Bakan Bolat Kocaeli’de! “Kocaeli görevini yapıyor”

Kocaeli Sanayi Odası’nın konuğu olan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kocaeli’nin başarısına değinerek, “ Kocaeli görevini yapıyor” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Kasım Ayı olağan meclis toplantısı bugün Sanayi Odası binasında yapıldı. Meclis toplantısının onur konuğu Ticaret Bakanı Ömer Bolat oldu. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Milletvekilleri Veysel Tipioğlu ve Sadettin Hülagü, KBB Başkanı Tahir Büyükakın, OSB Başkanları, Meclis Üyeleri katıldı.

“KATLİAMLAR YAPILIYOR”

“Bir süredir Oda Meclisi ve yönetimi ile bu toplantı için irtibattaydık” diyerek konuşmasına başlayan Bakan Bolat, Gazze’deki ateşkes kararına değinerek konuşmasına değindi. Bakan Bolat, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ateşkes çalışmaları yapıldı. İsrail’in savaş suçu işleyerek yaptığı katliamları biliyoruz” dedi.

“KOCAELİ GÖREVİNİ YAPIYOR”

Sözlerine Kocaeli’ye değinerek devam eden Bolat, “Kocaeli deyince nereye gidersek gidelim Kocaeli’den geçmek zorundaydık. Süzüle süzüle herkes memleketine giderdi. Sanayi Şehri olarak çok kadim bir şehrimiz. Emek şehri. Türkiye’nin 12 Sanayi Odasından biri olan Kocaeli sanayi odasının misafiriyiz. Türkiye için önemli bir şehir. Türkiye'de ki 81 vilayetinin yarısı Kocaeli gibi gelişmiş olsaydı bizim milli gelirimiz 2 katını aşar kişi başı milli gelir 20 bin doları aşardı. İnşallah onu da başaracağız. Türkiye 20 yılda çok önemli başarılar kaydetti. Kocaeli görevini yapıyor. Allah razı olsun. 150 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. Stratejik bir şehir. Sanayiye damga vuran bir şehir” şeklinde konuştu.

“ZOR BİR YILDI”

Bakan Bolat konuşmasının devamında, “2023 yılı Cumhuriyeti’nin 100'üncü yılı. Dünya ekonomisi için pek de iyi olan bir yıl olmadı. Yüksek enflasyon döneminden sonra 2023 talebin kısıldığı bir dönem oldu. Bu dünyadaki büyüme oranına da yansıyor. Dünya ticareti de eksi yönde. Küresel ithalat talebi yüzde 5’e yakın geriledi. Zor bir yıldı. Buna rağmen Türkiye ekonomisi son 20 yıldaki başarısını 2023 yılında da gösteriyor. İhracatımızda da en azından geriye gitmedik. 6 Şubat’taki büyük deprem felaketi ile ihracatımızda 7 milyara yakın kayıp yaşadık.

“BASİT BİR HEDEF VE YÖNTEMİMİZ VAR”

İş dünyamızın, özel sektörümüzün girişimciliği, dünya pazarlarını sürekli taramaları sayesinde ülke ekonomisinde ekonomik reformlar ile birlikte Türkiye Ekonomisi büyüme temposuna devam etmektedir. Bugün 115 bini aşan ihracatçı sayısına sahibiz. Cari işlemler açığını da azaltma gayreti içindeyiz. Bizim çok basit bir hedef ve yöntemimiz var. Her ay önceki yıldaki aydan daha fazla ihracat yapmak. Temmuz ayından beri bu hedefimizi başarı ile uyguluyoruz. Geçen yılın aynı aylarından daha yukarıda ihracatlarımız. Kasım ayında da aynısı olacak. İkinci hedefimiz biraz daha zor bir hedef. Bir önceki aydan daha fazla ihracat yapmak.

“36 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ ARTIŞI”

Eylül ayında sanayi üretim endeksi de açıklandı. Yüzde 4’lük bir artış var. Dün Hazine ve maliye bakanlığı açıkladı. Döviz rezervlerimiz 134 buçuk milyar dolar oldu. 150 milyar dolar döviz rezervini görürsek şaşırmayalım. Bu ülke bunu başaracak inşallah. 134 buçuk çok iyi bir rakam. Hükümetimizin uyguladığı reformlar ve tedbirler 36 milyar dolarlık bir döviz artışı gerçekleşti.

“BÜTÇENİN YÜZDE 40’I KADAR PARA DEPREM BÖLGESİNE HARCANACAK”

Her zorluğun ardından bir kolaylık vardır inancı ile hareket ettiğimiz için ülkemiz ve halkımız için en iyi şartları oluşturmaya gayret ediyoruz. Bugüne kadar iş dünyamızın bütün kuruluşları ile 700’e yakın toplantı yaptık. Politikalarımızı oluştururken istişareye önem veriyoruz. Şartlar zor. Bu topraklar 6 Şubat gibi bir deprem görememişti. 2 büyük deprem yaşadık. Can kaybı ve hasar büyüklüğü 99 depreminin 3 katı oldu. Bu depremlerin yaralarını sarma gayreti içindeyiz. 2023 yılında Türkiye Bütçesinin yüzde 40’ı kadar bir rakam Deprem bölgesine harcanmak zorunda. Bütçenizin gelirlerinin artması lazım. Diğer alanlardan tasarruf yaparak deprem bölgelerini ayağa kaldırmak zorundayız.

“PAZARI MANİPÜLE EDENLER İLE MÜCADELE”

9 aydır ciddi bir mücadele sergilendi. 1 yıl dolmadan binlerce kişi evine kavuşacak. Sanayilerde bacalar tütmeye başlayacak. Ama daha yapacak çok şey var. Hükümet olarak işçinin, emekçinin yanındayız. Onları enflasyona ezdirmemek en temel hedeflerimiz arasında. İhracatta finansman maliyetinin azaltılması çabası içinde olduk. Üretimin artması hedefimiz. Bizim bakanlık bütçemizin yüzde 60’ı ihracat desteklerine ayrılıyor. Bizim yatırım bütçemiz yok. Yüzde 114’lük bir artış bütçemizden tahsis edildi bu sene. Bunlar sizin hizmetinizde olacak. İhracat Genel Müdürlüğümüz ile çalışabilirsiniz. Yerli ve milli Sanayiyi dampingli ithalattan korumaya kararlıyız. Kim bizim pazarımızı manipüle etmeye çalışıyorsa ilgili birimlerimiz 7-24 çalışıyor. Türkiye pazarını ithalat cenneti haline getirmeye çalışanlara karşı gerekli tedbirleri alıyoruz” şeklinde konuştu.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber