Arzu Erkan, "Halk için bütçe talebinde ısrar edeceğiz"
Bütçe görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, “2024 yılı bütçesindeki vergi yükü, zenginlerin değil ücretli çalışanların sırtında. Hazırlanma aşamasında bir bütün olarak halkın görüşlerine başvurulmayan bütçe süreci demokratik değildir, sermaye örgütlerinin beklentisine uygundur. Halk için bütçe talebinde ısrar edeceğiz” dedi.
EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, 2024 bütçesinde vergi yükünün zenginlerin değil emekçilerin sırtında olduğuna dikkat çekti. Mecliste başlayan bütçe görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Arzu Erkan, ‘Yoksuldan alıp zengine veren’ diyerek; 2024 yılı bütçesindeki vergi yükünün zenginlerin değil ücretli çalışanların sırtında olduğuna dikkat çekti. Açıklamada “Halk için bütçe talebinde ısrar edeceğiz” denildi. 2024 yılı merkezi bütçesini ‘Yoksuldan alıp zengine veren, tekellere, silah tacirlerine ve savaş baronlarına milyarlar akıtacak bir bütçe’ olarak nitelendiren Erkan, emekçilerin 2024 yılında yine KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin yanı sıra 1 trilyon 188,9 milyar lira da gelir vergisi ödeyeceğini kaydetti. Ticari kurumların ödeyeceği kurumlar vergisinin ise 1 trilyon 275,7 milyar lira öngörüldüğünü aktaran Erkan, yapılacak teşvikler ve istisnalarla bu miktarın daha da azalacağının şimdiden belli olduğunu ifade etti.
“HALKIN İHTİYAÇLARINI GÖZETMİYOR”
Erkan, “Çünkü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da patronlara destek için 376,5 milyar lira kaynak ayırdıklarını açıkladı, üstelik işsizlik fonu ve sigorta primleri üzerinden sermayeye sağlanan teşvikler bu miktarın içinde değildir” dedi. Büyük bir bölümü garantili ödemelere ve sağlık şirketlerine gidecek olan sağlık hizmetleri bütçesinin 1 trilyon 650 milyon lira, sosyal yardımların da için 497 milyar lira olduğunu kaydeden Erkan, bütçenin halkın ihtiyaçlarını gözetmediğini, bu rakamlara göre 2024 yılında da emekçileri yoksulluğun beklediğini vurguladı. Savunma ve güvenlik harcamaları adı altında silah tüccarlarına ayrılan bütçenin ise 1 trilyon 133,5 milyar lira olarak tespit edildiğini kaydeden Erkan, bunun savaşçı ve çatışmacı politikalarda ısrar eden iktidarın barışı tehdit etmeye devam edeceğini gösterdiğini ifade etti.
"EĞİTİMİN YÜKÜ VELİDE"
Öte yandan 1 milyon 200 bin eğitim emekçisiyle, 18 milyona yakın öğrenciye eğitim hizmeti verilen MEB için ayrılan payın sadece 1 trilyon 92 milyar lira olduğuna dikkat çeken Erkan, açıklamasına şöyle devam etti: “Bunun büyük bir çoğunluğu ise personel gideri olacaktır. Proje ve protokollerle tarikatlar, cemaatler ve vakıflara aktarılacak kaynaklar da bu bütçeye dahil. Görüldüğü üzere eğitim hizmetlerinin yükünün yine velilerde olacağı bir yıl olacaktır 2024. Diyanet İşleri Başkanlığı 2023’ü yıl ortasında talep ettiği ek bütçeyle kapatmıştı. Önümüzdeki dönem için Diyanete ayrılan bütçe 91 milyar 824 milyon lira ile yine rekor kırıyor. Bütçe ayrıca yaygın din eğitimi hizmetleri için de 79 milyar 718 lira öngörmektedir.”
"PATRON ÖRGÜTLERİNİN BEKLENTİSİ KARŞILANDI"
Erkan, “Kamu emekçisine yüzde 14-15 zammı, asgari ücrete açlık sınırının altında kalan artışı, emekliye sefalet maaşını reva gören saray, harcamalarını da yüzde 70'e yakın artırmış durumda. Hazırlanma ve planlama aşamasında, işçi sınıfı ve emekçilerin, sendikaların, bir bütün olarak halkın ve temsilcilerinin görüşlerine başvurulmayan bütçe süreci demokratik değildir, bir dayatmadır. Bu bütçe de TÜSİAD, MÜSİAD ve benzeri sermaye örgütlerinin beklentisine uygundur. Bu yüzden yağma ve talan bütçesine hayır, sermayeye ve savaşa değil halk için bütçe talebinde ısrar edeceğiz, bunun için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.