Yeni asgari ücret ne kadar olacak, yüzde kaç zam gelecek?

Yeni asgari ücret ne kadar olacak 2025 Ocak ayı yaklaşırken ekonominin gündem maddelerinden oldu. Yeni yıl brüt ve net asgari ücret zammı öncesi geri sayımda sona yaklaşıldı. Asgari ücret zammı Aralık ayında yapılacak tespit komisyonu toplantısının hemen ardından zam oranı belli olacak.


Asgari ücret zammı ne kadar, kaç TL olacak? Yılın sonuna yaklaşılmasıyla birlikte iş verenler ve çalışanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere asgari ücrete Aralık ayındaki asgari ücret tespit komisyonu toplantısı sonrasında 2025 Ocak ayından itibaren geçerli olacak zam belli olacak. Peki, asgari ücret zammı ne kadar, kaç TL olacak? Net ve brüt asgari ücret artışı ne kadar olacak? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte son tahminler...

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan "Asgari ücrette hükümet olarak tek başımıza karar verdiğimiz konu değil. Aralık ayının başında işçi, işveren temsilcileriyle süreci başlatacağız" dedi

Asgari ücret sürecine erken başlamış olduk. Cumhurbaşkanımızın sıklıkla ifade ettiği gibi vatandaşların hayat standartlarını yükselmek için politikalar sağlıyoruz. Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Asgari ücrette hükümet olarak tek başımıza karar verdiğimiz konu değil. Aralık ayının başında işçi, işveren temsilcileriyle süreci başlatacağız. Kapsamlı şekilde işgücünün taleplerini karşılayacak oranları hep birlikte istişarede bulunarak gündeme getiriyorlar. En son kararı asgari ücret tespit komisyonu belirledikten sonra maksimum faydayı elde edecek noktada asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz. Asgari ücreti nominal olarak 90 katına çıkardık. Asgari ücretle ilgili destek veriyoruz, 700 liraya çıkardık bu rakam çok önemli. Süreç başlamadan esnaf bazı marketlerde fiyatları değiştiriyor haberleri yapılıyor. Asgari ücreti satın alma gücünü geliştirmek için veriyoruz. Bizim hedefimiz maksimum faydayı elde etmek.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?


Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, asgari ücret beklentisini köşesinde kaleme aldı. Bayer şunları ifade etti;

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyonun aralık başında toplantıya çağrılması bekleniyor. 1 Ocak 2024‘ten itibaren yüzde 49 artışla brüt 20 bin 3 TL, net 17 bin 2 TL olarak uygulanan asgari ücrete beklentilerin aksine temmuzda ara zam yapılmayarak bir yıllık saptanmış oldu.

Önümüzdeki yıl asgari ücretin bir yıllık mı ya da 6’şar aylık mı saptanacağı belirsizliğini korurken, emekçiler 2025 yılı ücretinin ıskalanan temmuz ara zam kaybını giderecek şekilde belirlenmesini talep ediyor. Yeni ücretin 6 aylık veya bir yıllık olup olmayacağı siyasi iradenin takınacağı tutum ile netleşecek. Patronlar her zaman olduğu gibi yüksek zamma karşı çıkarken, 2025 yılı için de bir yıllık belirlenmesinden yana. Ancak temmuzda ara artış yansıtılmayan asgari ücret, açlık sınırının altında kalarak sürekli eriyor. Zira net 17 bin 2 TL’ye yükseltilen asgari ücret, dört kişilik ailenin zorunlu temel gereksinimlerini karşılayan 19 bin 271 TL tutarındaki açlık sınırının gerisinde kaldı.

2025 OCAK ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ

Yeni saptanacak ücretin ele geçeceği 1 Şubat 2025’e dek dört aylık süre olduğu dikkate alındığında emekçinin mevcut gelirinin iyiden iyiye dibe vuracağı aşikâr. 10 milyona yakın asgari ücretli 1 Ocak 2025’ten geçerli olacak zamlı parayı 1 Şubat 2025’te alacak.

Hükümetin asgari ücrete 2025 yılı için öngörülen yüzde 17.2’lik enflasyon oranı kadar zam yapmayı düşündüğü kamuoyuna yansıdı. Eğer bu yönde artış yapılırsa 20 bin TL civarında ücret ortaya çıkar. Eğer 12 aylık TÜFE oranında artış yapılırsa o da yüzde 40’ı biraz aşar. Temmuzda ara artış yansıtılmayan asgari ücrete patronların şiddetli itirazlarına rağmen yüzde 40-60 arası zam yapılması kuvvetle muhtemel. Hükümetin de bu artışa olumlu baktığı dillendiriliyor. Zamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tutumu bağlayıcı olacak. Ancak son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecektir.

ASGARİ ÜCRET 24 BİN TL Mİ OLACAK?

Geçtiğimiz günlerde Orta Vadeli Program (OVP) doğrultusunda asgari ücret zammı hesaplamaları kamuoyuna yansımıştı. Takvim.com'da yer alan habere göre, Asgari ücret çalışmalarında öncelikli olarak enflasyon verileri değerlendirilecek. OVP’de 2024 yılı için yüzde 41.5 enflasyon öngörülüyor.

Bu öngörü doğrultusunda, asgari ücrete enflasyon oranında bir artış yapılırsa, çalışanların maaşı 7 bin 56 lira artış gösterecek. Net asgari ücret 24 bin 58 liraya, brüt maaş ise 28 bin 303 liraya yükselecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu henüz önümüzdeki yıl uygulanacak zam oranlarına ilişkin çalışmalara başlamadı. Yeni yıldan önce işveren, işçi sendikaları görüşmelerinin ardından asgari ücrete ilişkin beklentiler ortaya çıkacak ve değerlendirmeler yapılacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonrası 2025 yılında uygulanacak Asgari ücret zammı belli olacak. Görüşmeler başladığı zaman asgari ücrete yapılacak zam oranları da görünecek.

Asgari ücret Zam Vedat Işıkhan
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber