Yeni Anayasa ile ilgili mesajları Kocaeli’den verdi ‘Milletimize olan borcumuz”

Yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili Kocaeli’de açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sivil anayasanın millete borç olduğunu ifade ederek, “Temel hak ve özgürlükleri öne alan herkesin görüşlerinin alındığı tüm siyasi partilerin uzlaşmasıyla inşallah yeni bir anayasa yapım sürecini başlatırız” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, KOSTÜ Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin açılışı için bugün Kocaeli'ye geldi. Açiliş sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, Anayasa Çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“TÜRKİYE’YE YAKIŞMAZ”

Bakan Tunç açıklamasında, “Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu hepimiz söylüyoruz. Siyasi düşüncesi çok farklı olur şu an herkes Türkiye'nin demokratik, sivil yeni, katılımcı bir anayasaya sahip olması gerektiğini söylüyor. Biz de bunu söylüyoruz. Darbe anayasasıyla yönetilmek Türkiye yüzyılının başında Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz şu zamanda Türkiye'ye yakışmaz. O nedenle Türkiye'nin demokratik, sivil, katılımcı bir anayasayı hayata geçirmesi lazım. Tabii bunu yapacak olan da Türkiye Büyük Millet Meclisi. Meclis Başkanımız bu konudaki çalışmaları da başlattı. Siyasi partilerle görüşmeleri başlattı ve devam ediyor. Bu süreç devam edecektir. Ümit ediyoruz inşallah mecliste bir uzlaşma sağlanır. Tabii öncelikle anayasanın yapımıyla ilgili olarak bu şilde bir anlaşılması lazım. Usulden sonra da diğer esasa ilişkin konuların konuşulması lazım. Anayasamızda bugüne kadar özellikle son 15 yılda temel hak ve özgürlüklerinin alanının genişletilmesi, kamu çalışanları şiddet, toplu sözleşme hakkı da dahil olmak üzere düşünce ve ifade özgürlüğü, kadın hakları, çocuk hakları ile ilgili çok önemli değişiklikler yapıldı.

“MİLLETİMİZE OLAN BORCU ÖDEMİŞ OLURUZ”

Özellikle demokrasinin standardını yükselten, darbeci, vesayetçi anlayışı ortadan kaldırmaya yönelik önemli yapısal dönüşümler de gerçekleştirildi. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı, Hakimler Savcılar Kurulu'nun yapısı, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kaldırılması, askeri mahkemelerin kaldırılması, yargı birliğinin sağlanması anlamında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gibi doğrudan milletin yürütmeyi sandıkta belirleyebilmesi, demokrasiyi güçlendiren, Cumhuriyeti güçlendiren, önemli değişiklikler, hayata geçti. Tabii bu değişiklik anayasadaki hem maddeler arasındaki yeknesaklığı bozdu hem de vesayetçi ruhu tamamen ortadan kaldırmaya yetmedi. Dolayısıyla bu ülkenin artık süreç içerisinde yamalı bohça sözü çok tekrarlanıyor. Böyle bir Anayasa değil de daha bütüncül, bütüncül. Ve temel hak ve özgürlükleri öne alan herkesin görüşlerinin alındığı tüm siyasi partilerin uzlaşmasıyla inşallah yeni bir anayasa yapım sürecini başlatırız ve milletimize olan borcumuzu da ödemiş oluruz” ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber