Türk Ocakları'ndan Anayasa ve Cumhuriyeti Konferansı

Türk Ocakları Kocaeli Şubesi'nin düzenlediği, Tartışmaların Işığında Anayasa ve Cumhuriyeti Konferansı'na iki önemli bilim insanı katılım gösterdi.

Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKMER) Müdürülüğü yanısıra aynı üniversitede Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi görevini yürüten Prof. Dr. Köksal ŞAHİN ile yine Sakarya Üniversitesinde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Enis ŞAHİN “Tartışmaların Işığında Anayasa ve Cumhuriyeti” konulu konferansta bilgi ve birikimlerini paylaştılar. Uzman Tarihçi Emrah Öztürk’ün de moderatör olarak yer aldığı konferansta açılış konuşmasını şube başkanı Ali YILDIZ gerçekleştirdi.

"AKILCI VE İLİ TEMELLİ CUMHURİYET FİKRİ İDRAK EDİLEMEMİŞTİR"

YILDIZ konuşmasında ATATÜRK’ün “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir..” sözünü hatırlatırken, devamında; “10 Kasım geçeli daha birkaç gün oldu ve kamuoyundaki tartışmalar gösterdi ki Mustafa Kemal’i anlayarak, akılcı ve ilmi temelli Cumhuriyet fikri idrak edilememiştir. Bu amaçla bugün buradayız. Kıymetli akademisyen misafirlerimiz de bu ortak ülküde zahmet ederek geldikleri için ayrıca şükranlarımızı sunarız.” İfadelerine yer verdi.

CUMHURİYET NEDİR?

Programın devamında moderatör Emrah ÖZTÜRK sözü Prof. Dr. Enis ŞAHİN’ne “Cumhuriyet nedir?” sorusunu yöneltti; ŞAHİN; Cumhuriyetin tanımını yaparak, Cumhuriyet fikrinin Osmanlı devleti içerisindeki gelişimi ve Mustafa Kemal'in Cumhuriyet’ten ne anladığına uzun uzun değindi. Konuşmanın seyrinde Atatürk’ün bu fikre ne zaman ve nasıl inandığını anlayabilmek için Osmanlı Devleti'nin son yüz yılında yaşadığı toprak kayıplarından dolayı devleti kurtarmak yıkılmasını önlemek amacıyla Osmanlı aydınlarının geliştirmiş olduğu bazı siyasi çareleri ve bunların uygulanması aşamasında yaşadığımız zorluklar nihayetinde Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan ağır mağlubiyete değindi.

"MİLLETİN AZMİ VE GAYRETLERİYLE YENİ TÜRKİYE DEVLETİ KURULDU"

Prof. Dr. Enis ŞAHİN: “Bağımsızlığımızın tamamen tehlikeye girmesi üzerine Mustafa Kemal ve arkadaşlarının başlatmış olduğu milli mücadele esnasında ve sonrasında devletin kurtuluşunun ancak ve ancak milletin azim ve gayretleri ile gerçekleşeceğine duygular inanç ve kararlılıkla yeni bir Türkiye devleti kuruldu. Bu devleti her türlü fedakarlıkları göze alarak vatanını savunan Türk milletinin himayesinde olmalıdır, Cumhuriyet fikrini hem Mustafa Kemal'in zihninde oluşan bir ideal hem de o günün şartlarında oluşan bir realitedir” diyerek sözlerini tamamladı.

GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARTMAMIZ GEREKİYOR

Prof. Dr. Köksal ŞAHİN’de konuşmasında Anayasanın tanımını yaparak Dünyada ve Türkiye'de anayasacılık hareketinin hangi aşamalardan geçerek olgunlaştığını anlattı. Sonrasında Türkiye'de yapılan anayasaları ve bu anayasaların yapıldığı koşulları değerlendirerek; Günümüzde eğer bir anayasa yapılacaksa geçmişteki yaptığımız anayasalardan ve onları oluşturan koşullardan ders çıkartmamız gerektiğini ve daha sağlıklı daha çoğulcu ve katılımcı bir konjektörde sivil bir anayasanın oluşmasının bu millete daha faydalı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Program sonunda akademisyen konuşmacılara program hatıraları takdim edildi. Konferansı takip eden Vali Yardımcısı Aslan AVŞARBEY, Prof. Dr. Enis ŞAHİN Beye; Türk ocakları Şube Başkanı Ali YILDIZ ise Prof. Dr. Köksal ŞAHİN Beye plaketleri takdim ettiler.

Türk Ocakları Kocaeli Şubesi Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Köksal ŞAHİN Prof. Dr. Enis ŞAHİN
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber