Yazar Tarık Tufan: Influencerlar sizi iyileştirmez

Yazar Tarık Tufan, 14. Kocaeli Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle bir araya geldi. Selim Sırrı Paşa Salonu’nda okurlarıyla buluşan Tufan, “Influencerlar sizi iyileştirmez. Youtuberlar size iyi gelmez. İfadelerini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen 14. Kocaeli Kitap Fuarı yazar Tarık Tufan’ı konuk etti. Selim Sırrı Paşa Salonu’nda okurlarıyla buluşan Tufan, “Influencerlar sizi iyileştirmez. Youtuberlar size iyi gelmez. Bir zaman dilimi düşünün ki insanların ne düşünmelerine, hangi kıyafeti giyeceğine, gideceği mekana yani yaşam tarzlarına influencerlar karar veriyor” dedi.

"KELİMELER, KAHRAMANLAR, BAŞKA HAYATLAR..."

“Kelimeler, Kahramanlar, Başka Hayatlar” konulu söyleşisinde konuşan Tufan, “Yüz yüze iletişim azaldıkça insanlar birbirlerine karşı yabancılaştılar. İletişim yüz yüze olur. Yüz yüze iletişim, insan kalbini, ruhunu birbirine yakınlaştırır’’ ifadelerini kullandı. Kitabın da insan hayatında azaldığını söyleyen Tufan, sözlerine şöyle devam etti; “Sesli kitaplar var artık. Tamam güzel. Yoldayken dinliyoruz ama bir düşünmemiz lazım. Biz burada ne kazanıyor ve ne kaybediyoruz? Mesela zaman kazanıyoruz. Zaman kazanırken çok büyük bir anlam kaybediyoruz. O anlamı kaybettiğinde zamanın tümünü sana verseler de anlamsız.”

“SİZİN DE HAYATA BORÇLARINIZ VAR”

İnsanların hayatlarını her şeyden haz almak gibi temel bir meseleye oturttuğunu dile getiren Tufan, insanı gerçekten değerli kılan şeyin maddi haz değil manevi haz olduğunu aktardı. “Yeni insan son derecede şımarık” diyen Tufan, “Birini gerçekten sevmek, hayatında tutmak, şifa olmak bütün bunlar gerçekten fedakarlık ister. Yeni insan hiç sorumluluk almasın ama herkes onun için çalışsın istiyor. Hayatın onlara borçlu olduğunu düşünüyor. Alacaklı bir hisle yaşamını sürdürüyor. Sizin de hayata borçlarınız var. Sorumluluk almadan haz peşinde koşmak adil değil. Sonrasında ne oluyor biliyor musunuz? Hayattan sürekli alacaklı olduğunu düşünen insanlar, hayatın gerçekliğinin bunun olmadığını öğrendiğinde travma yaşıyor” şeklinde konuştu.

"KİM BU İNSANLAR, ZİHNİMİZİ KİME BIRAKTIK?"

Hayata bakış açımızı ve yaşama şeklimizi sosyal medyanın karar verdiğini belirten Tufan, katılımcılara “Kim bu insanlar? Zihnimizi kime bıraktık biz?” sorusunu yönelterek, benliğimizi kaybettiğimiz vurgusunu yaptı. Tufan, “Bizi utanç kurtaracak. Büyük düşünürler, büyük sanatçılar ‘Bizi utanç kurtaracak’ derken bir youtuber, ‘Hiçbir şeyden utanma’ diyor. Utanç iyi bir şeydir bazen. Tabii ki her yaptığından utanarak hayat devam edemez ama bazen utanmak gerek. Bir şeylerin zihnimizi açması gerekiyor. İdrak tıkanıklığı gözlerimize perde olacak. En son ne zaman gerçek bir insanla karşılaştınız?” dedi.

“KUSURLARIMIZI ÖRTMEK İÇİN FİLTRE KULLANIYORUZ”

İnsanların kusurlarını örtmek için filtre kullandığını söyleyen Tufan, toplumu esir alan bu ruh halinden kurtulmanın yolunu şöyle açıkladı; “Kusuru kim belirliyorsa hayatımızı o belirleyecek. Bir süre sonra kendi benliğimizden uzaklaşacağız. Neyi saklamamız, neyin güzel ve çirkin olduğunu o söylemeye başlıyor. Bütün bunlardan çıkıp kendi başınıza var olacak tek yol insan üzerine, benliğimiz üzerine yeniden düşünmektir. İnsanın en gerçek varlığına rastlayacağınız yerlerden biri ise emin olun hikayelerdir.” Tufan’a söyleşisinin sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’nin tanıtımı için hazırlamış olduğu Havadan Fotoğraflarla Kocaeli adlı kitap hediye edildi.

Tarık Tufan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Kitap Fuarı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber