Tahir Büyükakın: Marmara ölüyor
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilaj konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, TV100 ekranlarında, gazeteci Osman Kenan Çapoğlu’nun sorularını yanıtlayarak, Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Büyükakın, Marmara Denizi'nde yaşanan kirliliğin ve müsilajın temel sebeplerine dair bilgilendirmelerde bulunarak, özellikle İstanbul’un sorumlulukları üzerinde durdu.
"MİKROORGANİZMALAR TARAFINDAN.."
Büyükakın, müsilajın Marmara Denizi’ndeki bir mikroorganizma tarafından üretildiğini belirterek, “Müsilaja sebep olan bir mikroorganizma var. Bunu bilim insanları söylüyor. Ne olduğunu biliyoruz, nasıl olduğunu da biliyoruz. Bu canlı, azot ve fosforla besleniyor. Marmara Denizi’ne azot ve fosforu veren birçok kaynak var. Bunlardan biri de evsel atıklar yani kanalizasyon. Eğer Marmara’yı kanalizasyon çukuru olarak kullanırsanız, o zaman bu canlının beslenme kaynağını sağlamış olursunuz ve popülasyonu hızla artar, denizi kaplar” ifadelerini kullandı. Başkan Büyükakın, Marmara Denizi’ne günde 4,5 milyon metreküplük evsel atık su deşarjı yapıldığını belirterek, İstanbul’un bu sorunun başlıca kaynağı olduğunu vurguladı: “Bunun yüzde 53’ü ön arıtma ile gideriliyor. Yani kaba pislik tutularak geri kalan pislik denize bırakılıyor. Görünürde bir kirlilik olmaz ama azot ve fosfor ortamda kalır. Bu da müsilajın oluşumuna sebep olur.”
"MARMARA ÖLÜYOR"
”Arıtma tesisini çalıştırmazsak denize gider. Yıllardır biriken bu. Artırma tesisi günlük 350 ton denize gitmemesini sağlıyor. İstanbul’un rakamı Kocaeli’nin 10 katıdır. Bir milyon ton her gün İstanbul’dan gider. Bu problemden kurtulmak için. Yarın yönetilemez hale gelmemesi için. Beş yıl önce alınan kararların devreye alınması. Belediyelerin üzerine düşen arıtma tesisi sorumluluğunu yerine getirmesi, özellikle İstanbul yine söylüyorum gereğini yapması lazım. Yoksa biz orayı istediğimiz kadar temizleyelim istediğimiz sonuca varamayız. Bu tedbir acilen alınmalı yoksa Marmara ölüyor.”
"İSTANBUL BELEDİYESİ ARITMA TESİSİ YAPMALI"
Büyükakın, Marmara Denizi'ne yönelik alınacak önlemlerde İstanbul’un yeterli adımları atmadığını ifade etti ve Bursa örneğini verdi: “Bursa Belediyesi işini yapıyor, tebrik ediyorum. Bu bir parti meselesi değil. Bursa CHP yönetiminde, ama işini düzgün yapıyor. Ancak İstanbul Belediyesi, arıtma tesisi yapmalı. Ne kadar içme suyu hattı yapıldığına bakıyoruz, ancak ne kadar arıtma tesisi yapıldığını görmek gerek. İstanbul, arıtma tesisi yapması gereken yerlerden biri.”
"5 YIL İÇİNDE KAVUŞULABİLİR"
Büyükakın, bilim insanlarının Marmara Denizi'nin eski oksijen seviyesine dönmesi için 5 yıl gibi bir süre öngördüğünü belirterek, “Eğer bugünden itibaren gereken tedbirler alınırsa, Marmara Denizi eski oksijen seviyesine 5 yıl içinde kavuşabilir. Bilim insanları böyle söylüyor” dedi. Ayrıca, tarımsal sulama ve endüstriyel atık sularının doğru şekilde arıtılması gerektiğini vurguladı: “Evsel atık suları ki en baştaki faktör bu. Arıtma tesisleri kurarak, bu suları arıtıp denize vereceğiz.”
"HERKES KOCAELİ GİBİ YAPSA..."
Kocaeli’deki arıtma tesislerine de değinen Büyükakın, “Kocaeli’nde 23 tane arıtma tesisi var. Bizim bir damla suyumuz arıtma tesisinden geçmeden denize deşarj gitmiyor. Bizde yüzde 100 arıtma tesisinden geçiyor. Tesislerimizin yüzde 75’i ileri biyolojik arıtma yapıyor, yüzde 25’i ise biyolojik arıtma yapıyor. Yani fosforu almıyoruz. Aslında herkes bizim gibi arıtma yaparsa, Marmara Denizi’nde bu müsilaj görünmezdi” şeklinde konuştu.
"İFLAS NOKTASINA GELDİ"
Büyükakın, Marmara Denizi’nin artık “iflas noktasına geldiğini” ve alarm zillerinin çaldığını ifade etti. “Marmara Denizi ölüyor. Oksijen seviyeleri şu an 6’lara düştü, ama olması gereken 8. İzmir'deki çalışmalara göre, sudaki amonyak miktarı artmış, oksijen seviyesi sıfıra yaklaşmış. Bu da balık ölümlerine sebep oluyor. Oksijen tükenince, zararsız türler yaşayamaz, kirli ortamda yaşayan türler artar. Deniz anaları popülasyonu mesela hızla artıyor” dedi.
"İSTANBUL İÇİN ACİL EYLEM ÇAĞRISI"
Büyükakın, sorunun çözülmesi için İstanbul’un üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirterek, “İstanbul’un üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi lazım. Diğer kurum ve kuruluşların da o 22 maddelik eylem planını kendi sorumluluk alanlarında yerine getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde Marmara ölüyor” dedi. Başkan, özellikle İstanbul’un arıtma tesislerine yatırım yapması gerektiğinin altını çizdi.
"MAALİYETİ 700 MİLYON"
Büyükakın, Kocaeli'deki arıtma tesislerinin büyük bir maliyet oluşturduğunu belirterek, “Bizim 23 tane arıtma tesisimizin yıllık sadece elektrik maliyeti 700 milyon lira. Bunlar büyük bedeller” dedi ve bu kadar büyük bir yatırımı gerçekleştiren belediyelerin özenle çalıştığını, diğer illerin de benzer adımları atması gerektiğini vurguladı.