Uzaydan Koceli’ye bağlandı

Türkiye'nin ilk uzaya gönderdiği isim olan Alper Gezeravcı Kocaeli'deki TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin ilk uzaya gönderdiği isim olan Alper Gezeravcı Kocaeli'de TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Programa TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, İstanbul ve Kocaeli'deki fen liselerinden ve uluslararası olimpiyatlarda yer alan öğrenciler de katılım sağladı.

TÜRKİYE'YE GİRİŞ SAATİNİ AÇIKLADI

Alper Gezeravcı programda yaptığı açıklamada Arjantin'i fethettiklerini ve Batı Afrika'daki Mişi Sahili'ne doğru yaklaştıklarını söylerken Atlantik Okyanusu'nun üzerinde olduklarını ifade etti. Gezeravcı, 10.43.53'te Ege Denizi üzerinden Türkiye'ye giriş yapacaklarını belirtirken, 10.44'te de Girit'ten geçeceklerini açıkladı.

"BULUNDUĞUM ANIN NE KADAR OLAĞANÜSTÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM"

Fırlatma sürecinde yaşadıklarını anlatan Alper Gezeravcı, "Mİlletimizin heyecanla beklediği o anın geldiğini, tüm ülkemizin bu süreçte ekran başında olduğunu bilmek beni çok mutlu etti. Bulunduğum anın ne kadar olağanüstü olduğunu düşündüm. Bu işin duygusal tarafıydı ama diğer taraftan da acil durumda göstereceğimiz reaksiyonları da zihnimden tekrar ediyordum" dedi. Alper Gezeravcı, "Vücudumuz yer çekiminin ezici ağrılığı altındayken gerekli bedensel yeteneklerimizi geliştirdik. Havacılık eğitimim sayesinde fırlatma öncesinde ve sırasında bu süreci rahatlıkla geçtim" diye konuştu.

DENEYLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Deneyler hakkında da açıklama yapan Alper Gezeravcı, deney konularının biyoloji, fizik, genetik, malzeme bilimi ve tıp alanını içerdiğini söyledi. Deneylerin öğrenciler ve bilim insanlarının araştırmaları kapssamında gerçekleştiğini ifade ederken, TÜBİTAK bünyesinde hazırlanan deneyden bahsetti. Kimyasal tepkimesiz koşullarda katı parçacıklar ile akışkan ortam arasıdna homojen bir karışımıın oluşturulmasında yer çekiminin etkisini araştırdıklarını söyledi. Tıp alanındaki çalışmalardan da bahseden Gezeravcı radyosyoan maaruz kalmanın kansere neden olan baskılayıcı hücrelere etkisini incelediklerini dile getirdi.

"VÜCUDUMUZUN MÜCADELE ETMESİ GEREKEN BİRÇOK SORUN VAR"

Uzaya yönelik çalışmaların da yapıldığını ifade eden Alper Gezeravcı Muş Bilim ve Sanat Merkezi'nden öğrencilerin sunduğu deneyin olduğunu belirtti. TÜBİTAK Bilim Olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden bir öğrenci ise "Uzay ortamında insan sağlığı ve fizyolojisinde nasıl değişimler olduğu hakkında deney yürütüyorsunuz. Bize bu deney hakkında bilgi verir misiniz?" diye sordu. Uzay uçuşunun birçok zorlayıcı koşullara sahip olduğunu ifade eden Alper Gezeravcı; "İçinde bulunduğumuz istasyon bizi çevresel faktörlerden koruyor ama yine de vücudumuzun mücadele etmesi gereken birçok fizyolojik zorluk var. Fırlatma sırasında çok yüksek kuvvetlere maruz kalma potansiyelimiz var" dedi.

"ANKARA ÜNİVERSİTESİ BENİM VÜCUDUMDAKİ DENEYLERİ İNCELEYECEK"

Düşük yer çekimi sebebiyle beslenme ve uykusuzluk gibi sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Gezeravcı; " Ankara Üniversitesi'ndeki bilim insanlarımız da fırlatma, uzay ortamı ve geri dönüşün insan sağlığı üzerindeki bu etkilerini ortaya çıkarmak için çalışıyorlar. Bunun için de benim vücudumda gerçekleşen kimyasal ve fizyolojik değişimlere dair verileri inceleyecekler bu gibi veriler de bundan sonraki görevlerde hem olumsuz etkilere hem de dünyadaki hastalıklara karşı tedavi ve tedbirler geliştirmeye katkı sunacak" dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber