Tören alanının değişmesine tepki

Atatürk sağlığında yapılan ve Atatürk’ün beğenisini kazanan Bronz Atatürk Heykeli’nin bulunduğu Kültür Tepesi artık tören alanı olarak kullanılmayacak. Duruma tepki gösteren İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, “İzmit’in tören alanı Cumhuriyetin 10’uncu yılına yetiştirilen Atatürk Anıtının olduğu yerdir. Bizim tören alanımız orasıdır” dedi

Türkiye Cumhuriyeti’nin 10’uncu yılında heykeltraş Nejat Sirel tarafından yapılan bronz Atatürk Heykeli, Kocaeli’nin en önemli cumhuriyet dönemi eserlerinden biri olma özelliğine sahip. Sultan Abdülhamit Döneminde inşa edilen Saat Kulesi ve Saray civarına yapılan tören alanına yerleştirilen Mareşal üniforması ve omuzlarından çizmelerine kadar inen pelerin giyen Atatürk batıyı işaret ediyor.

“YENİ ALAN YAPILIYOR”

Atatürk’ün sağlığında yapılan Atatürk heykellerinden biri olma özelliğine sahip olan ve Atatürk’ün İzmit halkına teşekkür ettiği heykel önünde yıllardır çelenk sunma törenleri gerçekleşiyor. Kent tarihine mal olmuş ve Büyükşehir Belediyesinin de logosuna yer alan heykelin bulunduğu alan tören alanı olmaktan çıkarılıyor. Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen yeni alan Kent Meydanına yapılacak. 29 Ekim tarihine yetiştirilmeye çalışılan projeye Biz İzmitiz Grubu Kurucusu Hüseyin Erol tepki gösterdi.

“KAYIP HEYKEL”

Yıllardır resmi törenlerin Kültür Tepesinde yapıldığını ifade eden Erol, “İzmit tarihine sevdalı olanlar. Bu kente aidiyet hissi olanlar tören alanı olarak kültür tepesinin devam etmesini istiyor. Kesinlikte yeni bir alana ihtiyaç yoktu. Şuan ki Atatürk anıtı bizim için yeterli. Eskiden törenler eski Vilayet Binasının bulunduğu alanda yapılırdı. Orada bir Atatürk heykeli bulunurdu. Vilayet Binası yıkıldıktan sonra orada bulunan Atatürk Heykeli de kayıplara karıştı. Daha önce defalarca kez sorduk. O heykel de kayıp durumda.

“RUHU OLACAĞINI ZANNETMİYORUM”

Bir İzmitli olarak, Biz İzmitiz grubunun kurucusu olarka tören alanının Kültür Tepesinde kalmasını isterim. Neden yeni bir alana ihtiyaç duyulduğunu bilemeyiz. Hangi amaçla yaptıklarını bilmiyorum. Sağlam bir gerekçesi olduğunu sanmıyorum. Gerek yok böyle bir şeye. Yeni yapılacak meydanda ruhun olacağını zannetmiyorum. kent Konseyi Başkanı olarak bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. İzmit’in tören alanı Cumhuriyetin 10’uncu yılına yetiştirilen, Nejat Sirel tarafından yapılan ve 1933 yılında açılan Atatürk Anıtının olduğu yerdir. Kentin ruhu oradadır. Bizim tören alanımız orasıdır” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber