki bir söylemimiz var. İSU’nun internet sitesine girince karşımıza bu slogan çıkıyor. Benim çevremde suyu gönül rahatlığı ile çeşmeden içebilen kimse yok. Ali Sağlık kendi evinde suyu çeşmeden mi içiyor bilmiyorum, Tahir başkanım Ali müdürüme güvenip de suyu çeşmeden mi içiyor bilmiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim ki;. Suyun barajdan çıkışı temiz olabilir depolaması temiz olabilir, çıkışı temiz olabilir ama asbestli borulardan geçip de çeşmeden akan suyun analizi yok burada. Onun analizi ciğerlerimizde maalesef.

“OLDU BİTTİYE GETİRİLMİŞ”

Şartnamelerin hazırlanmasında basiretsizlik olduğunu görebiliyoruz. Bize sunulan faaliyet raporunda ve ekli belgelerde sanki bir şeyler oldu bittiye getirilmiş, tam ayrıntıları anlaşılmasın diye özel çaba sarfedilmiş gibi. Gelir kalemlerinin toplamı verilmiş abonelik geliri-atık su geliri-kira geliri vs. toplamı verilmiş. Hangi kalemden ne gelir elde edilmişi göremiyoruz. Gider kalemleri hangi müdürlüğünü hangi daire başkanlığının hangi gideri yaptığı belirtilmeksizin toplamlar üzerinden verilmiş. Biz bir müdürlüğün görev yetki alanı ile uyumlu bir gelir-gider harcaması var mı göremiyoruz. Bazı kalem harcamaları özellikle dikkatimizi çekti. Mesela araç kiralamaları, bizim İzmit Belediyesi olarak hassas olduğumuz bir konu.

“İZMİT BELEDİYESİ DAHA FAZLA”

İSU’nun envanterinde araç bedeli 66 milyon. Tüm Kocaeli genelinde hizmet veren yaptığı iş itibariyle de özel donanımlı araçlara sahip olması gereken İSU’nun bu kadar araçla hizmet vermesi mümkün değil. Karşılaştırma açısından söylüyorum İzmit Belediyesi araç envanterinde 338 milyonluk araç var. Demek ki İSU araç kiralıyor. Ancak kiralama bedellerine baktığımızda yine rakam ve araç uyumsuzluğunu görüyoruz. Kuka bile kiralık.

“AÇIKLAMAYA MUHTAÇ”

Gider taahhütleri hesabında 1,5 milyar öngörülmüş. Ancak biz ihalelerde görüyoruz ki öngörülen taahhüt bedellerinin 3 katı 4 katı ödemeler söz konusu. Az önce de devam eden işlerin vaziyetlerinden bahsettim. Hal böyleyken bu rakama sadık kalınması da çok mümkün gözükmüyor. Açıklamaya muhtaç kalemler söz konusu; 2 milyon yolluk verilmiş. Araç sayısına bakıyoruz, yakıt bedellerine bakıyoruz, personel sayısına bakıyoruz nereden bakarsanız bakın bir tutarsızlık var. Bu yolluklar kime hangi görev kapsamında veriliyor, etkin bir denetimi var mıdır?

“PARAYI KASADA TUTUMUŞUZ”

Bu kadar liyakatsiz yönetim anlayışına, eş dost hısım akrabaya. İhalelerdeki özensizliğe denetimsizliğe , öngörüsüzlüğe rağmen şirket 767 milyon kar etmiş gözüküyor. BİZ bu karı su hizmetini arttırmak için suyun fiyatını düşürmek için kullanmamışız kasada tutmuşuz” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber